בכירים בארה"ב נפרדים מיעלון (צילום: מתי שרון, פלאש 90)
"דברי יעלון פוגעניים" | צילום: מתי שרון, פלאש 90

אחרי פרסום דבריו הקשים של שר הביטחון יעלון על מזכיר המדינה האמריקני קרי, התגובה מארה"ב לא מאחרת לבוא: דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן פסקי אמרה הערב (ג') כי "הדברים שאמר שר הביטחון הישראלי, אם נכונים - הם פוגעניים ולא הולמים, בהתחשב בעובדה שארה"ב עושה הכל כדי לתמוך בצרכי הביטחון של ישראל". אמירותיו של יעלון פורסמו הבוקר ב"ידיעות אחרונות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

את דבריה אמרה פסקי במהלך ביקור ברומא, שם נמצא גם מזכיר המדינה האמריקני. "קרי ואנשיו עושים לילות כימים כדי לנסות ולקדם את שיחות המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, מתוך דאגה עמוקה לעתידה של מדינת ישראל", הבהירה דוברת מחלקת המדינה.

היא הדגישה כי "לפקפק במניעיו של מזכיר המדינה האמריקני ולעוות את הצעותיו זה לא משהו שהיינו מצפים לו משר הביטחון של בת ברית כה קרובה".

יעלון ניסה להרגיע את הסערה

מוקדם יותר היום, אחרי התגובות מימין ומשמאל בעקבות הביקורת המיוחסת לשר הביטחון על מזכיר המדינה קריניסה יעלון להרגיע את הסערה במערכת הפוליטית. "היחסים בין ארה"ב וישראל הם אינטימיים ובעלי משמעות רבה עבורנו", אמר. "ארה"ב היא ידידתנו הגדולה ביותר ובעלת הברית החשובה ביותר שלנו, וכשיש מחלוקות אנחנו מלבנים אותן בתוך החדר, כולל עם מזכיר המדינה קרי איתו אני מקיים שיחות רבות בנוגע לעתידה של ישראל".

"אמשיך לשמור בנחישות, באחריות ובשיקול דעת על ביטחונם של אזרחי ישראל", הבהיר שר הביטחון.

תקף את רה"מ. לפיד (צילום: רויטרס)
"דברים שלא צריכים להיאמר". לפיד | צילום: רויטרס

לפיד נגד יעלון: "דברים שלא צריכים היו להיאמר"

התבטאויותיו של יעלון גררו ביקורת נוקבת מצד חבריו לקואליציה. שרת המשפטים ציפי לבני וחבריה למפלגת התנועה תקפו את יעלון על דבריו, בעוד שבבית היהודי פרסמו הודעת תמיכה. יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג אמר כי "הדברים חושפים את חוסר רצונה של הממשלה להגיע להסדר".

גם שר האוצר יאיר לפיד הביע את מורת רוחו מדברי יעלון. "אלה דברים שלא היו צריכים להיאמר", אמר לפיד, "ובוודאי שלא בקול רם".

"ארה"ב היא לא האויב שלנו", המשיך שר האוצר. "ראש הממשלה מנהל בימים אלה מגעים מורכבים מאוד עם האמריקנים, גם בנושא האירני ובוודאי בנושא התהליך המדיני, ואנחנו לא צריכים לסבך את היחסים איתם כי זה לא תורם שום דבר. אנחנו צריכים להמשיך לעבוד מול האמריקנים, בוודאי כדי להגיע להסדר מדיני עם סידורי ביטחון קפדניים".

"מאמצי קרי - עדות לעמדת ארה"ב" (צילום: חדשות 2)
"מאמצי קרי - עדות לעמדת ארה"ב" | צילום: חדשות 2

גם נשיא המדינה שמעון פרס התייחס לנושא במהלך נאום בכנסת לציון 65 שנים להיווסדה. "היום נוצרה הזדמנות ממשית לשלום עם הפלסטינים. שני הצדדים יודעים שאין אלטרנטיבה טובה ממנו", אמר פרס. "השלום צריך לנוע על שתי רגליים. רגל מדינית ורגל ביטחונית. יחסינו עם ארה"ב הם בעלי ערך אסטרטגי עליון למדינת ישראל".

"אנו מודים לנשיא ארה"ב ברק אובמה על היענותו המלאה לצורכי הביטחון והמודיעין", אמר פרס. "אין ספק שרצונו לראות מזרח תיכון שחי בשלום. הידידות העמוקה עם ארה"ב היא מרכיב מרכזי בביטחונה של ישראל ומנוף לשלום במזרח-התיכון. מאמציו הנחושים של מזכיר המדינה, ג'ון קרי, להשיג שלום הם עדות לעמדה אמריקנית זו".