עוד סבב סנקציות נגד אירן. ארכיון (צילום: רויטרס)
עוד סבב סנקציות נגד אירן. ארכיון | צילום: רויטרס

נציגי האיחוד האירופי מתכנסים היום בבריסל לדיון בנושא האירני. פרסום דוח סבא"א וההסתערות על שגרירות בריטניה בטהרן גרמו לכך שאירן הפכה לנושא החם בדיון של החברות באיחוד. אתמול אמרו דיפלומטים באיחוד כי ככל הנראה יתמקדו הצעדים נגד אירן בחרם על נפט המיוצא מהמדינה.

היום ייפגשו הנציגים וימפו את התגובה האירופית, אשר על הרבה ממנה כבר סוכם. בין היתר, יתווספו כ-180 שמות של אנשים וחברות אירניות לרשימת המוחרמים. למרות שחלק ממדינות האיחוד טרם החליטו על חומרת הסנקציות שיש להטיל, מתכוונים הבריטים להשתמש בהסתערות על השגרירות בטהרן כאמצעי לשכנוע המדינות כי יש צורך בסנקציות חריפות.

"מנקודת מבט פוליטית (ההתקפה על השגרירות), לדעתי, עובדת בכיוון של החברות באיחוד האירופי שרצו להקל בלחץ על אירן", אמר דיפלומט בכיר באיחוד האירופי לסוכנות הידיעות רויטרס, "וגורמת להן לרצות לעשות ההיפך", לדבריו. "השאלה היחידה היא האם עלינו להוסיף סנקציות על אלה שכבר הוחלטו".

דוברו של שר החוץ הצרפתי אמר שבעקבות ההתקפה על השגרירות, פריז תפעיל לחץ על שרי החוץ של מדינות האיחוד בבריסל להפעלת סנקציות נוספות, מעבר לאלה שכבר הוחלט עליהן. במיוחד, ישימו הצרפתים דגש על הצעתו של הנשיא סרקוזי, שאומר שיש להקפיא את נכסי הבנק האירני המרכזי ולהטיל חרם על ייבוא נפט.

דיפלומטים בריטים אמרו כי בריטניה מתכננת לתמוך בהצעתו של סרקוזי, אך בכל זאת ישנן חברות באיחוד שמתנגדות להחרפה שכזו. בעבר, התנגדו חלק מהחברות לסנקציות, מתוך החשש שהחרם ישפיע על מחירי הנפט הגולמי בעולם - ולמעשה על כל הכלכלה. בצל המשבר הפוקד את אירופה, המדינות החלשות יותר כלכלית מודאגות מהשלכות שכאלה. יוון במיוחד הביעה התנגדות, משום שהנפט האירני מאפשר למשקיעים במדינה פתרון כלכלי נוח.

הכוונה של נציגי האיחוד היא לצאת עוד היום בהכרזה על הסנקציות וכן אזהרה חריפה לאירן. בבריטניה מקווים שכל מדינות האיחוד יצטרפו לצעדיהם - ויימשכו את שגריריהן מטהרן. במידה ולא יצליחו להגיע להסכמה, תצא ההכרזה ככל הנראה במפגש הבא של נציגי האיחוד, ב-8 בדצמבר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק