זעם בישראל על כוונת ממשלת דרום אפריקה לסמן מוצרים ישראליים שיוצרו מעבר לקו הירוק. במשרד החוץ בירושלים זעמו על ההחלטה וכינו אותה "גזענית". "לא מדובר בהתנגדות פוליטית להתנחלויות, אלא בייחוד לרעה של מדינה באמצעות סימון מיוחד, לפי קריטריוניים לאומיים-פוליטיים", אמר דובר המשרד יגאל פלמור. "מזעזע לחשוב שדווקא דרום אפריקה מגלה אטימות כזו וצועדת במדרון החלקלק של הגזענות". בנוסף, בירושלים מתכוונים לזמן את שגריר דרום אפריקה בישראל לשיחת הבהרה ונזיפה.

הערב הודיע שר התעשייה והמסחר של דרום אפריקה, ד"ר רוב דיוויס, כי החלטת הממשלה תיכנס לתוקף בתוך 60 ימים, והיא תוצאה של מאמצים משותפים של ארגונים פלסטיניים ופרו-פלסטיניים אפריקניים. "מאמצים אלו נמשכים כבר יותר משנה", אמר השר.

בהודעה רשמית של הממשלה הדרום אפריקנית נכתב: "אסור שצרכנים בדרום אפריקה יוטעו לחשוב שמוצרים שמקורם בשטחים הפלסטינים הכבושים הם מוצרים שמקורם בישראל". עוד צוין כי "נטל ההוכחה על מקור המוצרים יוטל על הסוחרים".

גם דנמרק תסמן מוצרים מהתנחלויות מיהודה ושומרון

הבוקר הודיעה גם דנמרק כי מוצרים ישראליים אשר יוצרו בשטחים ויימכרו בשטחה יסומנו מעתה בתג מיוחד. בריאיון שהעניק בנושא שר החוץ בקופנהגן, ווילי סובנדאל, אמר כי "מדובר במהלך שנועד לספק לציבור הצרכנים את מלוא המידע על המקום שממנו מגיעים המוצרים שהם רוכשים, בהתאם לתנאים שנקבעו ביתר מדינות אירופה".

סובנדאל הוסיף כי המהלך מהווה הבעת תמיכה של האיחוד האירופי בפלסטינים ובמימוש פתרון שתי המדינות. הוא הדגיש כי אין מדובר בהטלת חרם על תוצרת ישראלית, אלא רק על זו שמקורה "בהתנחלויות הלא חוקיות שבגדה המערבית". נוסף על כך, הביע סובנדאל תקווה כי סימון המוצרים "יאפשר לצרכנים לקבל החלטה מושכלת אם לרכוש את אותה הסחורה - או להימנע מכך".

ההחלטה שהתקבלה בדנמרק באה אחרי שבחודש שעבר הודיע אחד הארגונים הקמעונאים הגדולים בבריטניה על החרמת ארבע חברות ישראליות הפועלות בהתנחלויות. לפני כשנתיים הוביל ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד מהלך אגרסיבי של החרמת תוצרת היישובים הישראלים בגדה - שבמסגרתו הופצו בשטחי הרשות חוברות ובהן פירוט רחב של כלל המוצרים שמקורם שם וקריאה להימנע מרכישתם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק