ראש הממשלה בנימין נתניהו נועד בצהריים עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, המבקר בשעות אלו בישראל. פוטין חתם על ספר האורחים בבית ראש הממשלה, ולאחר מכן השניים כינסו תדרוך עיתונאים משותף, אותו העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

"אתמול בחרה מצרים בנשיא חדש", אמר נתניהו במהלך תדרוך העיתונאים. "ישראל מעריכה את התהליך הדמוקרטי במצרים ומכבדת את תוצאותיו. אנחנו מצפים לעבוד יחד עם הממשל החדש, על בסיס הסכם השלום בינינו. אני מאמין שהשלום חשוב לישראל, למצרים ושהוא אינטרס חיוני לשתי המדינות ושהשלום הוא נדבך הייסוד של היציבות באזורנו".

"הייתה לי ולפוטין הזדמנות לדון במשא ומתן שמתנהל בימים הללו בין הקהילה הבינ"ל לאירן. אנחנו מסכימים שנשק גרעיני בידי אירן מהווה סכנה חמורה לא רק לישראל - אלא לעולם כולו", הדגיש ראש הממשלה. "על הקהילה הבינלאומית להציב בפני אירן שלוש דרישות ברורות: הפסקת העשרת האורניום, הוצאת האורניום המועשר מאירן ופירוק המתקן הקרקעי ליד קום. יש גם להעצים את הסנקציות וגם להבהיר את הדרישות בפני האירנים".

"אני מעוניין לדון עמך בדרכים שרוסיה יכולה לסייע לפלסטינים להתקדם בתהליך השלום", המשיך נתניהו בפנייה לפוטין. "מחר אתה תפגוש את הנשיא עבאס בבית לחם, מרחק של כמה דקות נסיעה מכאן. המפתח לשלום הוא מורכב, אבל בסוף הוא פשוט מאוד. או שעבאס יגיע לכאן או שאני אבוא אליו - אבל פשוט חייבים להתחיל לדבר. אני מקווה שתעביר את המסר הפשוט הזה במהלך ביקורך. אני חושב שצריך למצוא גם פיתרון מהר ככל שניתן בכל הנעשה בסוריה ולקדם את השלום, הביטחון והיציבות באזורנו".

פוטין: "שיתוף הפעולה בין המדינות יימשך"

גם נשיא רוסיה פוטין התייחס לשיתוף הפעולה בין מדינתו לישראל. "בישראל מתגוררים יותר ממיליון אזרחי בריה"מ לשעבר, והיינו רוצים שהם יחיו בשלום וביטחון", אמר. "רוסיה, מתחילת 'האביב הערבי', שכנעה את שותפיה שהדמוקרטיזציה צריכה להיעשות בצורה עצמאית, בלי השפעות מבחוץ. יש חשיבות לפתור סכסוכים באמצעות משא ומתן, זוהי הדרך היחידה לפתרון הבעיה. דיברנו בפירוט על סוריה ותכנית הגרעין האירנית. אני משוכנע ששיתוף הפעולה בין רוסיה לישראל יתפתח גם בהמשך".

מוקדם יותר חנך פוטין יחד עם נשיא המדינה שמעון פרס, את האנדרטה שהוקמה בנתניה לזכר חיילי הצבא האדום שלחמו בנאצים ושיחררו את מחנות ההשמדה בתום מלחמת העולם השנייה. פרס, נשא באירוע נאום לזכר חיילי הצבא האדום וחלקם במלחמה, אותו פתח בשפה הרוסית. "כנשיא רוסיה אתה נושא על שכמךָ את משא ההיסטוריה הרוסית. לא רק את מדיניותה השוטפת".

פרס ופוטין בטקס חניכת האנדרטה (צילום: משה מילנר\ לע"מ)
פרס ופוטין בטקס חניכת האנדרטה | צילום: משה מילנר\ לע"מ

פרס הוסיף: "כשנבחרת לנשיאות, הכרזת שלא תיתן שרוסיה תכרע על ברכיה. במלחמת העולם השנייה, רוסיה מנעה מהעולם לכרוע על ברכיו. העם היהודי נושא תודה היסטורית לעם הרוסי. הנאצים רצחו שישה מיליון יהודים, כמחציתם חיו בברית המועצות. הצבא האדום היה ראשון לשחרר את מחנות הריכוז וההשמדה... בטוחני שרוסיה שהכתה בפשיזם, לא תרשה איומים דומים. לא איום אירני. ולא שפיכות דמים סורית".

"הזיכרון של הנופלים קדוש"

בשונה מנאומו של הנשיא פרס, פוטין נמנע מלהתייחס לנושא אירן וסוריה ומיקד את דבריו רק באנדרטה ובזיכרון. "אנו חונכים כאן אנדרטה שעומדת להיות אחת מהחשובות בישראל", אמר פוטין. "היא תזכיר לכולנו את הגיבורים של מלחמת העולם השנייה, ותזכיר לנו את הקורבנות שאיבדנו במלחמה", אמר פוטין. "הזיכרון של הנופלים קדוש בעיני ואני נרגש לראות שגם כאן בארץ מתייחסים אליהם בכבוד, כמו שעושים אצלנו ברוסיה".

שר החוץ מקבל את פניו של פוטין (צילום: סטילס קובי גדעון – לע"מ)
שר החוץ מקבל את פניו של פוטין | צילום: סטילס קובי גדעון – לע"מ

הנשיא הרוסי הגיע לביקור בזק בן 24 שעות, בראש משלחת של 300 איש ב-4 מטוסים, ובה בכירים בממשלו, שרים, יועצים ואנשי עסקים. מדובר בביקור הרשמי הראשון של פוטין במדינה זרה מאז נבחר מחדש לתפקידו במרס השנה, ולאחר הביקור בישראל הוא צפוי לבקר גם ברשות הפלסטינית ובירדן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק