העימות החריף שהתגלע בין נשיא ארה"ב אובמה לבין ראש הממשלה נתניהו בעקבות האיזכור של "קווי 67" בנאומו של אובמה פותח את כל מהדורות החדשות וכותרות העיתונים בארצות הברית, ומאפיל על כל יתר הנושאים בחדשות. נקודות אחרות שהזכיר אובמה בנאומו, כמו הההרוגים בהפגנות בסוריה או השינויים במזרח התיכון - נשכחו לחלוטין.

כך למשל מהדורת החדשות של CNN הלילה נפתחה בכתבה העוסקת במתיחות החדשה בין ישראל לארה"ב. "הגבולות של ישראל ופלסטין יהיו מבוססים על קווי 67', עם חילופי שטחים מוסכמים - זה רעיון שארצות הברית תמכה בו באופן לא רשמי במשך שנים, אולם עד כה אף נשיא אמריקני לא הגדיר את זה כמדיניות", הסבירה הרשת לצופיה. באולפן התפתח ויכוח בין המנחה לבין שגריר ישראל בארה"ב, מייקל אורן. "אני שואל אותך מדוע הממשל הישראלי כל כך נלחץ מההכרזה 'קווי 67 עם חילופי שטחים?'", הקשה המנחה. "זו בדיוק התבנית של המדיניות האמריקנית בעבר. מה חדש בזה?".

"זה אולי נשמע כמו דיפלומטיה ארכאית או קטנוניות", השיב השגריר אורן. "אבל אם אתה קורא את ההצהרה הזאת לעומק אתה רואה שארה"ב מאמינה שדרך מגעים מרצון טוב - המטרה של הפלסטינים, מדינה עצמאית בגבולות 1967, יכולה להתרחש במקביל לשאיפה הישראלית לחיות בביטחון ולזכות בהכרה במדינה היהודית. כלומר, מה שבעבר הייתה המטרה של הפלסטינים הפכה עכשיו לעמדתה של ארצות הברית".

"הפלסטינים יגידו: 'יש לנו את האו"ם בכיס האחורי"

כתבת הרשת בוושינגטון הוסיפה כי "אחרי הפגישה של הנשיא עם נתניהו, דובר הבית הלבן ג'יי קרני נשטף בשאלות על המחלוקת בסוגיית הגבולות. לדבריו הנשיא הבהיר כי החזרה לגבולות 67' היא נקודת הפתיחה. רק אחרי דיונים והסכמה על חילופי שטחים ייקבעו הגבולות הסופיים. העניין הוא שנקודת הפתיחה בעיני הבית הלבן היא בלתי מתקבלת על הדעת עבור ישראל, גם אחרי הפגישה".

אלן דרשוביץ, מומחה למשפט בינלאומי מאוניברסיטת הרווארד ואחד מתומכיה הגדולים של ישראל בארה"ב, התראיין גם הוא בתוכנית. "מה שבעיקר מדאיג אותי הוא לא רק ההשפעה על הישראלים אלא ההשפעה על הפלסטינים", לדברי דרשוביץ. "אני חושב שהם נשענים היום לאחור ואומרים 'אנחנו עומדים לקבל את הגדה המערבית ואנחנו לא צריכים לוותר על הרבה בתמורה מפני שהנשיא לא ביקש מאיתנו לוותר ויש לנו את האו"ם בכיס האחורי'".

עמידרור: "בכל יתר הנושאים יש הסכמה"

ראש המטה לביטחון לאומי יעקב עמידרור העריך הבוקר כי ארה"ב לא צפויה ללחוץ על ישראל כדי לשנות את עמדת ראש הממשלה בנימין נתניהו, אשר הודיע על סירובו לחזור לגבולות 67'. עמידרור אמר את הדברים בריאיון לתכנית "הכול דיבורים" בהגשת ירון דקל ברשת ב', שהועברה בערוץ החדשות בשידור חי. "המחלוקת היא בעיקר על קווי 67 ואפשר היה למנוע אותה לו הנשיא אובמה היה מדגיש בנאומו את סוגיית תיקוני הגבולות", אמר עמידרור. ראש המטה לביטחון לאומי הוסיף כי ישראל אינה יודעת, נכון לעכשיו, אם בכוונת הנשיא האמריקני להגיע לירושלים בקיץ. "אם אובמה אמר זאת לראש הממשלה, זה נשאר בארבע עיניים", אמר.

"כשראש הממשלה יצא מהפגישה עם אובמה הוא אמר לעיתונאים, אוף דה רקורד, שהוא הרבה יותר מאושש מהשיחה מאשר המצב שלו לפני שהוא נכנס אליה", ציין עמידרור. "השיחה הייתה מאוד חשובה להבהרת העניין ביניהם", הוסיף עמידרור, והצטרף לטענתו של נתניהו, כפי שהושמעה הלילה בראיון ל-AP ורויטרס, כי הידיעות בדבר תקרית דיפלומטית בין ישראל לארה"ב היא כותרת שהוצאה מכל פרופורציה אפשרית. "יש מחלוקת בין ישראל לארה"ב בסוגיית גבולות 67, אבל בשאר הדברים יש הסכמה", טען.

בהתייחס לניתוחי שפת הגוף שהתפרסמו בכלי התקשורת בסוף השבוע, מהם ניתן היה להסיק על יחסים מתוחים בין הצדדים, אמר עמידרור כי לראייתו היחסים בין שני המנהיגים מאוד טובים. "כשהנשיא ליווה את רה"מ החוצה, ההליכה שלהם לאורך השביל הייתה מאוד נינוחה וחברית", אמר ראש המטה.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק