מצרים מתנגדת לדרישה. ארכיון (צילום: רויטרס)
ארכיון | צילום: רויטרס

האו"ם יקים ועדת חקירה, ממשלת ישראל תוקפת בחריפות: המועצה לזכויות האדם של האו"ם החלה היום (ד') בתהליכים להקמת ועדת חקירה לפעילות כוחות הצבא הישראלי ברצועה במהלך מבצע "צוק איתן" - שעדיין נמשך. הצטרפו למשדר המיוחד בערוץ 2 ובאתרי חדשות 2.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בסיומו של כינוס חירום שנערך הבוקר בז'נבה, הצביעו 29 מחברי המועצה בעד הצעת ההחלטה הפלסטינית להקים ועדת חקירה לפעילות ישראל בעזה. 17 מהחברים נמנעו, ורק חברה אחת - ארצות הברית - הצביעה נגד ההצעה.

לשכת ראש הממשלה גינתה הערב את ההחלטה וקראה למדינות ה'הגונות' לדחות אותה: "זו פארסה שכל אדם הגון צריך לדחות. במקום לבדוק את פעילותה של מדינה דמוקרטית שמתגוננת מפני ירי חסר אבחנה על אזרחים, המועצה לזכויות אדם צריכה להוביל חקירה של פשעי המלחמה של חמאס".

במשרד החוץ פועלים למנוע דוח גולדסטון 2: "נמשיך להיאבק בצביעות"

עוד הוסיפו בלשכת ראש הממשלה כי המסר של ההחלטה הוא שהטרור משתלם. עוד טענו כי ההתעלמות מנושא המגן האנושי תוביל לכך שהטוריסטים יחשבו שזו אסטרטגיה משתלמת שתוביל לפגיעה בחפים מפשע. במקביל, נערכים במשרד החוץ הישראלי, הן בצד המשפטי, והן בצד המדיני, לכרסם ולקעקע את ההחלטה של מועצת זכויות האדם, כדי שלא 'תתנפח' לממדי ועדת גולדסטון שבדקה את פעילות צה"ל במבצע "עופרת יצוקה" בעזה.

"חפשו אותי". לבני ומזכ"ל האו"ם (צילום: רויטרס , אימג'בנק - gettyimages)
"חפשו אותי". לבני ומזכ"ל האו"ם | צילום: רויטרס , אימג'בנק - gettyimages

השרה ציפי לבני מיהרה להגיב על החלטת האו"ם - ותקפה אותה: "יש לי שתי מילים לומר על ההחלטה של מועצת זכויות האדם של האו"ם - חפשו אותי!
אנחנו נמשיך לקבל החלטות למען בטחון אזרחי ישראל לפי המצפן המוסרי שלנו. צה"ל ילחם בטרור וימשיך לעשות המירב להמנע מפגיעה בחפים מפשע, ואתם תמשיכו לעודד את הטרור - כי זה בדיוק מה שההחלטה שלכם עושה".

"לא היו לי ציפיות גדולות מראש, זו צביעות מכוערת של האו"ם", אמר הערב השר יאיר לפיד. "שיחקרו את קטאר שמעבירה כספים לטרור, שיחקרו את מה שקורה בסוריה ובעיראק. מדובר במפגן צביעות נוסף של האו"ם כלפי הצבא המוסרי ביותר בעולם. מדינת ישראל צריכה לעשות הכל כדי להימנע מחפים מפשע, אבל קודם מפגיעה בחיילי צה"ל. לא צריך להקריב חייל אחד בגלל הדברים האלה".

שר החוץ אביגדור ליברמן, הגדיל לעשות וכינה את המועצה לזכויות אדם "מועצה לזכויות הטרוריסטים. אנחנו נמשיך להילחם בטרור ונמשיך להיאבק בצביעות ובאנטישמיות של גופים כמו המועצה לזכויות אדם. כשמדינות כמו קובה, ונצואלה ודומותיהן, שכלל לא מכירות את המושג של זכויות אדם, מצביעות נגדנו - סימן שאנחנו עושים את הדברים הנכונים".

"ייתכן שישראל מבצעת פשעי מלחמה בעזה"

בפתח הדיון של מועצת זכויות האדם בז'נבה הבוקר, אמרה יושבת-ראש המועצה, נאבי פילאי: "ייתכן שישראל מבצעת פשעי מלחמה בעזה. הרג האזרחים ברצועת עזה, במיוחד ילדים, מעלה תהיות לגבי אמצעי הזהירות שנוקטת ישראל, שצריכה לפעול באופן מידתי". עוד הוסיפה פילאי: "ילדים פלסטינים לא יודעים מה הם חיים שלא תחת כיבוש, ילדים בישראל לא יודעים חיים בלי איום. לשניהם מגיע יותר".

הכינוס נערך לבקשתן של מצרים, שתייצג את דרישת החברות בליגה הערבית, ופקיסטן, שעתרה למועצה לבקשת הפלסטינים. לפחות 16 מדינות אחרות הביעו את תמיכתן בדיון, שבסופו התגבשה יוזמה מיידית לסיום הלחימה ברצועה ונקבעה טיוטת החלטה להקמת ועדת חקירה בינלאומית, שתחקור את טענות הפלסטינים לפשעי מלחמה בעזה מצד צה"ל.

מצרים מתנגדת לדרישה. ארכיון (צילום: רויטרס)
פעילות צה"ל ברצועה תיבדק | צילום: רויטרס

עוד הוסיפה פילאי כי "אני יכולה להגיד שהחוק וההיגיון, ימשיכו להניע אותנו. אנו קוראים לארגוני האו"ם ולמדינות לעשות את כל מה שביכולתנו כדי להגן על בני אדם ועל זכויותיהם, ולהביא להפסקת אש שתמשך יותר משנה-שנתיים. ארגוני האו"ם ומנהיגים צריכים לעשות הרבה יותר כדי לפתור את המשבר הזה".

הנציג הישראלי לחברי המועצה: "חמאס נחוש לרצוח"

נציג ישראל בדיון אביתר מנור, הדף את הביקורות ומתח ביקורת חריפה על מטרתו. "הבקשה לישיבה דחופה, היא כמו בכל פעם שישראל נקראת להגן על עצמה", אמר מנור. "המדינות החברות בוועדה הזו מבצעות את הדיונים האלה כדי להחביא את פשעי המלחמה שהן מבצעות במדינותיהן, חמאס הוא זה שמבצע פשעי מלחמה בירי לעבר מרכזי אוכלוסייה אזרחית".

עמד בראש הוועדה הקודמת. ריצ'ארד גולדסטון (צילום: AP)
עמד בראש הוועדה הקודמת. ריצ'ארד גולדסטון | צילום: AP

בהמשך הזכיר מנור לנוכחים את העובדה כי ישראל היא זו שנעתרה ליוזמות הפסקות האש ההומניטריות, בעוד שחמאס דחה אותן. "ישראל הסכימה להסכם הפסקת אש בתחילה, החמאס סירב, ואחר כך הפר את הסכם", אמר. "חמאס נחוש לבצע רצח, אין לנו ברירה אלא להגיב בתגובה צבאית חזקה - ישראל תשבור את החמאס. צה"ל מבצע מאמצים עילאיים כדי להימנע מהרג אזרחים, החמאס קורא לאזרחים להישאר בבתים, הוא משתמש בהם כמגנים אנושיים. מה שהוועדה הזו לא יכולה לעשות, היא למנוע מישראל את הזכות להגנה עצמית".

הפעם האחרונה שבה הוקמה ועדה שכזו הייתה בשנת 2009, אז הורה האו"ם על חקירת פעילות צה"ל בעזה במהלך מבצע "עופרת יצוקה". ועדת החקירה שהוקמה חיברה לימים את דוח "גולדסטון", שקבע כי ישראל הפרה את האמנות הבינלאומיות וגרר שורת גינויים חריפים נגדה ברחבי העולם.