ניסיון לחדש את הקשר - נתניהו ואבו מאזן (צילום: רויטרס, חדשות)
על סף פיצוץ. נתניהו ואבו מאזן | צילום: רויטרס, חדשות

משפחות האסירים הפלסטינים, שהיו אמורים להשתחרר הלילה כחלק מהפעימה הרביעית, זועמות על ישראל שלטענתם לא קיימה את ההבטחות שלה. בימים האחרונים התקיים משא ומתן קדחתני - שלא הוביל לתוצאות, ועל כן האסירים לא שוחררו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

"זה סיום שלב ותום עידן", קובע בשיחה עם חדשות 2 Online ראש מועדון האסיר הפלסטיני, איש הפת"ח כדורה פארס. "המשא ומתן מתפוצץ עכשיו בגלל ההתעקשות הישראלית".

הוא ציין כי המשא ומתן לא יימשך אפילו לא ליום אחד אם לא יפתרו את הבעיה הנוכחית: "לפחות בצד שלנו אין מקום ללגיטימציה לכל מנהיג להמשיך במשא ומתן אם נתניהו לא משחרר את האסירים".

"עדיין לא הודיעו שהמגעים של ארה"ב כשלו אבל כבר שלושה ימים יש מו"מ קדחתני יום ולילה ולא הושגה פשרה", המשיך. "ישראל עמדה בחלק מההתחייבויות אבל כמו תמיד לא מבצעת הסכמים עד הסוף. זה מנהג ישראלי אומלל - מנסים לשחק איתנו משחקים".

שחרור אסירים פלסטינים (צילום: AP)
שחרור אסירים. ארכיון | צילום: AP

"מחכים לתשובה מהרשות על המשך המו"מ"

לטענת גורמים מדיניים, האמריקנים והישראלים עובדים בחמשת הימים האחרונים בניסיון למנוע את קריסת המשא ומתן, כשהמטרה היא לנסות ולקבל מהפלסטינים תשובה לגבי המשך המשא ומתן.

ראש הממשלה נתניהו הבהיר שבלי ההתחייבות הפלסטינית, לא יהיה שחרור אסירים ולכן לא כונסה ועדת השרים לענייני אסירים בשבוע שעבר וכך גם האסירים לא צפויים להשתחרר בימים הקרובים. בישראל הבהירו כי בלי הכרה בישראל כמדינה יהודית בתום המשא ומתן "אין יעל מה לדבר".

במקביל, הלחץ האמריקני על שני הצדדים נמשך, ומזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי דחה את חזרתו לארה"ב מהמזרח התיכון - זאת על מנת לחזור לישראל כדי לנסות להציל את המגעים.

המחאה נגד שחרור האסירים (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
הפגנת המשפחות השכולות | צילום: Yonatan Sindel/Flash90
מחאת המשפחות נגד שחרור אסירים (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
צילום: Yonatan Sindel/Flash90

לחץ מהימין: "שחרור - פגיעה בחוסן המדינה"

יושב ראש מפלגת "הבית היהודי" נפתלי בנט הביע התנגדות נחרצת לטענות הפלסטינים, שלפיהן ישראל הציעה שחרור של 400 אסירים בתמורה להמשך השיחות.

בנט כתב בעמוד הפייסבוק שלו כי קיבל מאות פניות מאז צאת השבת, ולכן הרגיש צורך להביע את דעתו בעניין. לדבריו הצטרפו אתמול (ש') מספר גורמים בימין, ביניהם סגן שר הביטחון, חבר הכנסת דני דנון, שטען כי "שחרור 400 מחבלים בתמורה לעוד הארכה של המשא ומתן הוא פגיעה בחוסנה של מדינת ישראל".

גם חבר הכנסת משה פייגלין (הליכוד ביתנו) התייחס לדברים והבהיר כי ימשיך לפעול כדי לעצור את "זוועת שחרור המרצחים", כהגדרתו. עוד טען כי "שההתדרדרות המוסרית, הביטחונית והריבונית הזו לא תוביל בסופה לשום התקדמות משום שהיא מתחמקת מיסוד הסכסוך במקום להתמודד עמו".

אל מול חילופי הדברים, הפגינו אמש עשרות בני משפחות שכולות מול בית ראש הממשלה בירושלים נגד שחרור האסירים. בהפגנה השתתפו פעילי ארגון "אלמגור" ותנועת "ישראל שלי". המפגינים ערכו בכניסה לבית ראש הממשלה ערב שירי זיכרון "כדי להעיר את ראש הממשלה". בנוסף, נשאו המשתתפים שלטים תוך כדי קריאות: "לא לשחרור מחבלים".