תגובה ישראלית ראשונה להפעלת הכור באירן: דובר משרד החוץ בירושלים מסר לסוכנות הידיעות רויטרס כי "הכור הגרעיני באירן לחלוטין אינו מקובל".

"לא ייתכן שמדינה שמפרה באופן כה אלים את האמנות הבינלאומיות תוכל ליהנות מפירות השימוש באנרגיה גרעינית", לדברי יוסי לוי, דובר משרד החוץ. לוי הוסיף כי על העולם להפעיל עוד לחץ כדי להכריח את האירנים להפסיק כליל את העשרת האורניום.

בארצות הברית, מאידך, מנסים להרגיע ולהפחית בחשיבות של הפעלת הכור האירני. דובר מחלקת המדינה האמריקנית, דרבי הולדיי, אמר היום כי "הכור בבושהר ממחיש שאם שאיפות אירן הן אזרחיות, אז היא לא זקוקה ליכולת העשרה עצמית, הכור נועד לספק אנרגיה גרעינית לצרכים אזרחיים, ואיננו רואים בו איום של הפצת נשק גרעיני".

"התמיכה של רוסיה בכור בבושהר מדגישה כי אירן אינה זקוקה ליכולת העשרת אורניום עצמאית ", הוסיפו במחלקת המדינה, "זאת אם כוונותיה הן טהורות ושלוות".

אחמדינג'אד מאיים: "הסטירה תהיה כואבת וחזקה"

דורש כבוד הדדי. עלי אכבר סאלחי. ארכיון (צילום: AP)
סאלחי וקיריינקו, היום בטקס בבושהר | צילום: AP

האירנים כהרגלם מזהירים שיגיבו בחריפות על כל פגיעה במתקן הגרעיני שלהם. "אנחנו לא מודאגים מהתקפה עלינו, אנו ערוכים לכך. אויבינו יודעים היטב מה תהיה תגובתנו: הסטירה תהיה כואבת וחזקה", הזהיר היום הנשיא אחמדינג'אד בראיון לעיתון הקטארי "א-שרק".

"האפשרויות שלנו יהיו בלתי מוגבלות ויכללו את העולם כולו. יש מי שחושבים לתקוף את אירן, בעיקר ביישות הציונית, אבל אני לא חושב שאדוניהם האמריקנים יאפשרו להם את זה", הוסיף אחמדינג'אד. "המטרה הראשית של הסנקציות שמוטלות עלינו היא לפגוע בעם האירני, אבל העם האירני מלוכד, יש לנו כלכלה איתנה העומדת בקשר עם כל העולם. כשהם מחרימים את אירן, הם בעצם מחרימים את עצמם. זו פעולה מכוערת ולא מוסרית המעידה על המוסר הירוד של המדינות המחרימות".

80 טונות של דלק גרעיני יועברו לתוך הכור

הכור בבושהר. יסייע בבניית פצצה? (צילום: AP)
שוטר ליד הכור בבושהר, הבוקר | צילום: AP

מוקדם יותר היום החלו מהנדסים אירנים ורוסים להטעין דלק בכור הגרעיני האירני הראשון, בעיר בושהר. אף על פי שמדובר בכור להפקת חשמל לצרכי שלום, הרי שאירן הוכיחה היום כי היא ממשיכה לצעוד קדימה עם תכנית הגרעין שלה למרות הסנקציות שהאו"ם והעולם מטילים עליה.

משאית ראשונה ובה דלק שנלקח מאתר אחסון יצאה הבוקר ל"בריכת" דלק בתוך הכור. במהלך 10 הימים הקרובים, 80 טונות של דלק גרעיני יועברו לתוך האתר ואז לתוך הליבה הגרעינית עצמה. לאחר הטענת הדלק, יעברו עוד כחודשיים לפני שהכור יתחיל לייצר חשמל לערים האירניות.

באירן דוחים את הטענות לפיהן בכוונתם לפתח נשק גרעיני, ואומרים כי הכוונה היא רק לייצר חשמל בעזרת המתקנים הגרעיניים. למרות זאת, המערב ממשיך להיות מודאג מהצהרת האירנים על בניית 10 מתקני העשרת אורניום חדשים, למרות הסנקציות של האו"ם.

"רוסיה תירשם בזהב בהיסטוריה של הרפובליקה האיסלאמית של אירן"

"מוליכים שולל את העולם", כור באירן (צילום: AP)
הכור בבושהר. "לחלוטין לא מקובל" | צילום: AP

הטלוויזיה האירנית שידרה היום תמונות בשידור חי, של ראש התכנית הגרעינית האירנית וסגנו של אחמדינג'אד, עלי אכבר סאלחי, יחד עם שותפו הרוסי צופים במוטות הדלק נכנסים לבניין הכור. "הצלחנו במשימה למרות המערב, למרות כל הלחץ, הסנקציות והקשיים שאומות המערב מערימות עלינו, אנו חוזים כעת בתחילת סמלה הגדול ביותר של פעילות השלום הגרעינית האירנית. תקיפה של המתקן הזה תהווה פשע", אמר סאלחי.

"אמרנו בעבר שוב ושוב: אין בכוונתנו להעשיר את כל האורניום שברשותנו לרמה של 20 אחוזים". הוסיף סאלחי. "נעשיר אורניום בדיוק לפי צרכינו. אין לנו שום כוונה להמשיך להעשיר אורניום ל-20 אחוזים, למרות שלפי אמנות ה-NPT וסאב"א, זו זכותנו להעשיר אורניום לצרכי שלום לאיזו רמה שנצטרך".

רוסיה, שסייעה לסיים את בניית המפעל, התחייבה לשמור שהדלק הגרעיני לא ינוצל לצרכי מלחמה. לאחר שנים של דחיות בסיום הפרויקט, רוסיה אומרת היום כי היא מאמינה שהכור בבושהר הוא חיוני כדי לשכנע את אירן לשתף פעולה עם המאמצים הבינלאומיים להבטיח שהיא לא תפתח פצצת אטום.

"האירוע הזה חשוב עבורנו מכיוון שרוסיה הצליחה למלא אחר כל ההתחייבויות שנטלה על עצמה", אמר ראש סוכנות הגרעין הרוסית, סרגיי קיריינקו, שהשתתף היום בחניכת הכור בבושהר. "לדעתנו, לכל מדינה שפועלת בהתאם לנהלי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ונוקטת צעדי בטיחות - יש את הזכות להשתמש באנרגיה גרעינית לצרכי שלום".

רוצים לקבל עוד עדכונים מרחבי העולם? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

הכור האירני - סיקור מיוחד:

אחמדינג'אד מאיים: "הסטירה שלנו תהיה כואבת וחזקה"

צפו: אירן חוגגת את הפעלת הכור הגרעיני

"כוננות גבוהה באירן מחשש לתקיפה"

מטוס קרב אירני התרסק סמוך לכור בבושהר