הרס בעזה מכונית מתחת להריסות בית (צילום: אימג'בנק gettyimages)
הריסות בעזה. "ישראל מונעת השיקום" | צילום: אימג'בנק gettyimages

"ישראל חייבת להפסיק למנוע את תהליך שיקומה של עזה" - כך אמר אמש שליח האיחוד האירופי למזרח התיכון מארק אוט. אוט מתח ביקורת חריפה על התנהלות ישראל בימים שלאחר מבצע עופרת יצוקה, ויצא נגד טענותיה כי שיקום רצועת עזה יסייע לחמאס.

"איזה עידוד יקבל הטרור אם יהיו מים נקיים בברזים וילדים יילכו לבית הספר?", שאל אוט בתקיפות בראיון לרויטרס. "ילדי עזה חיים בגיהנום". אוט טוען כי פתיחת המעברים על ידי ישראל להכנסת מוצרי יסוד וסיוע הומניטרי אינו מספק. "הרצועה זקוקה לחומרי בנייה, לרבות זכוכית, מתכת ומלט - על מנת לשקם את הבתים והדרכים שנהרסו במהלך 22 ימי הלחימה בעזה", אמר בראיון. "אנו רק רוצים שעזה תיראה פחות כמו הגיהנום שהיא נראית עכשיו".

אוט קרא לישראל לנהוג יותר בגמישות. "בלתי מתקבל על הדעת לומר שמ'סיבות פוליטיות' אנשים בעזה צריכים לישון ברחובות", טען בראיון שנערך בירושלים. שליח האיחוד האירופי למזרח התיכון הדגיש בנוסף כי המדינות שהחליטו לתרום לשיקומה של עזה, קיבלו הבטחה כי כספיהן יגיעו ליו"ר הרשות הפלסטינית אבו-מאזן ולא לחמאס. "איננו מתכוונים לשקם את מפקדות החמאס או לספק להם נשק", אמר.

"חמאס תמיד יהיה קיים"

דובר חמאס ברהום. נאום מוקלט (צילום: שידורי הטלויזיה הערבית)
דובר חמאס, פאווזי ברהום. "מצרים הבטיחה" | צילום: שידורי הטלויזיה הערבית

"עם זאת", הדגיש אוט, "האו"ם תומך בממשלת אחדות פלסטינית שתורכב מאנשי מקצוע, כלומר טכנוקרטים, ולא מפוליטיקאים". אוט רמז כי בשלב כלשהו הקהילה הבינלאומית תהיה חייבת לקחת בחשבון גם את חמאס בכל הסדר קבע שייחתם באזור. "אף אחד אינו מעוניין לתת לחמאס לגיטימציה אלא אם כן הוא יכיר בתנאים קונקרטיים", אמר אוט. "עם זאת, החמאס תמיד יהיה קיים שם, ועל כן אסור לערב בשיקולנו את נושא שיקומה של עזה".

לצד ההצהרות הנוגדות את מדיניות ישראל, נשמעו בדבריו של אוט גם כמה נקודות אור. "כולם מסכימים כי אלה שישקמו בפועל את רצועת עזה - הם היושבים בממשלה הפלסטינית ברמאללה", אמר. "הכתובת של הרשות הפלסטינית היא ברמאללה, שם יושב הנשיא עימו כולם הסכימו לעבוד, לרבות ישראל", הוסיף. אוט שב והדגיש כי "גם הכספים שייתרמו פרטנית לתושבי עזה יגיעו ראשית לממשלה ברמאללה, משום שזוהי ממשלה - והחמאס היא תנועה".

האיחוד האירופי הוא התורם הגדול ביותר לפלסטינים. לאחרונה הכריז האיחוד כי יתרום 58 מיליון אירו לפלסטינים, 32 מהם מיועדים לשיקומה של עזה.

חמאס: מצרים תפתח את מעבר רפיח

במקביל, אמרו אמש בחמאס כי מצרים שוקלת בכובד ראש לפתוח את מעבר הגבול ברפיח על מנת לאפשר הכנסת חומרי בנייה לתוך רצועת עזה. בתום יום שיחות מרתוני נוסף בקהיר, אמר אחד מדוברי הארגון, פאווזי ברהום, כי לצד הסיוע לעזה, צפויה מצרים לאשר גם את כניסתם של כלי רכב ומבנים ניידים לתושבי הרצועה שנותרו ללא קורת גג.

בישראל שבים וקוראים למצרים שלא להיענות לדרישה של חמאס. במערכת הביטחון קיים חשש כי אותם "חומרי בנייה" ישמשו את החמאס לבנות רקטות וטילים, וכן יסייעו בשיקום הבונקרים של בכירי הארגון ורשת המנהרות התת-קרקעיות.