אסד. יזכה לתזרים כספים משמעותי (צילום: רויטרס)
נשיא סוריה אסד. רוצה לשוב למו"מ? | צילום: רויטרס

"למרות שלא הודיעה על כך עדיין בפומבי, סוריה מעוניינת לשוב למשא ומתן הבלתי-ישיר עם ישראל", כך אומר היום ארשד הורמוזולו, יועצו של נשיא טורקיה בראיון המפורסם בעיתון "א-שרק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון. לדבריו, ישראל היא מוקד הבעיה כעת בחידוש המשא ומתן - משום שמאז התמנה בנימין נתניהו לראש הממשלה, הוא עדיין לא הראה כל נכונות לחידוש השיחות.

הורמוזולו, שהיה מעורב בסבב המגעים הבלתי-ישיר הקודם בין ישראל לסוריה, מתח גם ביקורת על התנהלות הממשל האמריקני. "למרות שסוריה יידעה את ברק אובמה על רצונה לשוב למשא ומתן - הממשל האמריקני דווקא החליט להדגיש כי יש לרשום התקדמות במסלול הישראלי-פלסטיני", אמר והוסיף: "כעת כולם ממתינים לראות מהם קווי היסוד של מדיניות החוץ של ממשלת נתניהו, והאם היא אכן רצינית בתהליך השלום". הבכיר הטורקי המשיך בביקורת על ישראל. "אי אפשר להתקדם במשא ומתן כשרק צד אחד מעוניין בכך".

שגרירות סוריה בלונדון סירבה להתייחס לדבריו של הורמזולו. דובר השגרירות ג'יהאד מוקדסי "לא הסכים לאשר או להכחיש את הדיווח", לדברי העיתון. הוא רק הסתפק באומרו לכתב העיתון: "אנו מאמינים כי יש להשיג שלום, אך השלום הזה חייב להיות מושתת על כיבוד הסכמים והתחייבויות - ובראשן נסיגה מהגולן לקווי 1967".

מוקדסי גם התייחס למעורבות האמריקנית במו"מ עם ישראל. "יחסי ארצות הברית-ישראל טובים מאוד, ועל כן אמריקה יכולה לכפות על ישראל הסכם", אמר, והוסיף: "אך, הממשל האמריקני עדיין לא קיבל החלטה לעשות כן".

בטורקיה ממשיכים לעקוב אחר מדיניות החוץ הישראלית של הממשלה החדשה - המתגבשת בימים אלה. באנקרה חוששים שממשלת ישראל החדשה לא תרצה במעורבות טורקית במשא ומתן עם הסורים, אם וכשיחודש. זאת, בשל המתיחות שנוצרה בעקבות מבצע "עופרת יצוקה" ברצועה, והביקורת הנוקבת שמתחו הטורקים עליו.

אסד: "נתניהו? כולם אותו דבר" 

ארדואן. מחיר התמיכה במורדים? (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת טורקיה, ארדואן. חשש טורקי | צילום: רויטרס

"כולם אותו דבר. שרון ביצע טבח בלבנון, ברק תמך במעשי התוקפנות בעזה, ונתניהו לא שונה מהם. אין שום הבדל בין הימין לשמאל" - כך אמר נשיא סוריה בשאר אסד, מייד לאחר מינוי ממשלת נתניהו השנייה.

בראיון לעיתון "א-שרק", היוצא לאור בקטאר, הוסיף הנשיא הסורי: "יש לנו עקרונות, ומי שייענה להם לא ייתקל מצידנו בשום בעיה". עם זאת, שב והשמיע אסד פסימיות באשר לכינון שלום בתקופה הקרובה: "נראה שלא יקום דור בישראל שיסכים לקבל את הדיבור על השלום".

במקביל, רמז אסד פעם נוספת למהלך צבאי מול ישראל. "אין ספק שיבוא יום ונשחרר (את הגולן) בשלום - או במלחמה", אמר. "כאשר האזרח מאבד את התקווה, פניו פונות להתנגדות בצורה כזו או אחרת".