משעל. עוזב (צילום: חדשות 2)
ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל. נענה ליוזמה? | צילום: חדשות 2

בדרך לשקט לטווח ארוך? התקשורת הערבית מדווחת היום כי משלחת חמאס שדנה בקהיר ביוזמה המצרית נכנעה ללחצים המצריים, ונענתה לסעיף הפסקת האש שביוזמה. על פי הדיווחים, יכול להיות שכבר ביום חמישי הקרוב יסכים חמאס לכונן הפסקת אש לשנה, ובתמורה ישראל תפתח את המעברים לרצועת עזה. עם זאת, חמאס עדיין לא העביר את החלטתו הסופית בדבר היוזמה כולה והוא צפוי לעשות כן מחר.

רשת הטלוויזיה "אל-ערבייה" דיווחה היום כי החמאס הביע הסכמתו לכך שכוחותיו של אבו מאזן ינהלו את ענייני המעברים, אם כי דרשו שנציגים ממשלת החמאס בעזה ייטלו חלק במשימה גם כן. מקורות הנוגעים למשא ומתן המתנהל בקהיר אמרו כי "חמאס דרש שיתוף פעולה ותיאום עם כוחותיו של אבו מאזן בכל הקשור לניהול המעברים".

במצרים טענו היום כי היענות החמאס לסעיף הפסקת האש שביוזמה המצרית, הוא שגרם ליו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, לבטל את ביקורו בצ'כיה שהיה אמור להתקיים אמש. אתמול דווח כי אבו מאזן "ביטל את נסיעתו בשל התפתחות מפתיעה בקהיר". חמאס הסכים להיענות להפסקת האש גם בגלל הסכמתה של ישראל שלא להתערב בניהול ענייני מעבר רפיח - כך על פי הדיווח.

למרות זאת, הכחיש היום דובר משרד החוץ המצרי, חוסאם זאקי, את הדיווחים. "איני יכול לאשר או להכחיש את הדיווחים באמצעי התקשורת", אמר זאקי לעיתונאים, וייעץ להם להתאזר בסבלנות "עד שמצרים תמצה את כל מאמצי התיווך".

אם אכן הדיווחים נכונים, צפויים ישראל והחמאס להכריז כבר ביום חמישי הקרוב על רגיעה למשך שנה, ובתמורה תפתח ישראל באופן מיידי את מעבר רפיח. למצרים ייחשב זה הישג נוסף, בשל העובדה שאם ימומש ההסכם, ישוקם מעמדה המדיני באזור ובעולם כולו - בזכות מי שהצליחה להשיג רגיעה אחרי עימות חריף כל כך שנמשך יותר משלושה שבועות.

"לא ניתן להתעלם מאיתנו בתהליך השלום"

ועדיין, כלפי חוץ מנסים בחמאס לשדר קשיחות עורף. "אין בהצעתו של בלייר כל חדש, היא חסרת משמעות", אמר אתמול ראש סיעת חמאס בפרלמנט הפלסטיני, מושיר אל-מסרי, בתגובה לדבריו של שליח הקוורטט במזרח התיכון טוני בלייר, שאמר בראיון ל"טיימס" הלונדוני כי יש לשלב את חמאס בתהליך השלום באזור.

פלסטינאי חוצה מנהרה בעזה (צילום: חדשות 2)
מנהרות ברפיח. המצרים רוצים לשים סוף | צילום: חדשות 2

"דבריו של בלייר הם הוכחה נוספת לכך שהניסיונות להתעלם מחמאס בתהליך השלום נכשלו", אמר אל- מסרי. "זוהי ראייה מובהקת לכך שחמאס מהווה כוח מהותי ומרכזי בזירה הפלסטינית".

אל-מסרי הוסיף כי "ההצעה מהווה רק כיסוי נוסף לדרך אחרת באמצעותה רוצות מדינות העולם להשאיר את המצור על העם הפלסטיני, ומחפה על פשעיהם של כוחות הכיבוש. זוהי הצעה לא רצינית".

מצרים מתחילה ליישם את הסכם ההברחות

במקביל, דיווחו אמש מקורות ביטחוניים בקהיר כי מצרים החלה להתקין בימים האחרונים מצלמות אבטחה מיוחדות וגלאי תנועה לאורך הגבול המצרי עם רצועת עזה. במצרים אומרים כי מטרת המהלך היא "להיאבק בהברחות חמאס לתוך שטחי הרצועה", כך לשון הדיווח.

מנגנוני הביטחון המצרים החלו בתהליך לפני כשלושה, בסיוע מומחים מארצות הברית, צרפת וגרמניה. "כולנו תקווה שהגלאים והמצלמות יסייעו לאתר מנהרות לאורך הגבול", אמרו מקורות ביטחוניים בקהיר. בישראל, לבטח, נשמעות אותן התקוות. "כבלים הותקנו לאורך חלקן של המנהרות, דרומית לרפיח", אמר גורם ביטחוני מצרי בכיר. "אלו יחוברו למצלמות ולגלאים", הוסיף.