אבו מאזן באו"ם, ארכיון (צילום: רויטרס)
אבו מאזן באו"ם | צילום: רויטרס

גם ברמאללה שמעו בסוף השבוע את הדיווחים לפיהם ארצות הברית החליטה להקפיא את הסיוע הכלכלי לרשות הפלסטינית, אך בשלב זה שבים ומדגישים כי לא התקבלה כל החלטה רשמית בעניין. יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן טוען כי מסר רשמי עדיין לא הועבר מוושינגטון, אך מדגיש: "ארצות הברית נוטה לטובתה של ישראל".

"כמובן ששמענו על הקפאת הסיוע, אך לא קיבלנו שום דבר רשמי בעניין הזה", אמר אבו מאזן בראיון לערוץ הטלוויזיה "רוסיה היום" בשפה הערבית. "על כן, איני יכול להגיב לדיווח ואם הוא אכן אירע או לא. כשזה יקרה, אוכל להגיב".

יו"ר הרשות התייחס בריאיון המקיף גם לאיום הטלת הווטו האמריקני, על הבקשה הפלסטינית באו"ם. "אנחנו יודעים שארצות הברית תשתמש בזכות הווטו שלה. זה מצער אותנו, אך מה שמצער אותנו יותר הוא שארצות הברית מנצלת את השפעתה על כל מדינות העולם, לרבות המדינות החברות במועצת הביטחון - כדי לגרום להן להתנגד בהצבעה עבורנו".

הראיס שב ודחה את הביקורת על הפנייה הפלסטינית לאו"ם. "איני חושב שמדובר במהלך חד-צדדי", אמר אבו מאזן. "לא ניתן להשוות אותו להתנחלויות - שהן מעשה חד צדדי. מדינת ישראל קמה, ולאחר 64 שנים אנחנו רוצים שמדינת פלסטין תקום. אבל ישראל וארצות הברית טוענות כי פנייתנו היא חד צדדית".

האירופים ממשיכים במאמצים לחידוש המו"מ

אבו מאזן התייחס גם להודעתו בשנה החולפת כי אין בכוונתו להציב עצמו כמועמד בבחירות הבאות לנשיאות ברשות הפלסטינית. "זה לא סוף העולם", אמר. "ייתכן שיבוא אדם אחר שיציג עצמו כמועמד, ואנחנו נתמוך בו כולנו בדרכו".

דוברו של אבו מאזן, נביל אבו רודיינה, התייחס מאוחר יותר לקבלת מתווה הקוורטט על ידי ישראל ואמר: "השיבה למשא ומתן דורשת את התחייבותה של ישראל להפסיק את הבנייה בהתנחלויות ולהכיר בגבולות 1967. על ישראל להפסיק לברוח מקבלת ההחלטות הבינלאומיות הלגיטימיות. אם ההנהגה שם רצינית, עליה להתחייב להחלטות כפי שהן מופיעות במפת הדרכים, לפעול לפי החלטות האו"ם ולקבל את מתווה יוזמת השלום הערבית - ללא כל הסתייגות".

בינתיים, באיחוד האירופי עדיין לא מרימים ידיים מהמאמצים להשיב את שני הצדדים לשולחן המשא ומתן. אחרי הביקורת שהשמיעה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל על ההחלטה לבנות 1,100 יחידות דיור בשכונת גילה בירושלים, הצטרף אמש גם שר החוץ הצרפתי אלן ז'ופה לביקורת על המהלך הישראלי. "הוא מעניק לפלסטינים תירוץ או סיבה להתנגד למשא ומתן", אמר במהלך מסיבת עיתונאים עם עמיתו האיטלקי פרנקו פרטיני. "המצב הנוכחי מסוכן לכולם. יש לשוב לשולחן המשא ומתן".

מרקל עם רה"מ נתניהו. ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
נתניהו ומרקל. "יחסים הדוקים" | צילום: רויטרס, חדשות

פרטיני מצדו אמר במהלך מסיבת העיתונאים: "ההחלטה הישראלית לבנות יחידות דיור נוספות אינה מסייעת לתהליך השלום ולחידוש המשא ומתן. למרות זאת, אנחנו עודנו דבקים בחשיבות הגבוהה שיש לחידוש המהיר של המשא ומתן".

נתניהו על מרקל: "יחסים טובים והדוקים"

לאחר הדיווחים על משבר ביחסי גרמניה-ישראל לאחר אישור הבנייה בגילה, נמסרה הבוקר הודעה מרגיעה בנושא מלשכת ראש הממשלה. "היחסים עם ממשלת גרמניה והקנצלרית מרקל, טובים והדוקים", נמסר.

"כשיש חילוקי דעות הם מלובנים ברוח טובה", כך לפי ההודעה. "כפי שהתקשורת הישראלית מיהרה לדווח על משבר ביחסים עם ארה"ב, ואחר כך התברר מפי נשיא ארה"ב כי היחסים הדוקים מתמיד, כך יתברר גם הפעם שהיחסים בין גרמניה לישראל מוסיפים להיות ידידותיים ותקינים כפי שהיו".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק