נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, מתייצב לצד ישראל בנאומו בעצרת הכללית של האו"ם. חדשות 2 במשדר מיוחד ורציף מניו יורק וממוקדי תהלוכות השמחה בגדה המערבית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"את המחויבות של ארה"ב לביטחון ישראל לא ניתן לשבור" – כך אמר הערב נשיא ארה"ב ברק אובמה בהצהרה משותפת עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, לאחר נאומו הפרו-ישראלי בעצרת האומות המאוחדות.

"הקשר בין המדינות הוא טוב ואני מחכה לשיחות עם נתניהו. בין השאר יידונו גם ההתפתחויות במזרח התיכון. שלום לא יכול להיות מוכתב לצדדים, אלא תוצאה לש משא ומתן. על הישראלים והפלסטינים לשבת יחד ולדון ולעשות מאמץ גדול כדי להשיג ביניהם את ההסדר, אלה לצד אלה". אובמה סיכם: "גם כשיושג הסדר ביטחון – נשאר מחויבים לביטחונה של ישראל."

אחריו דיבר נתניהו, שהודה לאובמה: "אני רוצה להודות לך, נשיא ארה"ב, על עמידתך לצד מדינת ישראל. אני חושב שהדרך היחידה להגיע לשלום יציב היא הבנה ומשא ומתן. הכוונות הפלסטיניות להשיג מדינה בוודאי יימשכו, אבל הם לא מוכנים לשלום עם ישראל. להימנע מהמשא ומתן זה רע לישראל ורע לכולם. גם בפלסטינים ובשלום. אי אפשר עם קיצורי דרך – הם בלתי אפשריים", דברי ראש הממשלה.

אובמה התייצב לימינה של ישראל

בדברים שנשא בעניין בקשת הפלסטינים לזכות בהכרה חד-צדדית בעצמאותם, אמר אובמה: "אני משוכנע שאין קיצורי דרך לסיים את הסכסוך, שנמשך כבר עשורים רבים. השלום לא יגיע דרך הצהרות והחלטות של האו"ם. אם זה היה כל כך קל, היינו כבר משיגים את המטרה הזאת".

בהמשך, הדגיש אובמה כי "בסופו של דבר - מי שיצטרכו להגיע לפשרה בסוגיות הגבולות, הביטחון, הפליטים וירושלים הם הישראלי והפלסטינים ולא אנו. השלום תלוי בפשרה בין שני העמים האלה, שימשיכו להיות חייבים לחיות זה לצד זה - הרבה אחרי שנאומים שלנו ייגמרו והקולות שלנו ייספרו".

מסקנה זו, לדברי הנשיא האמריקני, היא "מה שלמדנו בצפון אירלנד וגם מה שלמדנו בסודן - שם הוביל הסכם חשוב להקמת מדינה עצמאית. זו גם הדרך להקמת מדינה פלסטינית".

"ישראל ניצבת מול עולם שבו מדינות רוצות למחוק אותה"

נשיא ארצות הברית התייחס באריכות למצב הביטחוני הרעוע בגבולותיה של ישראל ואמר: "המחויבות של ארצות הברית לביטחון ישראל אינה ניתנת לערעור. ידידותנו עם ישראל היא עמוקה ואיתנה. לכן אנו מאמינים שכל שלום בר-קיימא חייב להתחשב בהיבטים הביטחוניים של ישראל".

על האוימים שעמם מתמודדת המדינה אמר: "הבה נדבר גלויות: ישראל מוקפת מדינות שכנות שחזרו ופתחו נגדה במלחמות. אזרחים ישראלים נהרגו מרקטות, מירי מחבלים וממתאבדים באוטובוסים. ילדים ישראלים גדולים באזור שבו ילדים אחרים לומדים לשנוא אותם. ישראל ניצבת מול עולם שבו מדינות גדולות רוצות למחוק אותה מהמפה. העם היהודי סבל מאות שנים מגלות ומרדיפות. הם נושאים את זכרונם של ששת המיליונים רק בגלל מה שהם היו (יהודים). אלו עובדות".

בתחילת דבריו הבהיר אובמה כי בכוונתו "לדבר על הנושא שנמצא בלבו של האו"ם - השלום בעולם: העימותים מלווים אותנו מאז שחר האנושות. ההרג ההמוני הביא להקמתו של הארגון הזה (האו"ם) שנועד לשים קץ למלחמות ולאלימות. לא היה נשיא שרצה למגר את המלחמות כמו רוזוולט: עוד בהקמת האו"ם הוא אמר כי עלינו להשיג לא רק כמעט-שלום, אלא שלום בר-קיימא".

אובמה התייחס גם לפיגוע במגדלי התאומים ואמר: "לפני עשור נפער כאן, במרכז העיר, פצע פתוח. היום ניצב בגראונד זירו מגדל חדש, וארגון אל-קעידה שרוי בפניקה הקשה ביותר שידע אי פעם. אוסאמה בן-לאדן לא יוכל לרדוף שוב את העולם".

על המצב המדיני הכללי בעולם, אמר הנשיא האמריקני כי "אנו ניצבים כיום בפרשת דרכים היסטורית שבה ניתנת לנו ההזדמנות להשיג שלום. כדי לעשות זאת, עלינו ללכת בדרכם של אלו שייסדו את הארגון הזה. כולם נולדו חופשיים ושווים, וההקפדה על מימוש הזכויות הללו הן הקו שלאורכו צריכות לנוע מדינות העולם".

מאוחר יותר הערב, בשעה 18:00 (שעון ישראל) צפוי אובמה להיפגש עם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו.

מזכ"ל האו"ם: "לפלסטינים מגיעה מדינה עצמאית"

את הדיונים בעצרת הכללית פתח מזכ"ל האו"ם, באן קי מון, שאמר - בין היתר: "אנו צריכים לשבור את הקיפאון במזרח התיכון. לפלסטינים מגיעה מדינה. ישראל צריכה להפסיק את הבנייה בהתנחלויות ושני הצדדים צריכים לשוב אל שולחן המשא-ומתן".

לאורך היום התקיימו בכל ערי הגדה המערבית תהלוכות וחגיגות, עוד לפני הפנייה הרשמית לאו"ם, שצפויה להתקיים רק ביום שישי הקרוב. ברשות הפלסטינית הכריזו על "יום שבתון", בתי הספר והמוסדות הציבוריים לא פעלו. עשרות אלפים נאספו בכיכר אל מנארה ברמאללה, לאחר צעידה מקבר ערפאת, כשהם אוחזים בדגלי פלסטין וקוראים קריאות בעד מדינה עצמאית. עשרות אלפים הפגינו גם בעיר שכם, יחד עם קבוצה של כמה עשרות אנשי נטורי קרתא. הפלסטינים מדווחים שבסך הכל, מאות אלפים יצאו לרחובות.

כעת מתקיימת הפגנה במחסום קלנדיה סמוך לירושלים. כמה צעירים מיידים אבנים, כוחות הביטחון משתמשים באמצעים לפיזור הפגנות. במערכת הביטחון משתדלים לשמר את השקט שאפיין את ההפגנות במרכזי ערי הגדה לאורך היום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק