צפו בסיפורים המעניינים של 15.1 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
יספוג מכה כלכלית? אבו מאזן | צילום: רויטרס, חדשות

הפנייה הפלסטינית לאו"ם תוביל לסנקציות כלכליות? מחוקקים מארה"ב הביעו חוסר שביעות רצון מבקשת ההצטרפות של הפלסטינים ל-15 אמנות וארגונים בינלאומיים, ואף הזהירו כי הסיוע האמריקני לרשות יופסק בעקבות הצעד החד-צדדי - כך דיווחה הבוקר (ה') סוכנות הידיעות הפלסטינית "מען".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ניטה לאווי הדמוקרטית, נציגת ניו יורק בבית הנבחרים, אמרה כי "הבחירה של הנשיא עבאס (אבו מאזן) לפעול בצורה זו היא מאכזבת מאוד, והמהלך יפגע בתהליך וירחיק את כל הצדדים מפיתרון מוחלט".

בעבר הבטיח אבו מאזן לא לפנות לגופים הבינלאומיים בבקשת הצטרפות כל עוד שיחות השלום נמשכות בתיווך אמריקני, כלומר עד סוף חודש אפריל. עם זאת, השבוע הודיע יו"ר הרשות כי חתם על בקשות ההצטרפות, בעקבות הזעם ברשות על אי שחרור האסירים הפלסטינים.

הפלסטינים ינסו להתקבל להאג?

סמנת'ה פאוור, שגרירת ארה"ב לאו"ם, אמרה במהלך הדיון בבית הנבחרים כי "מוקדם מדי לקבוע את התגובה הראויה" לצעד הפלסטיני. במהלך הדיון הביעו מספר חברי קונגרס דרישה "להבהיר לפלסטינים שהדרך היחידה להכרה במדינה היא דרך משא ומתן והסכם עם ישראל, ולא בצעדים חד צדדיים. הסיוע האמריקני לפלסטינים עומד, להערכת "מען", על כ-440 מיליון דולרים בשנה.

במקביל, העריך השגריר הפלסטיני לאו"ם כי פלסטין יכולה להצטרף לכ-550 ועידת ואמנות בינלאומיות בעקבות הפנייה, ובהן גם בית הדין לפשעי מלחמה בהאג - צעד שעלול להוביל להעמדת בכירים ישראלים לדין. השגריר, איברהים קראשי, העריך כי ייקח כשלושה עד ארבעה חודשים עד ש-15 הבקשות שהוגשו השבוע יאושרו.

אתמול כינס המתווך האמריקני מרטין אינדיק בירושלים פגישה משולשת דחופה בהשתתפות שרת המשפטים ציפי לבני, העומדת בראש צוות המשא ומתן הישראלי, ומקבילה הפלסטיני סאיב עריקאת. גורמים בישראל הביעו פסימיות לגבי תוצאות הפגישה: "בכל פעם שמגיע רגע ההכרעה - אבו מאזן בורח".

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי שוחח עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן והשניים סיכמו להמשיך בהידברות. הפלסטינים הבהירו באופן חד-משמעי, בדרגים שונים, כי אין להם עניין בהפסקת המשא ומתן. לדבריהם, מהלך הפנייה להצטרפות ל-15 אמנות בינלאומיות באו"ם הוא "פעולת תגמול" על אי שחרור האסירים בפעימה הרביעית.

קרי ואבו מאזן (צילום: רויטרס)
הסכימו להמשיך לשוחח. קרי ואבו מאזן | צילום: רויטרס

לבני: "אסור להרים ידיים"

הממונה על המשא ומתן ציפי לבני כתבה אתמול בפייסבוק: "האמנות שהפלסטינים הגישו לאו"ם לא מעודדות, אבל אסור להרים ידיים. המהלך של הפלסטינים מזיק לאינטרס הפלסטיני. אם הם רוצים מדינה הם צריכים להבין שזה יקרה רק בדרך המשא ומתן. אלה ימים מאוד מורכבים ומסובכים. אני ישנה מעט מאוד בניסיון ממוקד להמשיך משא ומתן מורכב, קשה ומסובך - עם ומול הפלסטינים וגם בקואליציה לא פשוטה".

לבני הבטיחה לעשות כל שביכולתה כדי שהתהליך המדיני ימשיך. "גם בימים שנראה שהשלום מתרחק, ושההתנהלות של הצד השני לא מועילה ולא נכונה קודם כל עבורו, וגם כשבתוך הבית יהיו מי שינסו להסיט אותנו מהדרך - אני מתחייבת שנמשיך ונילחם למען השלום ונעמוד כחומה בצורה מול הקיצונים גם בממשלה שמנסים למנוע שלום ולהעביר חקיקה קיצונית ואנטי דמוקרטית", הבהירה.

שר החוץ אביגדור ליברמן התייחס לעסקה המתגבשת לשחרור פולארד והבהיר במהלך אירוע הרמת כוסית של מפלגתו כי לא יתמוך במתווה האמריקני. על הפנייה של אבו מאזן לאו"ם אמר ליברמן: "אין שום סיבה להתרגשות, זו זכותם".

בכירים בישראל האשימו כי המהלך הפלסטיני, שבמסגרתו חתם יו"ר הרשות אבו מאזן על בקשות להצטרף ל-15 אמנות בינלאומיות, שהוגשו לנציגי האו"ם, הוא "הפרה בוטה של הבנות המשא ומתן" שהתגבשו לפני תשעה חודשים. הגורמים הבכירים אמרו כי בצעד שנקטו, פוצצו הפלסטינים את עסקת פולארד וכי הסיכוי לפתרון המשבר אפסי.

ארה"ב: "צעדים לא מועילים"

שר השיכון אורי אריאל (הבית היהודי) אמר כי פניית הפלסטינים לאו"ם היא "שבירת כל הכלים וההסכמות". בעמוד הפייסבוק שלו כתב אריאל: "אנו צריכים להגיב באותה מטבע ולפעול לביטול הסכמי אוסלו, שהביאו רק טרור והרוגים. הפלסטינים הוכיחו שוב שאין שום סיבה להעניק להם מתנות שווא ולשחרר מחבלים ורוצחים עבור תהליך שסופו ידוע מראש".

מנגד, טוענים הפלסטינים דבר דומה, אך מאשימים את ישראל בכך שהיא זו שהפרה את ההבנות עקב אי-קיום הפעימה הרביעית של שחרור האסירים. לדבריהם, זו הסיבה שההנהגה הפלסטינית פנתה לאו"ם.

בארה"ב עוקבים מקרוב אחרי המשבר המתפתח. גורם בכיר במחלקת המדינה האמריקנית אמר הערב כי ישראל והפלסטינים נקטו ביממה האחרונה "צעדים לא מועילים". יחד עם זאת, הוא הוסיף כי אין אינדיקציה כי מי מהצדדים רוצה לפוצץ את המשא ומתן.