ראש הממשלה בנימין נתניהו נושא דברים הערב (א') במושב הפתיחה של כנס "חזון 2020 לישראל: סיכונים וסיכויים" באוניברסיטת בר אילן. בנאומו התייחס ראש הממשלה לאיום האירני והציב נוסחה חד משמעית: "כל עוד אירן לא התפרקה מצנטריפוגות להעשרת אורניום ומכורי הפלוטוניום - אין להרפות את הסנקציות. יפרקו - יקבלו, לא יפרקו - לא יקבלו". את נאומו של ראש הממשלה העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ראש הממשלה הציב בנאומו על הפרק שתי התפתחויות משמעותיות במזרח התיכון: הטלטלה בעולם הערבי, ומאמציה המתמשכים של אירן לגרעין. "מטרת אירן היא להשתלט על כל המזרח התיכון ולהשמיד את ישראל. זו אינה ספקולציה זו המטרה", התריע נתניהו.

הוא התייחס לביקורו בארה"ב ופגישתו עם הנשיא ברק אובמה שעסקה בנושא הגרעין האירני. "ישראל וארה"ב רואות עין בעין את הצורך למנוע מאירן מנשק גרעיני", הבהיר ראש הממשלה.

נתניהו קרא להתבונן על מסריו של רוחאני באו"ם ולבחון אותם. "נשיא אירן אמר שאירן מעוניינת בגרעין רק למטרות אזרחיות. אני לא מאמין לו. אבל מי שרוצה לבחון את דבריו צריך לשאול את המשטר האירני שאלה פשוטה: אם אתם רק רוצים אנרגיה גרעינית לצרכי שלום מדוע אתם מתעקשים על צנטריפוגות להעשרת אורניום ועל כורי פלוטוניום? הרי אלה אינם נדרשים כלל להפקת אנרגיה גרעינית לצרי שלום. אלה המרכיבים החיוניים לייצור חומר בקיע לנשק גרעיני".

נשיא אירן חסן רוחאני (צילום: AP, חדשות)
רוחאני. "לא מאמין לו" | צילום: AP, חדשות

ראש הממשלה הצביע על 17 מדינות, בהן שוויץ, שוודיה ואינדונזיה, המפיקות אנרגיה גרעינית - ללא צנטריפוגות ובלי כורי פלוטוניום. "רק מי שרוצה חומר בקיע לפצצות גרעין מתעקש על מרכיבים אלה. לא רק זאת, אלא שהוא מתעקש להסב סבל רב לעמו, כי הדבר מתנגש עם סנקציות ותכתיבים של מועצת הביטחון".

הוא ציין כי לרפובליקה האסלאמית אין מחסור באנרגיה. "יש להם אנרגיה בגז ובנפט להפעלת התעשייה. יש להם כל כך הרבה משאבים שהם יכולים לספק צרכים של חלקים נרחבים בעולם שנים ארוכות". נתניהו קרא לקהילה הבינלאומית לנקוט בעמדה: "אנו מוכנים להגיע לפתרון דיפלומטי אך רק כזה שמפרק מאירן את יכולותיה לנשק גרעיני. פירוש הדבר: אין צנטריפוגות להעשרת אורניום ואין כורי פלוטוניום".

"לא נסתפק בהכרה במדינה דו-לאומית שתוצף בפליטים"

בנאומו המשיך ראש הממשלה ופנה לדבר על המשא ומתן עם הפלסטינים. "בנאומי כאן לפני ארבע שנים אמרתי שהפתרון הוא מדינה פלסטינית מפורזת, פירוז אמיתי ומתמשך עם סידורי ביטחון שלא כוללים כוחות בינלאומיים. הוויתור הראשון של הפלסטינים צריך להיות חלום זכות השיבה", הצהיר ראש הממשלה, "לא נסתפק בהכרה במדינה דו לאומית שתוצף בפליטים. זו מדינת הלאום של העם היהודי. יהודים, אם רוצים, עולים לכאן. ערבים פלסטינים, אם ירצו - יילכו לשם".

לדבריו, אם רוצים שתהליך השלום יהיה משמעותי ובעל סיכויי הצלחה יש לשמוע מההנהגה הפלסטינית שהיא מכירה בזכותו של העם היהודי במדינה משלו. "אני מאוד מקווה שכך יהיה כדי שנוכל להתקדם לפתרון אמיתי של הסכסוך", אמר.

ניסיון לחדש את הקשר - נתניהו ואבו מאזן (צילום: רויטרס, חדשות)
"לוותר על זכות השיבה" | צילום: רויטרס, חדשות

ראש הממשלה הדגיש את הסדרי הביטחון כחייבים להוות חלק מהסכם. "ישנם נושאים רבים אחרים שנצטרך לפתור במהלך המו"מ ובראש ובראשונה - מתן מענה אמיתי ובר קיימא לצורכי הביטחון של ישראל באזור הבלתי יציב והמסוכן שבו אנחנו חיים, הצהיר נתניהו, "גם אם נשיג את ההכרה אחרי דורות של הסתה, אין לנו ביטחון שההכרה הזאת תחלחל מטה לתוך החברה הפלסטינית על כל רבדיה". על כן אנו זקוקים לסידורי ביטחון מאוד מוצקים כדי שנוכל להגן על השלום או על עצמנו במידה שהשלום ייפרם. זו גישה ריאלית שמוכנה ללכת קדימה אבל לא בעיוורון".

נתניהו שב וחזר על העיקרון, לפיו כדי להגיע לפתרון על הפלסטינים להכיר במדינת ישראל כמדינה יהודית. "תנאי הכרחי להגעה לפתרון אמת היה ונשאר בהיר כשמש - סילוק הסירוב להכיר בזכותם של היהודים למדינת לאום בארץ אבותנו, ומכאן גם המפתח החשוב ביותר לפתרון הסכסוך - הכרה בזכות הזו", קרא ראש הממשלה.

אין ערבות אמריקנית. נתניהו ואובמה (צילום: AP)
"רואים עין בעין". אובמה ונתניהו, ארכיון | צילום: AP

"לא חיכינו לשכנינו כדי לפתח את המדינה"

עוד הדגיש ראש הממשלה כי הוא מאמין בכוחו של עם ישראל ובכוחה של מדינת ישראל. "מה שעשינו פה ב-65 שנים זה אכן פלא. אנחנו מציינים היום 40 שנה למלחמת יום כיפור. האוכלוסייה גדלה בשנים אלה פי שניים וחצי. התל"ג גדל פי 25. כאילו לקחתם 25 כלכלות של מדינת ישראל והעמדתן אותן זו לצד זו".

הוא הצביע על הישגי המדינה במגוון תחומים ואמר: "לא חיכינו לשכנינו כדי לפתח את מדינתנו. ככל שנבצר את מדינתנו ונבנה את כלכלתנו, ככל שנחזק את החברה שלנו ונהיה חזקים - יש סיכוי שהשינוי הזה יתחולל גם אצל שכנינו. אסור לוותר עליו, הוא הכרחי להבטחת עתידנו והבטחת שלומנו".