ההסכם יסוכל? (צילום: חדשות 2)
ארדואן ונתניהו. במסלול התנגשות | צילום: חדשות 2

היחסים הרעועים בין ישראל לטורקיה משפיעים כעת גם על מערכות היחסים של ישראל - מול בנות בריתה: ארצות הברית מנעה את השתתפותה של ישראל בפורום הגלובלי ללוחמה בטרור (GCTF), שמושב הבכורה שלו נפתח אתמול באיסטנבול, למרות שישראל היא אחת מהמדינות בעלות הניסיון העשיר ביותר בעולם בסיכול טרור.

גורמים בוושינגטון אמרו ל"גלובס", כי הדרת ישראל מהפורום נובעת מהתנגדות נחרצת של ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן. ישראל עשתה מאמצים רבים לקבל הזמנה לפורום והעובדה שהיא נותרה בחוץ, למרות שיתוף הפעולה הישראלי-אמריקני ההדוק בענייני מודיעין, חוללה אכזבה עמוקה בירושלים.

יוזמת הפורום נחשבת אחד מעמודי התווך של מדיניות הממשל אובמה לביעור הטרור, והיא החלה לקרום עור וגידים לפני כשנה. הבית הלבן מתאר את היוזמה כ"גישה לשימוש נבון בכוח נגד הטרור", ובחר בטורקיה לשמש יו"ר משותף של הפורום, יחד עם ארצות הברית.

בפורום משתתפות 29 מדינות, עשר מתוכן הן מדינות ערביות ו/או מוסלמיות: אלג'יריה, מצרים, אינדונזיה, ירדן, מרוקו, פקיסטן, קטאר, סעודיה, טורקיה והאמירויות הערביות המיוחדות. עם הקבוצה נמנות גם רוסיה, סין והודו, קבוצת מדינות מערביות גדולות והאיחוד האירופי.

"כבר מתחילתו מבקש הפורום לגשר על הפערים העמוקים בקהיליה הבינלאומית שמפרידים בין המדינות המערביות התורמות לבין מדינות שבהן יש רוב מוסלמי", אמר גורם אמריקני בכיר בתדרוך לכתבים לפני פתיחת מושב הפורום. "אני חושב שהארגון כבר השיג מטרה זו באופן יעיל למדי".

ביקורת בוושינגטון על אובמה

וניכר כי למרות הביקורת הקשה והאכזבה בירושלים מהיעדר ההשתתפות, בארצות הברית נערכו מראש למענה על שאלות בנושא. בתדרוכים עיתונאיים שנערכו בשולי הוועידה, אמרו נציגי משרד החוץ האמריקני: "הרעיון שלנו לפורום גלובלי למלחמה בטרור היה להושיב יחדיו מספר מצומצם של מדינות תורמות מסורתיות, מדינות בקו העימות (עם טרוריסטים) ומעצמות מהעולם המתפתח, כדי לגבש פלטפורמה איתנה יותר, ובה בעת ייצוגית, ללוחמה בטרור. כמה מהשותפות הקרובות ביותר שלנו, עם ניסיון ניכר בסיכול ובמניעת טרור, אינן נמנות עם המדינות המייסדות של הפורום. דנו בפורום ובדרכים לערב את ישראל בפעילויות הקבוצה בכמה הזדמנויות - ואנו מחויבים לכך שהדבר הזה (שיתוף ישראל בפורום) אכן יקרה".

ברק אובמה (צילום: חדשות 2)
אובמה. נכנע ללחצים | צילום: חדשות 2

גורמים בוושינגטון מתחו ביקורת על כך שממשל אובמה בחר להתעלם מהעובדה שטורקיה, הנוטלת חלק מרכזי בפורום, מתנגדת להגדיר את חמאס כארגון טרור, למרות שהוא מצוי ברשימת ארגוני הטרור של מחלקת המדינה האמריקנית.

השבוע העניק ראש ממשלת טורקיה ארדואן ראיון לעיתון "מעריב", בו הקצין עוד יותר את התבטאויותיו נגד ישראל. "איננו זקוקים לתיירים מישראל", אמר בראיון שנערך בקבלת הפנים למשתתפי הכנס הכלכלי בדאבוס. "הצלחנו למלא את מקומם של התיירים מישראל, ובשנה החולפת היו לנו 31 מיליון תיירים".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק