"ארצות הברית תעמוד לצד כל ממשלה שתקום בישראל" - כך אמרה הבוקר מזכירת המדינה האמריקנית החדשה הילרי קלינטון בפגישה עם נשיא המדינה, שמעון פרס. בתחילת הפגישה אמרה קלינטון בחיוך: "רציתי להתחיל את היום העמוס שלי בפגישה עם חבר ותיק", אמרה. "אני מתמלאת השראה מכל פגישה איתך".

בהמשך התייחסה למערכת הבחירות בישראל. "אני רוצה לברך את מדינת ישראל על מערכת הבחירות המוצלחת", אמרה מזכירת המדינה האמריקנית. "ארצות הברית מכבדת את התהליך הדמוקרטי בישראל ונעבוד מול כל ממשלה. יחסינו עם ישראל מבוססים על יותר מאשר אינטרסים משותפים, אלא ערכים משותפים". הנשיא פרס אמר בפגישה כי הממשלה שתקום מחויבת לתהליך השלום ולהסכמים קודמים.

 קלינטון גם התייחסה לירי הרקטות הבלתי פוסק מרצועת עזה לישראל. "ירי הרקטות חייב להיפסק", הדגישה קלינטון. "אין ספק שכל אומה - כולל ישראל - לא יכולה לעמוד מנגד כשתוקפנות מסוג זה מתרחשת".

"יש לנו בעיות ביטחון רציניות במיוחד בעזה ומכיוון טהרן", אמר פרס בפגישה. "אך גם חווינו מספיק כדי להבין שבלי שלום לא נוכל להתקיים אני לא רואה סתירה בין עמדת ארה"ב לעמדתנו, מטרתנו וערכנו דומים
אני חולק עם מזכירת המדינה את אותה העמדה שהביעה בשארם א- שייח שהזמן דוחק ושכל דחייה בהשגת פיתרון תיצור סכנות נוספות".

הערכה: קלינטון לא תתעמת עם נתניהו

קלינטון החלה הבוקר בסבב פגישות מדיניות. בהמשך היום היא תיפגש גם עם שרת החוץ ציפי לבני, עם ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו ועם שר הביטחון אהוד ברק. בערב תסעד ארוחת ערב בבית ראש הממשלה היוצא, אהוד אולמרט, ומחר תמשיך לפגישות ברשות הפלסטינית.

גורמים מדיניים בישראל מעריכים שמזכירת המדינה האמריקנית תימנע מעימותים פומביים עם נתניהו, בטרם הרכבת הממשלה בראשותו, תנצל את הביקור בעיקר כדי להכיר ולשמוע את עמדות ישראל ולא תחל בלחצים לפני הקמתה של ממשלה חדשה בישראל.

נתניהו מתכוון להבהיר לקלינטון שהוא מתנגד לקיפאון מדיני והוא תומך בממשל פלסטיני עצמי אפקטיבי ובהקמת ועדות משותפות כדי לקדם את כלכלת הרשות הפלסטינית - מה שמכנים בסביבתו של נתניהו "צעדים לשלום כלכלי", אך יסרב להתחייב לתהליך אנאפוליס או לנוסחת "שתי מדינות לשני עמים".

ראש הממשלה היוצא אהוד אולמרט צפוי לבקש מקלינטון להגביל את מהלך ההידברות של ארה"ב עם אירן, ולא להפוך קורבן לעוד מהלך הונאה מצדם, שנועד רק למשוך זמן ולהתקדם במקביל בהשגת פצצה.

הילרי קלינטון, כרגע חביבת המפלגה (צילום: רויטרס)
הילרי קלינטון נוחתת בישראל, אתמול | צילום: רויטרס

לוח הזמנים של הילרי:  יד ושם, לבני, נתניהו, ברק

לוח הזמנים של קלינטון היום צפוי להיות צפוף במיוחד. מזכירת המדינה החלה בפגישות כבר מהשעה 9:00 בבוקר. היא תסייר במוזיאון "יד ושם", שם תחתום בספר האורחים. לאחר מכן תכתת הילרי רגליה לארוחת צהריים משותפת עם שרת החוץ ציפי לבני, בסופה תתקיים מסיבת עיתונאים משותפת.

לאחר סדרת פגישות עם אנשי הקונסוליה האמריקנית ועם ראש עיריית ירושלים ניר ברקת, תיפגש קלינטון גם עם ראש הממשלה המיועד, יו"ר הליכוד בנימין נתניהו. מיד לאחר מכן תיפגש גם עם יו"ר העבודה ושר הביטחון אהוד ברק.

תיפגש עם נשים ותסעד עם רה"מ

קלינטון לא שוכחת גם את הכוח הנשי החזק שהצביע עבורה בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית. היא מתכננת להיפגש עם עמותת "סביבה תומכת", כשעל סדר היום עזרה עסקית לנשים.לסיום היום העמוס והאינטנסיבי תיפגש מזכירת המדינה האמריקנית עם ראש הממשלה אהוד אולמרט בבית ראש הממשלה בירושלים לארוחת ערב משותפת. לפני שיסעדו את לבם ישאו השניים הצהרות משותפות לתקשורת.

כל הפגישות והסיורים יתקיימו, לפי התכנית, בירושלים, אז סביר להניח שתושבי הבירה יחוו שוב חסימת עורקי תנועה ראשיים בעיר.

קלינטון מגיעה לישראל היישר מהוועידה לשיקום עזה בשארם א-שייח' שעסקה בשיקום רצועת עזה אחרי מבצע עופרת יצוקה. "הסיוע הכלכלי לפלסטינים הוא חלק ממאמץ נרחב יותר לבנות שלום כולל בינם ובין ישראל", אמרה קלינטון בשארם. מזכירת המדינה הודיעה כי ארצה תעביר לידי הפלסטינים דמי סיוע בסך 900 מיליון דולר, אך הבהירה כי ארצות הברית תנקוט באמצעי ביטחון נוקשים על מנת להבטיח כי הכסף לא יועבר לחמאס.