אבו מאזן וסרקוזי, היום בפריז (צילום: AP)
סרקוזי ואבו מאזן, היום בפריז | צילום: AP
יוזמת הפלסטינים להצהיר באופן חד צדדי על הקמת מדינה תופסת תאוצה: שגריר צרפת באו"ם, ג'ראר ארו, הודיע כי "ארצו ומדינות נוספות באירופה שוקלות להכיר במדינה פלסטינית, על מנת ליצור אופק מדיני ולהחיות את תהליך השלום". את הדברים אמר השגריר במהלך כינוס מועצת הביטחון של האו"ם בנושא המצב במזרח התיכון.

מוקדם יותר היום אירח נשיא צרפת ניקולא סרקוזי את יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן בארמון האליזה בפריז. "ממשלת צרפת תמכה מאז ומעולם במדינה פלסטינית בגבולות 1967", אמר אבו מאזן בתום הפגישה, כפי שדווח בסוכנות הידיעות הפלסטינית הרשמית. "סרקוזי הודיע על כך יותר מפעם אחת. קיימים מאמצים לכנס ועידות באמצעותן נגבש את העניינים הקשורים בדבר ולאחר מכן נגיע לאו"ם".

"שוחחתי עם הנשיא סרקוזי גם בסוגיית הפיוס הלאומי והיוזמה שהצעתי להגיע לעזה", ציין אבו מאזן. "הנשיא סרקוזי תומך ביוזמה הזאת".

היוזמה החדשה של אובמה: פלסטין בלי זכות השיבה

מודאג אבל לא עד כדי פעולה (צילום: AP)
אובמה. שוקל תכנית חדשה | צילום: AP
מוקדם יותר היום דיווח העיתון "ניו יורק טיימס" כי נשיא ארצות הברית ברק אובמה שוקל להציג תוכנית מדינית למזרח התיכון. על פי אחד המקורות שצוטט בעיתון - אם אובמה יציג מתווה חדש, הוא יושתת על הכרה במדינה פלסטינית שמבוססת על קווי 67, חלוקת ירושלים, ושלילת זכות השיבה. 

לדברי פקיד בממשל, שרת החוץ הילרי קלינטון תומכת במהלך כזה וגם הנשיא עצמו סבור כך. עם זאת, יועצו הבכיר של אובמה לענייני המזה"ת דניס רוס מתנגד למהלך. מכל מקום, הצהרת קלינטון בנאום בקטאר בשבוע שעבר שאובמה יישא נאום מפורט על המזה"ת, "חשמלה" את מעצבי המדיניות בישראל, שהתיישבו מיד ליד הטלפונים והחלו לחקור פקידים ועיתונאים בוושינגטון האם אובמה אכן מתכנן להנחית תכנית שלום חדשה.

וכך, בעוד הדיון בבית הלבן נמשך, החל נתניהו לחפש דרכים כיצד להקדים תרופה למכה, מחשש שיוזמה אמריקנית חדשה תפגע בישראל. זה הרקע לרעיון שראש הממשלה צריך לשאת נאום לפני הקונגרס של ארה"ב, שמאז ומתמיד היה גוף ידידותי לישראל, עוד לפני שאובמה יספיק להשמיע את נאומו שלו.

"נראה שאנשים חושבים שמי שינאם ראשון יצא מנצח", אמר ל"טיימס" דניאל לוי, לשעבר חבר בצוות ניהול המו"מ עם הפלסטינים מטעם ישראל וכיום מנהל ארגון ליברלי בשם "מכון אמריקה החדשה". "אם ביבי ינאם ראשון, יתקשה אובמה לומר 'הנה, זה מה שישראל צריכה לעשות', אפילו אם נאום ביבי לא יכיל שום תכנית שלום עם תעוזה".

מכאן לא היתה רחוקה הדרך להכרזת היו"ר הרפובליקני של בית-הנבחרים, ג'ון ביינר, שהוא מזמין את נתניהו לשאת נאום לפני הקונגרס. "ארה"ב וישראל הן בעלות ברית וידידות הדוקות ביותר, ואנו מצפים לשמוע את השקפותיו של ראש הממשלה על דרכים שבהן נוכל לפעול יחדיו למען שלום, חירות ויציבות", אמר ביינר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק