אז מי אשם בקיפאון המדיני? תלוי את מי שואלים. יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו-מאזן, מאשים את ישראל באחריות למצב. בירושלים דווקא אומרים: אנחנו מוכנים לחידוש המגעים.

"חייבים להתמקד בצד הישראלי", ניסה אבו-מאזן להסביר את הכישלון בניסיון לקבוע פגישה משולשת בניו יורק בשבוע הבא. יו"ר הרשות נפגש עם עמיתו המצרי, הנשיא חוסני מובארק בחוסיין, וטען בתוקף: "אנחנו מילאנו את ההתחייבויות שלנו".

בישראל לא נשארו חייבים, ותלו את האחריות בצד הפלסטיני. "מאז הקמת הממשלה לפני כחמישה חודשים, ישראל מוכנה להיפגש עם הרשות הפלסטינית ולחדש את המו"מ לשלום ללא תנאים מוקדמים", מסבירים במשרד החוץ.

"הרשות הפלסטינית היא זו שמונעת פגישה וחידוש תהליך השלום על ידי הצבת תנאים מוקדמים, תנאים שלא הציבה לממשלות ישראל קודם לכן", מוסיפים במשרד החוץ, אך עדיין משאירים פתח לחידוש המשא ומתן: "ראוי שכל הצדדים יניחו בצד תנאים מוקדמים וייפגשו כדי לקדם את השלום".

"הקפאה בשבילי זה אפס בנייה"

לפני יומיים התייחס ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לסוגייה, שלטענת הפלסטינים מעכבת את חידוש התהליך, הבנייה ביהודה ושומרון. "הקפאה בשבילי זה אפס בנייה", אמר נתניהו. "אתה לא בונה מגורים, לא בתי ספר, גני ילדים. אבל יש כאלו שנבנות. זה לא הקפאה, הקפאה זה צמצום הבנייה, אני רוצה לסייע לתחילת התהליך ולשמור על החיים הנורמלים".

ראש הממשלה שב והדגיש את דרישתו מהפלסטינים להכיר בישראל כמדינת העם היהודי וטוען כי בחמשת החודשים האחרונים במהלך הניסיונות לקידום המו"מ עם הפלסטינים, הוא מאוד התאכזב מהמנהיגים הערבים שלא הפגינו אומץ. "אבו מאזן צריך להתייצב מול העם שלו ולהגיד להם שהם צריכם להכיר בזכות העם היהודי".

"אני מקווה שהם יכירו בזכות הזו", הוסיף נתניהו, "התנאים שלנו הכרחיים לקידום השלום. שיכירו בישראל זה שורש הסכסוך, זה לא השטחים או ההתנחלויות, הסכסוך השתולל לפני יהודה ושומרון וגם אחרי עזה וממטירים טילים אל באר שבע הכבושה".