שמעון פרס וראש ממשלת טורקיה (צילום: חדשות 2)
פרס וארדואן ראש בראש. תהיה הפשרה ביחסים? | צילום: חדשות 2

התחממות ביחסים עם הטורקים? בצל המתיחות בין ישראל וטורקיה מאז מבצע "עופרת יצוקה", נפגשה הערב שרת החוץ, ציפי לבני, עם עמיתה הטורקי עלי באבג'ן, בניסיון להרגיע את היחסים המתוחים בין שתי המדינות.

השניים ניצלו את מפגש שרי החוץ בוועידת נאט"ו בבריסל, על מנת לנסות ולסיים את המשבר שהגיע לשיא עם הויכוח הפומבי בין הנשיא פרס לבין ראש הממשלה הטורקי ארדואן בפיסגה העולמית בדאבוס. לבני ועמיתה הטורקי שוחחו על חשיבות היחסים אותם הגדירו "אסטרטגיים", וסיכמו להמשיך במגעים לשיפור הקשר.

בפגישתם דנו בין היתר שרי החוץ בהזדמנויות לקידום השלום באזור. בסוף הדיון הסכימו השרים כי ההתייעצות המדינית בין טורקיה וישראל תימשך בכל הדרגים. 

טורקיה וישראל - יחסים במשבר

היחסים בין שתי המדינות היו עדים להידרדרות ניכרת מאז מבצע "עופרת יצוקה". ראש ממשלת טורקיה ארדואן, הידוע בקו הקיצוני בו הוא נוקט, מתח ביקורת חריפה את התנהלות ישראל בעזה, ואף נקט עמדה רשמית ופומבית התומכת בחמאס.

"ישראל נוקטת בפעולות לא אנושיות שיובילו להריסתה", אמר ארדואן עם פרוץ המבצע. במהלך המבצע התבטא ארדואן פעמים רבות נגד ישראל, ובין השאר אף כינה את פעולות ישראל "פשע נגד האנושות". הוא גם מתח ביקורת על ראש הממשלה אולמרט ואופן ניהול המשא ומתן שניהל מול הסורים, ואף טען כי "מבצע עופרת יצוקה הוא עלבון לטורקיה". שיאו של המשבר בין שתי המדינות הגיע כשעזב ארדואן את הדיון שקיים בפני עיתונאים עם הנשיא פרס, בדאבוס.

סממני המשבר באו לביטוי יותר מכל בתנועת התיירים הישראלים לטורקיה. מאז תחילת השנה חלה ירידה של יותר מ-60% ביציאת ישראלים ליעד התיירותי הנחשק, ובחברות הנסיעות, לצד המבצעים המפתים, כבר מחפשים יעדים אלטרנטיבים לנופש הישראלי לקראת הקיץ הקרוב.