"גם אם ישראל תסגור את כל המעברים, וגם אם היינו כובשים את עזה, זה לא היה מחזיר את גלעד שליט"- כך אמר היום האלוף במיל' עמוס גלעד, ראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, בכנס שנערך במכון למחקרי ביטחון לאומי. "חמאס תכנן להשתלט על הרשות הפלסטינית, ואז להשתלט על אש"ף".

לדברי גלעד, מנהיגי חמאס בנו על כך ששנת 2009 תהיה שנה אסטרטגית מבחינתם, בה יוכלו לחבור לאחים המוסלמים, גם בירדן וגם במצרים. תאריך היעד שנקבע היה ה-9 בינואר, ביום בו אמור היה יו"ר הרשות הפלסטינית אבו-מאזן לסיים את כהונתו.

גם כיבוש עזה לא היה מחזיר את שליט

לגבי סוגיית החייל החטוף גלעד שליט, הביע עמוס גלעד סקפטיות ביכולת של המבצע הצבאי מלכתחילה להחזרתו של שליט. "שחרורו של שליט הוא יעד בפני עצמו וצריך להחזיר אותו לארץ". עם זאת, ישראל לא יכולה למנוע סיוע הומניטרי תמורת גלעד שליט.

לטענתו, גם אם ישראל תסגור את כל המעברים, וגם אם היינו כובשים את עזה, זה לא היה מחזיר אותו", אמר. מבצע 'עופרת יצוקה' בעזה נתן הזדמנות מסוימת בלבד לשחרורו של שליט ולא מעבר לכך.

חמאס מתקשה להשיג את יעדיו

"לאור הלחימה בעזה, הדברים לא מתרחשים כפי שהחמאס תכנן", אמר מי שהיה עסוק בשבועות האחרונים בנסיעות לקהיר ובמאמצים לגיבוש הסכם הפסקת אש. גלעד טוען כי עקב פעילות ישראל בעזה במהלך מבצע 'עופרת יצוקה' קשה לחמאס להגשים את המטרה האסטרטגית שהציב לעצמו. הארגון נמצא במצב שבו הוא צריך לבנות מחדש את הכוח שלו בתוך עזה, צבאית וציבורית.

עמוס גלעד טוען כי סוגיית ההברחות היא הבעיה העיקרית משום שלא מדובר בהברחת נשק בלבד אלא גם בהעברת מומחים, ידע ומשאבים כלכליים. "זו תעשייה שנשענת על אינטרסים כלכליים מדינתיים ואירנים",אמר. "התמיכה ההדוקה של אירן בחמאס נובעת מהניסיון למנוע הסכם שלום במזרח-התיכון. "חמאס הוא שלוחה קדמית של הציר הרדיקלי בראשות אירן", אמר.