נשיא סוריה, בשאר אסד. ראיון תוקפני (צילום: חדשות 2)
אסד. שוב עושה קולות של שלום? | צילום: חדשות 2

ארה"ב בתפקיד טורקיה? נשיא סוריה בשאר אסד אומר היום כי ייתכן ויצטרך להיעזר בשירותיה של וושינגטון - כשתגיע העת בה ישודרגו שיחות השלום עם ישראל. "אנו צריכים שארצות הברית תשחק תפקיד של מתווכת, כשנעבור משיחות עקיפות לישירות עם ישראל", אומר היום נשיא סוריה בראיון לעיתון יפני.

בעיתון "אסהי שימבון" היוצא לאור בבירה טוקיו, צוטט אסד כמי שתולה תקוות בממשלה הבאה שתקום בישראל. "התקדמות בשיחות תהיה תלויה בה", צוטט אסד בראיון. עם זאת, הדגיש אסד כי כל חידוש בשיחות עם ישראל תלוי בהסכמתה של ישראל לסגת מהגולן.

אסד דיבר גם על יחסו של הממשל הסורי לחמאס ולחיזבאללה. הוא טען כי על מנת להשיג שלום באזור, חיוני לצרף לשיחות גם את החמאס וחיזבאללה. הוא טען כי חשוב מאוד ששני הארגונים יובאו לשולחן המשא ומתן.

בראיון התייחס אסד גם לקולות הפיוס הנשמעים לאחרונה מוושינגטון. הוא בירך על פנייתו של אובמה ורצונו לנהל שיחות עם סוריה ואירן, אך עם זאת הפגין לא מעט סקפטיות. "שינויים לא נעשים בין-לילה. צריך לזכור שארצות הברית היא ששינתה בעמדתה ולא אנחנו", אמר אסד והוסיף: "עלינו קודם כל להתחיל דיאלוג (עם ארה"ב) ולהבהיר מהם האינטרסים המשותפים של שני הצדדים".

אסד: הסכם שלום עם ישראל - אפשרי

רק השבוע התייחס אסד לראשונה מזה זמן רב להסכם שלום עם ישראל - בעיתון "אל-חליג'" היוצא לאור במפרץ. "הסכם שלום עם ישראל הוא דבר אפשרי", אמר אסד בראיון, אך הוסיף כי יחסים "נורמליים" כהגדרתו עם ישראל יתאפשרו רק כאשר יסתיים הסכסוך עם העם הפלסטיני.

"אולי תהיה שגרירות ועניינים רשמיים, אבל אם רוצים שלום הוא חייב להיות מקיף. אנו נותנים להם את הבחירה בין שלום כולל ובין הסכם שלום שאין לו ערך אמיתי על הקרקע", אמר אסד. נשיא סוריה הדגיש את הנושא הפלסטיני כמכריע במו"מ. "העם הסורי לא יקבל את זה, במיוחד כאשר ישנם חצי מיליון פלסטינים בארצנו שמעמדם נותר לא פתור. תחת התנאים הללו, זה בלתי אפשרי לקיים שלום במובן הטבעי שלו".

בתוך כך, צפוי היום להגיע הנשיא הסורי לסעודיה, שם תתקיים "פסגת בזק משולשת" בין סעודיה, סוריה ומצרים. אסד יוועד עם נשיא מצרים חוסני מובארק וכן עם עבדאללה מלך סעודיה, במה שכונה בכלי תקשורת ערביים "פסגה הסטורית".

המתיחות בין סוריה לסעודיה ומצרים הגיעה לשיא בשנים האחרונות, על רקע יחסי המדינות עם ארה"ב, והתמיכה במלחמה בעירק. סעודיה האשימה את הסורים, בין השאר באימון טרוריסטים בשטחה - שלאחר מכן קיבלו "אור ירוק" לעבור דרך הגבול לשטחי עירק.