פרופ' אהמט דבוטולו שר החוץ של טורקיה, מי שקובע את מדיניות החוץ עבור ראש הממשלה ארדואן רוצה להרגיע את המתיחות עם ישראל ולהבהיר עמדות. לשם כך הוא הזמין אותנו ללשכתו. "אם לישראל יש חזון של שלום, טורקיה תמיד תסייע לה", אמר שר החוץ הטורקי בתשובה לשאלה מה מקומה של ישראל בסדר היום של מדיניות החוץ של טורקיה.

"אנחנו לא שינינו את עמדתנו", הוסיף השר הטורקי. "עמדתנו בעניין השלום נותרה בעינה. ישראל שינתה את עמדתה בשבוע שבו היא התחילה לתקוף בעזה".

"אתה יודע כמה פעמים באתי לישראל כדי להכשיר את הקרקע לשלום?", שואל דבוטולו. "רק אני יודע,
וגם עמיתיי בישראל יודעים. אם ביום מן הימים אחת מהמדינות האלה תעורר בעיות, היחסים שלנו איתה ישתנו. העיקרון שמנחה אותנו ברור: מדינה שפועלת למען השלום, היא בת-שיח שלנו, אנחנו תומכים בה".

"לישראל אין מעמד מיוחד בטורקיה"

התירים חזרו גם לטורקיה (צילום: לירן סימון)
"הישראלים בטוחים בטורקיה" | צילום: לירן סימון

בתשובה לשאלה כיצד הוא מצפה מהישראלים לבטוח בו אחרי שראש הממשלה הטורקי ארדואן
הצהיר דברים קשים נגד מדינת ישראל, אומר שר החוץ של טורקיה: "הדבר תלוי בישראלים. מבחינתנו, לתיווך אין ערך כשלעצמו. מטרתנו היא לכונן סדר ויציבות פוליטית באזור - והתיווך הוא אמצעי".

מדבריו של דבוטולו, שמכונה למורת רוחו בדרך כלל קיסינג'ר הטורקי, עולה שטורקיה מייחסת חשיבות רבה לקשרים עם ישראל. מעמד מועדף - כבר לא. האם ישראל עודנה בעלת ברית אסטרטגית
של טורקיה?

"זה תלוי בחזון האסטרטגי שלנו", מסביר דבוטולו. "כשהחזון האסטרטגי שלנו הוא שלום - אז בוודאי. כל המדינות באזור הן שותפות אסטרטגיות שלנו. לישראל אין עוד מעמד מיוחד בטורקיה. לכל המדינות באזור שלנו יש מעמד מיוחד. אם ברצוננו לכונן שלום, עלינו לכבד זה את זה. אל לאיש לחשוב שיש לו יותר זכויות
מלאחרים.

"התיירים הישראלים בטוחים בטורקיה"

לישראל יש תחושת עליונות באזור? "איך אפשר להסביר את העובדה שלא לומדים בבתי ספר בעזה עכשיו? ילדים אינם יכולים ללמוד בבתי הספר. פירוש הדבר שלילדי עזה אין זכות לחינוך".

לאורך כל השיחה הוא מתקשה להסתיר את האכזבה או אפילו העלבון העמוק שהפך אחד הגורמים המרכזיים לסגנון המשתלח  שבו נוקטת טורקיה כלפי ישראל בשנה האחרונה. "כל ארבעת סבבי השיחות בשנה שעברה, למעשה, היו חמישה סבבים, אם נכלול את ביקורו של ראש הממשלה אולמרט בטורקיה,היו מועילים מאוד", מספר השר.

"אם תהליך השלום הזה שניסינו לקדם היה עולה יפה, יהודי ישראלי היה יכול לנסוע דרך סוריה לטורקיה ומשם לאירופה".

סגן ראש הממשלה הטורקי בולנט ארינץ', הוא היחיד שנועד עם השגריר גבי לוי ועדכן אותו בשינויים שנעשו בסדרה איריליק. הוא התקשה להסתיר את שביעות רצונו מסמיכות שידור הסדרה לפרסום דוח גולדסטון. האמירות של הממשלה הטורקית והרגשות של העם הטורקי באים לידי ביטוי בדוח גולדסטון.

את התגובה של שר החוץ אביגדור ליברמן לשידור הסדרה הוא מאוד לא אהב. "ליברמן אומר שאפילו במדינה עוינת לישראל לא משדרים סדרה כזאת בטלוויזיה", אמר. זה מצער אותנו. אנחנו לא מדינה עוינת לישראל. התנהגותו ודבריו של ליברמן הזיקו לקשרים".

סגן ראש הממשלה מצר על הישראלים שמחרימים את טורקיה, ולאלה שיבואו לנפוש הוא מבטיח
הכנסת אורחים. "אם הישראלים יבואו לטורקיה זה רק ישמח אותנו", אמר. "התיירים הישראלים בטוחים. הם יכולים להרגיש בבית".

מפלגת השלטון בטורקיה נחושה להשכין שלום בין ישראל לשכנותיה ועד אז ימשיכו לדבר על ידידות, אבל בטורקית זה יישמע שונה מאשר בעברית.

כתבות נוספות בנושא:

טורקיה מגלה את בר רפאלי

ארדואן: פצצות זרחן ירדו כמו גשם על ילדים תמימים בעזה

לבני: "שיתוף הפעולה הצבאי עם ישראל - חשוב גם לטורקיה"

שר החוץ הטורקי: מקווה לחזור לדיאלוג עם ישראל

פרשנות: משבר בין ישראל לטורקיה?

טורקיה החרימה את ישראל - התמרון הבינלאומי בוטל

הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק