הסוף לתעלומה? שמונה שנים לאחר שמת בנסיבות מסתוריות השלימו הבוקר ברשות הפלסטינית את תהליך פתיחת קברו של יאסר ערפאת במוקטעה שברמאללה, זאת כדי לאפשר נתיחה ובדיקה של גופתו. השיירים הוצאו מהקבר, הדגימות נלקחו ובהמשך היום ייערך טקס נוסף - הפעם של קבורה מחדש.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הצעד החריג הזה נעשה לבקשת אלמנתו סוהא, ונועד לקבוע אם מותו של המנהיג הפלסטיני נגרם מהרעלה מכוונת באמצעות חומר רדיואקטיבי כפי שטוענים גורמים ברשות הפלסטינית וכן בתחקיר של רשת אל גז'ירה בנושא שפורסם לפני מספר חודשים.

עראפת בדמי ימיו (צילום: חדשות 2)
עראפת בדמי ימיו | צילום: חדשות 2

באוגוסט האחרון נמצאו רמות גבוהות של החומר הרעיל פלוטוניום על בגדיו של ערפאת שנמסרו למכון פתולוגי בשווייץ על ידי אלמנתו של ערפאת, סוהא. עקב כך, הוחלט לפתוח בחקירה כדי לבדוק האם המנהיג הפלסטיני הנערץ מת כתוצאה מהרעלה או ממחלה.

לאחר שמת בבית חולים בפריז בנובמבר 2004, התקשו הרופאים המקומיים לקבוע את נסיבות מותו ולא בוצעה נתיחה שלאחר המוות. הראיות החדשות שנמצאו, בנוסף להאשמות ברחוב הפלסטיני כלפי ישראל באחריות למותו, הביאו לצעד החריג שלהוצאת גופתו מהקבר על מנת לקבוע בוודאות מהי סיבת מותו של ערפאת.ישראל מצדה, מכחישה כל מעורבות במותו של ערפאת, וקראה לרשות לפרסם את התיק הרפואי של הראיס שמעולם לא נודע בציבור.

סוהא ערפאת מאשימה את ישראל. ארכיון (צילום: AP)
סוהא ובעלה המנוח, ביקשה את החקירה | צילום: AP

היום הגיעו לרמאללה מומחים משוויץ, רוסיה וצרפת שהוציאו את שרידי גופתו של הראיס מהקבר. לדבריהם, חלון הזמן של שמונה שנים הוא המקסימום בו ניתן לבחון אם פולוניום גרם למוות. "הדוגמיות שינותחו יוצאו מגופתו באופן קפדני במיוחד", אמר דארסי קריסטן, דובר בית החולים של אוניברסיטת לוזאן בשווייץ, שביצע את הבדיקות בבגדיו של ערפאת. "ייקח כמה חודשים לערוך את הבדיקות עד שיהיה ממצא מוחשי שיוכל לקבוע מהי סיבת המוות", הוא הוסיף והעריך שעד מרס או אפריל בשנה הבאה ייתכן ונדע מה גרם למותו.

יריעות בד גדולות נפרשו מסביב למתחם הקבר במוקטעה, על מנת למנוע מציבור רב של סקרנים להפריע לתהליך הרגיש. עם סיום לקיחת הדוגמיות משרידי הגופה, היא תיקבר מחדש בטקס צבאי ממלכתי.