צפו בעימות בין ערד ניר ורוני דניאל (צילום: חדשות 2)
ליברמן נגד ארדואן, שוב | צילום: חדשות 2

יממה לאחר הגשת כתבי האישום באיסטנבול נגד הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי ועוד חמישה קצינים בכירים בעקבות אירועי ה"מרמרה", תוקף שר החוץ ליברמן בחריפות את טורקיה וקורא לאירופה "לא לשתף פעולה עם הפרובוקציה הטורקית". בפגישתו היום עם נשיא גרמניה המבקר בישראל, יואכים גאוק, אמר ליברמן כי ישראל נוהגת באיפוק מקסימלי וכי לא תאפשר להלך אימים על קציניה וחייליה שפועלים על-פי החוק הבינלאומי.

"בכל השנים האחרונות, עוד מאז ההשתלחות הבוטה של ראש ממשלת טורקיה ארדואן בנשיא פרס בדאבוס ב- 2009, ישראל נוהגת באיפוק מקסימלי כלפי הפרובוקציות הטורקיות", אמר שר החוץ לנשיא הגרמני, "אולם איפוק אינו אומר שישראל תאפשר להלך אימים על קציניה וחייליה הפועלים לפי אמות המוסר הגבוהות ביותר, בצידוק מלא ולפי החוק הבין-לאומי, כפי שקבע גם דו"ח ועדת פאלמר של האו"ם".

"אנו מקווים שמדינות אירופה לא ישתפו פעולה עם הפרובוקציה הטורקית של כתבי האישום המופרכים נגד רמטכ״ל צה״ל לשעבר והקצינים הבכירים", דברי ליברמן. "אנו מקווים שמדינות אירופה יחזירו את טורקיה לתלם וימנעו השתוללות של מדינה חברה בנאט"ו שאיבדה כיוון ונוהגת בניגוד לכל הכללים המקובלים בעולם".

שר החוץ ציין כי ישראל תמשיך לנהוג באחריות ולא תיגרר לפרובוקציות נגדיות לארדואן, מתוך דאגה לשלום ויציבות המזרח התיכון, אבל דאגתה הראשונה של ישראל היא לשמירה על ריבונותה, על אזרחיה ועל חייליה המגינים עליה.

נתניהו לחיילי צה"ל: "אתם שמרתם עלינו, אנחנו נשמור עליכם"

גם ראש הממשלה נתניהו התייחס הערב לצעד הטורקי והודיע כי יעניק גיבוי מלא לקציני וחיילי צה"ל. "לצערי הרצון העז והטבעי של עמנו להושטת יד לשלום לא תמיד נענית על ידי הממשלות באזורנו", אמר רה"מ בכנס המכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת תל אביב.

"רק אמש שמענו על הכוונות הטורקיות להוציא צווי מעצר לחיילי צהל ובהם גם לך, העומד בראש הכנס הזה עמוס ידלין, ולרמטכ"ל לשעבר אשכנזי", דברי נתניהו. "אני מבקש לומר בצורה ברורה לחיילי ומפקדי צה"ל: מדינת ישראל תמיד תעמוד לצדכם, בכל מקום, בכל מצב. אתם שמרתם עלינו, אנחנו נשמור עליכם".

התביעה בטורקיה דורשת: 18,000 שנות מאסר לבכירי צה"ל

שופטי בית המשפט העליון באיסטנבול קיבלו אתמול את כתבי האישום, במסגרתם מבקשת התביעה לגזור על הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי, מפקד חיל הים לשעבר אליעזר מרום (צ'ייני), ראש אמ"ן לשעבר עמוס ידלין ולשעבר ראש להק המודיעין בחיל האוויר אבישי לוי, 9 מאסרי עולם מצטברים - כלומר לא פחות מ-18,032 שנים.

התביעה מאשימה את הארבעה ב"הסתה להרג מפלצתי ועינויים". החשדות המפורטים כוללים ניסיון רצח בכוונה תחילה וגרימת חבלה. לפי ההערכות, הבכירים הישראלים לא יעמדו לדין בפועל בטורקיה, אך עלולים להיות מורשעים באישומים הכבדים שלא בפניהם.

בתקשורת הטורקית מדווח שהתביעה במדינה מתכוונת לפעול גם נגד החיילים שהיו מעורבים בהשתלטות על הספינה, אך הדבר עדיין נמצא בחקירה.

כתבי האישום נגד הארבעה כוללים לא פחות מ-144 עמודים, ומתבססים על עדויות של 600 בני אדם, כ-490 מהם לקחו חלק במשט והיתר הם קרוביהם של ההרוגים. במשט ספינת ה"מרמרה" הטורקית לעזה נהרגו 9 בני אדם לאחר שחיילי צה"ל השתלטו על הספינה במי הים התיכון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק