סרקוזי דוחף למו"מ עם סוריה (צילום: רויטרס)
מנסה לעזור, אבל לא ממש מצליח. סרקוזי עם אסד | צילום: רויטרס

האם יש סיכוי להסכם שלום בין ישראל לבין סוריה בזמן הקרוב? אם לשפוט לפי דוח שהזמין הנשיא הצרפתי ניקולא סרקוזי ומתפרסם הבוקר בעיתון הארץ - כנראה שלא. שני יועצים בכירים של הנשיא שביקרו במזרח התיכון לפני כשלושה שבועות הגיעו למסקנה שישראל מתנגדת לחילופי שטחים ולירידה מרמת הגולן ואילו סוריה לא תתנתק מאירן ומהחיזבאללה.

הדוח הפסימי שהועבר לידי הנשיא קובע כמעט באופן חד משמעי שאין כל סיכוי לחדש בזמן הקרוב את השיחות בין ירושלים לבין דמשק. המעורבות של צרפת בדוח היא לאור רצונו של סרקוזי לבחון את האפשרות כי מדינתו תתווך בין שתי המדינות.

לפי מקורות ישראלים, שני הדיפלומטים הבכירים שהגיעו לאזור הם יועצו של סרקוזי לענייני המזרח התיכון ניקולא גאלה וראש אגף המזרח התיכון במשרד החוץ של צרפת פטריס פאולי. הביקור של השניים בישראל נערך לפני כחודש, ממש במקביל לזה של סגן נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן. השניים אף נפגשו עם השר לענייני מודיעין דן מרידור ועם היועץ לביטחון לאומי עוזי ארד.

הבעיה: חשדנות הדדית

עוזי ארד, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי (צילום: חדשות 2)
הבהיר לסורים שישראל לא תיסוג מרמת הגולן. ארד | צילום: חדשות 2

החשדנות הרבה, כך לדברי הדיפלומטים הצרפתים, היא אחת הסיבות העיקריות, אם לא העיקרית שבהן, לכך שלא ניתן יהיה לחדש את המשא ומתן בין שתי המדינות. סיבה נוספת, כאמור, היא חוסר הבשלות של שני הצדדים לויתורים "כואבים" - שטחים במקרה של ישראל והברית האסטרטגית עם אירן והחיזבאללה במקרה הסורי.

לדברי פקיד ישראלי בכיר ששמו לא נחשף בכתבה, דבריו של ארד הם שהבהירו, בין השאר, כי אין סיכוי לקידום המסלול הסורי בשלב הזה. ארד הדגיש, כך לפי הדיווח, שישראל לא תיסוג באופן מלא מרמת הגולן ואף הציע רעיונות של חילופי שטחים בין סוריה, ירדן, לבנון וישראל, שבסיומם תמשיך ישראל להחזיק בגולן. "אחרי שהם שמעו את עוזי ארד הם הבינו שחבל על הזמן ושאין רצון אמיתי בישראל להתקדם עם סוריה בשלב הזה", אמר הפקיד הבכיר.

עם זאת, כאמור, הדיפלומטים הצרפתיים לא מאשימים רק את ישראל. שיחות דומות שנוהלו בסוריה, בדרגים בכירים הרבה יותר ואף עם הנשיא אסד עצמו, הבהירו לנציגים הצרפתיים שאין מוכנות גם בצד הסורי. הסורים אף סירבו לאשר כי הם מעבירים אמצעי לחימה לחיזבאללה. כמו כן, הבהירה דמשק לדיפלומטים הצרפתיים כי במדינה יעדיפו תיווך טורקי על פני תיווך צרפתי.

רוצים לקבל עוד עדכונים חמים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק