מעבר רפיח (ארכיון) (צילום: רויטרס)
האירופים מוכנים להציב פיקוח. מעבר רפיח | צילום: רויטרס

אירופה חוזרת למעבר רפיח? האיחוד האירופי הודיע אמש (ו') כי יהיה מוכן להציב כוח של הארגון במעבר בין מצרים לרצועת עזה, וזאת על מנת לסייע למנוע הברחות נשק לידי ארגוני הטרור ברצועה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אתמול התקיימה בבריסל פגישה בין 28 שרי החוץ של האיחוד האירופי. השרים בירכו על הפסקת האש בין ישראל לחמאס והבהירו כי יסכימו להקים מחדש את הכוח שיפקח על מעבר הגבול.

"האיחוד האירופי מוכן לתמוך במנגנון בינלאומי, שאושר על ידי מועצת הביטחון של האו"ם, לרבות באמצעות ההפעלה מחדש והרחבה אפשרית של כוח הפיקוח במעבר רפיח", נמסר הערב בהודעת האיחוד.

פרלמנט האיחוד האירופי. ארכיון (צילום: משה מילנר, לע"מ)
במשרד החוץ בירכו. מטה האיחוד האירופי | צילום: משה מילנר, לע"מ

משרד החוץ: "מחויבות לעיקרון הפירוז תבטיח שינוי מיסודו"

במשרד החוץ הישראלי בירכו על הדברים והדגישו כי "ישראל, כמו שרי החוץ של האיחוד האירופי, מייחסת חשיבות ליוזמה המצרית להשגת רגיעה ארוכה ויציבה".

"ישראל מברכת על קריאותיהם החוזרות והנשנות של השרים לפרק את ארגוני הטרור ברצועת עזה מנשקם", נמסר בהודעת משרד החוץ בירושלים. "מחויבות לעקרון הפירוז, שתיושם על ידי מנגנון פיקוח אפקטיבי, תבטיח שינוי של המצב מיסודו. כתמיד, ישראל תמשיך לקיים דיאלוג עם האיחוד האירופי בשאלות חשובות אלה."

המשלחת הפלסטינית בסבב הקודם של השיחות בק
המשלחת הפלסטינית בקהיר | צילום:

בשבוע שעבר פורסם בחדשות 2 כי גרמניה, צרפת ובריטניה יוזמות מהלך לשדרוג כוח הפקחים EUBAM - כוח שהוקם במטרה למנוע הברחת אמצעי לחימה לרצועת עזה. על פי הדיווח, שדרוג והצבת כוח הפקחים יתאפשר רק אם מצרים תכפה על חמאס להכניס את אבו מאזן למעבר רפיח, כפי שהתחייבה.

פערים גדולים במשא ומתן בקהיר

במקביל, נמשכו השבוע המגעים בקהיר להשגת הסכם. בשלב זה נראה כי לא בטוח כלל שההסכם המוצע על ידי מצרים יהיה מקובל על שני הצדדים. נכון לעכשיו, הפערים בין המשלחת הפלסטינית למשלחת הישראלית גדולים - אך המשא ומתן שמתנהל בתיווך מצרי נמשך. בשל הפערים, מתקיימים מגעים בין ישראל למצרים ליצירת מציאות חד צדדית במקרה שלא יהיה הסדר עד יום שני בערב.

צוות המשא ומתן הישראלי אומר כי אין פשרה על מרכיבי הביטחון ושאם לא יושג ביטחון לא תהיה הסכמה לקבל את ההצעה המצרית. "ישראל לא הסכימה עד כה לאף הצעה", אמר גורם ישראלי. "ישראל עומדת בתוקף על כך שהבנות יושגו רק אם יהיה בהן ביטוי ברור לאינטרסים הביטחוניים של ישראל".

בצל דברים אלה של גורמים ישראלים, דווקא בצד הפלסטיני אומרים כי הם קרובים לקבל את ההסכם, אך שם גם לא קיבלו החלטה והם שוקלים את העניין בדיונים. הם גם קראו לארה"ב להיות מעורבת יותר בשיחות המתנהלות בקהיר, מה שלטענתם ישפר את הסיכוי להגיע לחתימת הסכם כזה.