על רקע המשא ומתן הנמשך בקהיר שנראה שעומד בפני פיצוץ, מדגיש היום (א') ראש הממשלה בנימין נתניהו כי מבצע "צוק איתן" יימשך עד להשבת השקט ליישובי הדרום לתקופה ארוכה. את הדברים אמר נתניהו בפתח ישיבת הממשלה בקריה בתל אביב, שם הדגיש כי ישראל לא תנהל משא ומתן תחת אש. "זה ייקח זמן ודורש אורך רוח", אמר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"מבצע צוק איתן נמשך, בשום שלב לא הכרזנו על סיומו", אמר נתניהו. "המבצע יימשך עד השלמת ייעודו - השבת השקט לתקופה ממושכת. אנחנו נעמוד יחד באחדות ובנחישות, עד שנשלים את המלאכה".

לדברים הצטרף שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, שהטיל את האחריות לחידוש הירי על החמאס שהפר את הפסקת האש. "מאז חידש החמאס את האש, צה"ל תוקף בעוצמה עשרות רבות של מטרות", הדגיש יעלון. "אם הארגון חושב שיתיש אותנו - הוא טועה. נשוב למשא ומתן רק לאחר שהאש תופסק. לא ננהל משא ומתן תחת אש".

יעלון שוחח בסוף השבוע עם ראשי רשויות בדרום והבהיר להם כי ישראל לא מתכוונת להתפשר בנושא ביטחונם עד להפסקה מוחלטת של הירי. "אני מבין ללב תושבי הדרום שרוצים שקט וביטחון", אמר יעלון. "כפי שהדגשנו, אנו נדרשים לאורך רוח וסבלנות. משרד הביטחון וצה"ל פועלים ויפעלו על מנת להעניק מענה ליישובי עוטף עזה".

עוד קודם לכן אמר שר החוץ אביגדור ליברמן כי על ישראל להכריע את ארגון הטרור העזתי. "הדרישות של החמאס הם מעבר למה שישראל יכולה להסכים איתו", הדגיש ליברמן. על ירי הרקטות הנמשך לעבר יישובי הדרום אמר: "המצב הזה לא יכול להימשך".

השר לעניינים אסטרטגיים יובל שטייניץ טען כי ישראל לא יכולה להשלים עם מדינה פלסטינית חמושה. שטייניץ הבהיר כי "פירוז הרצועה מנשק הוא תנאי הכרחי לא רק להסרת המצור, אלא לכל התקדמות עתידית בתהליך השלום הישראלי פלסטיני".

שטייניץ התייחס גם לאפשרות של הרחבה חוזרת של מבצע "צוק איתן", אופציה שלטענתו נותרה על השולחן. "הפרק הקרקעי של טיפול המנהרות הסתיים אבל המבצע נמשך, אם וכאשר האש תימשך, נשקול הרחבה קרקעית ואווירית של המבצע", הבהיר.

שר הפנים גדעון סער התייחס גם הוא לאפשרויות העומדות בפני ישראל והדגיש את הצורך לפעול בעוצמה מול ארגון הטרור העזתי. "מה שצריך לעשות זה לשבור את הכוח הצבאי של החמאס בעזה", אמר סער. "זה היה נכון קודם, עכשיו ויהיה נכון גם אחר כך".

המשלחת הפלסטינית בסבב הקודם של השיחות בק
משלחת חמאס למצרים | צילום:

השיחות על סף פיצוץ

מוסא אבו מרזוק, מבכירי המשלחת הפלסטינית לקהיר, הזהיר הלילה כי המשלחת תעזוב את השיחות בקהיר עוד היום אלא אם הנציגים הישראלים ישובו לדיונים מבלי שום תנאים מוקדמים מצד ישראל. "ב-24 השעות הקרובות, נחליט לגבי המשך נוכחות המשלחת במצרים", אמר אבו מרזוק. לדבריו, ההחלטה הסופית תתקבל לאחר פגישה עם המתווכים המצרים במהלך היום.

אבו מרזוק הדגיש כי "אין לעם הפלסטיני דבר להפסיד, ואין לו באמת ברירה: או להיהרג תחת המצור או להיהרג בהפצצות ובירי מטוסים". המשלחת הפלסטינית הגיעה לקהיר כבר לפני תשעה ימים, ונשארה שם גם לאחר קריסת הפסקת האש ועזיבת הנציגים הישראלים ביום שישי בבוקר.

ראש המשלחת עזאם אל-אחמד אמר בריאיון לרשת "אל ערבייה" כי הפלגים הפלסטינים יעזבו "אם יאשרו לנו שישראל לא תחזור לדיונים בלי תנאים מוקדמים". גם בארגון החזית העממית הביעו תמיכה בדברי ראשי המשלחת, וטענו כי ישראל מנסה לגרום לפלסטינים למרוד בחמאס "אך התכנית שלהם נכשלה - ישראל כורה לעצמה את הקבר ותשלם את המחיר".

יאיר לפיד, ירד הבוקר לערוך קניות לשבת בשדרות
חיזוק ליישובי עוטף עזה. לפיד קונה בשדרות | צילום:

הממשלה אישרה: סיוע מיידי ליישובי עוטף עזה

בתוך כך אישרה הממשלה שתי הצעות לחיזוק הנגב בעקבות מבצע "צוק איתן", אותן הוביל השר לפיתוח הנגב והגליל, השר סילבן שלום. על פי ההחלטה הראשונה, אותה הגיש שלום ביחד עם שר השיכון אורי אריאל, יוענק סיוע מיידי לתושבי יישובי עוטף עזה ושדרות במטרה לחזק את ההתיישבות הקיימת ולעודד קליטה וגידול דמוגרפי.

על פי ההחלטה, יתוקצבו ויבוצעו עבודות שיפוץ והקמת מגרשי ספורט, שטחים ציבוריים, מוסדות תרבות ומעונות יום ממוגנים, באמצעות הרשויות המקומיות בעוטף עזה. עלות העבודות נאמדת בכ-9.6 מיליון שקלים. בנוסף, אישרה הממשלה את ההצעה אותה הוביל שלום עם השרים אריאל ולפיד, בדבר הקמת כפר סטודנטים בשדרות במטרה לחזק את החוסן האזרחי בעיר. סך הכל יוצבו בכפר הסטודנטים 50 יחידות דיור בעלות של 50 מיליון שקלים.

השר שלום אמר בתגובה כי "אנחנו כבר פועלים לשקם את יישובי עוטף עזה ושדרות והתכניות הללו יתנו דחיפה להמשך השיקום והחזרת החיים למסלולם ולחיזוק ההתיישבות ביישובי עוטף עזה".

בהכנת הידיעה השתתף אודי סגל.