מתח ביחסים. אובמה ונתניהו, ארכיון (צילום: AP)
מתח ביחסים. אובמה ונתניהו, ארכיון | צילום: AP

"הפעם המשבר עם ארה"ב מתנהל בתקשורת": הדיווח הבוקר (ה') בעיתון האמריקני "וול סטריט ג'ורנל", שלפיו ארצות הברית הקפיאה משלוח של טילי "הל-פייר" לישראל, חשף עד כמה עמוק הקרע בין ארצות הברית לישראל. שר האוצר לפיד כבר קרא לפעולות תיקון והדגיש כי "זו מגמה מדאיגה שאסור שתימשך, היחסים עם ארצות הברית הם נכס אסטרטגי". האם המשבר פתיר? ומה עלולות להיות ההשלכות שלו? הישראלים שמכירים את מסדרונות השלטון בוושינגטון יותר טוב מכולם - שגרירי ישראל בארה"ב לשעבר - מנסים להסביר לאן מועדים יחסי ישראל-ארה"ב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השגריר לשעבר מייקל אורן טען בשיחה עם חדשות 2 Online שהקפאת העברת הנשק בעת לחימה הינה צעד חריג: "בפירוש היו בעבר משברים חמורים יותר וידענו להתגבר גם עליהם", גרס אורן. "ההיסטוריה ידעה כבר נשיאים וראשי ממשלה שמערכת היחסים ביניהם הייתה מתוחה אבל כאן יש משהו מעבר לכך".

לדברי אורן, "אובמה סופג ביקורת חריפה מבית על מדיניות יחסי החוץ שלו. לפני כשבוע וחצי התפרסמו בארצות הברית סקרים שהעידו על שפל חסר תקדים בתמיכה באובמה על רקע התנהלותו בענייני חוץ. בין היתר, אחת הסוגיות שבה אובמה זכה לתמיכה נמוכה הייתה במדיניות שלו כלפי ישראל. לכן זה בהחלט אינטרס פוליטי של הנשיא לשמור על אחדות השורות בינו ובין ישראל".

מלחמת ציוצים בטוויטר (צילום: רויטרס)
"ההתנהלות של המשבר בתקשורת חריגה". אורן | צילום: רויטרס

אורן טען כי המצב הנוכחי אינו שיא של שפל במערכת היחסים בין ישראל וארצות הברית: "ישנו תהליך של בדלנות ועייפות מהמזרח התיכון בקרב הציבור האמריקני. למרות זאת אין תחליף לברית בין שתי המדינות. לישראל אין אף בת ברית חזקה יותר ומסורה יותר מארצות הברית וגם לאמריקנים אין תחליף לברית עם ירושלים". אורן הוסיף כי "מה שחריג במשבר הנוכחי הוא שחלק מהמחלוקות מתגלעות על גבי דפי העיתונים ובתקשורת".

הפיתרון שהציע אורן למתיחות קשור לדרישה הבינלאומית לחקירת מבצע "צוק איתן". לדבריו, "אחת הדרכים להנמיך את המתח בינינו היא הקמת ועדת חקירה ישראלית עם שותפות בינלאומית שתבדוק את המערכה בעזה. ועדה כזו, שדומה לוועדת טירקל, תשמש לנו כמגן בפני הוועדה של האו"ם ותחסום את דרכם של הפלסטינים להאג".

הטיל ספק באמינות הדיווח. רבינוביץ' (צילום: חדשות 2)
הטיל ספק באמינות הדיווח. רבינוביץ' | צילום: חדשות 2

"תמונה לא מחמיאה של היחסים הדיפלומטיים"

הפרופ' איתמר רבינוביץ, שגריר ישראל לשעבר בארצות הברית, אמר: "אני לא יודע אם מדובר בשפל שיא במערכת היחסים בין ישראל לארצות הברית, אבל אין ספק שמדובר ברגע מאוד נמוך. ישראל וארצות הברית חוו כבר כמה משברים, כמו אחרי הפגזת הכור בעירק או בתקופת שלטונם של בגין וקרטר, אך פה מדובר בתקופה ממושכת שבה הממשל האמריקני והממשלה הישראלית לא רואים עין בעין".

רבינוביץ', שכיהן כשגריר באמצע שנות ה-90, טען כי "משנת 2009 למעשה ישנו מתח בין שתי המדינות והיחסים האישיים בין הנשיא ובין ראש הממשלה אינם טובים". המתיחות הרבה בין וושינגטון ובין ירושלים התבטאה גם בריאיון שהעניק באחרונה אובמה לעיתונאי ה"ניו יורק טיימס", תומאס פרידמן, שבו טען כי נתניהו חזק מדי.

לדברי הפרופ' רבינוביץ, האינדיקציות לאי-הנחת של הממשל בארה"ב ממדיניותו של נתניהו הן רבות: "גם כשאובמה הגיב על החשש לחטיפתו של הדר גולדין ז"ל וגם בריאיון שהוא העניק לתומאס פרידמן הוא דיבר בתקיפות. הסאב-טקסט הוא כזה שגם אם הוא מביע תמיכה, מסתתרת מאחוריה אמירה סמויה לפיה אילו ישראל הייתה מקשיבה לקולו ומשתפת פעולה עם המאמצים האמריקניים, לא היינו מגיעים למצב הזה".

רבינוביץ' הדגיש כי ההדלפות והביקורות בישראל על אובמה ועל מזכיר המדינה קרי מציירות "תמונה לא מחמיאה - זה ברור שיש הרבה עלבון וכעס מתחת לפני השטח". למרות הדברים הוא הציע רבינוביץ' לקבל את הידיעה בערבון מוגבל. "הוול סטריט ג'ורנל הוא עיתון מכובד ומהימן, אבל צריך לזכור שהוא עיתון בעל נטייה רפובליקנית", סייג.

אין תמונה
"אובמה מתערב בעניים ישראליים". שובל

"הקפאת מכירת ציוד - צעד תמוה"

"בהנחה שיש אמת בפרסום, המהלך של ארצות הברית גורם לי להרים גבה", ציין זלמן שובל, מי שהיה שגריר בארצות הברית בשתי תקופות שונות במהלך שנות ה-90. "אובמה בעצמו חזר ואמר שיחסי הביטחון בין ארצות הברית וישראל טובים מתמיד, כך שהקפאת ציוד צבאי נחוץ בעת לחימה זה צעד מאוד תמוה", הוסיף.

גם שובל שותף לדעה שלפיה הביקורת הפנים-אמריקנית על מדיניות החוץ של אובמה היא רבה: "בביקורת שהתפרסמה ב'וושינגטון פוסט' נטען שאובמה מוקף באנשים פוליטיים ולא במומחים בחוץ וביטחון, ולכן מתקבלות בבית הלבן החלטות לא נכונות".

שובל, שכיהן כשגריר בזמן כהונתם של ג'ורג' בוש האב ויצחק שמיר, עתיר ניסיון בתפקוד בזמן יחסים עכורים בין מנהיגים. "למרות מערכת היחסים הגרועה בין ראשי המדינות, ברגע שהגישה הייתה עניינית משני הצדדים והיו אינטרסים משותפים, כמו במלחמת המפרץ, כל האווירה העכורה נעלמה ומערכת יחסים מתוחה בין ראשי המדינה לא בהכרח מחלחלת לדרג הדיפלומטי".

שובל התייחס לריאיון שבו מתח אובמה ביקורת על נתניהו, ואמר כי "הדברים הם בגדר התערבות בעניינים פנים-ישראלים, אבל צריך לסתום את הפה והאף ולתת לדברים לחלוף. מערכת היחסים בין ירושלים לוושינגטון חשובה מדי לשני הצדדים כדי שחילוקי דעות כאלו או אחרים יסכנו אותה".