רוצה לשלוט עד 2023. ארדואן (צילום: AP)
ארדואן. יגיע בעצמו לעזה? | צילום: AP

ספינת המשט הצרפתית נעצרה רק לפני כמה שעות, אבל ראש ממשלת טורקיה - שהביע תמיכה ביציאת ה"מרמרה" בשנה שעברה לעזה - הודיע אחר הצהריים על כוונתו לצאת בעצמו לביקור ברצועה. רג'פ טאיפ ארדואן הוסיף כי משרד החוץ באנקרה כבר החל להתכונן לקראת המהלך ולתאם את יציאתו לפועל.

ארדואן בחר להתייחס לדברים במקום לא אחר מאשר קפריסין הצפונית שבה הוא מבקר, מדינה דה-פקטו הנשלטת על-ידי טורקיה בניגוד לכללי החוק הבינלאומי שאינה זוכה להכרה מצד אף אחת מהחברות באו"ם, זולת טורקיה עצמה. למרות זאת, הבעיות האזוריות שהטרידו אותו - היו דווקא אלה הנוגעות למצב בעזה. "אני מתכוון לבקר במצרים בתקופה הקרובה, ואם התנאים לכך יהיו מתאימים - בהחלט אגיע לביקור גם בעזה", הכריז ראש ממשלת טורקיה.

בתקופה האחרונה העלה ובזמן שהדרג המדיני בישראל היה עסוק בניסיונות לחמם מחדש את היחסים עם טורקיה, חזר ארדואן, על הדרישות שהציב כתנאי לשיקום היחסים עם ירושלים - בנאום תקיף שנשא בפרלמנט באנקרה. מלבד אותה הדרישה שממנה הוא אינו נסוג כבר קרוב לשנה, שלפיה על ירושלים להתנצל באופן רשמי לפני טורקיה על אירועי ההשתלטות על ה"מרמרה", הדגיש ארדואן כי "לא תהיה נורמליזציה עם ישראל עד שזו לא תסיר את המצור מעל עזה במלואו".

דרישתו של ארדואן להתנצלות כתנאי לחידוש היחסים עוררה מחלוקת עזה גם בתוך הדרג המדיני בישראל, ורק בימים האחרונים הבהיר שר החוץ אביגדור ליברמן כי הדבר אינו מקובל עליו בשום פנים ואופן. "היחסים עם ישראל לא ישובו להיות כפי שהיו בעבר מבלי שהיא תאפשר להעביר לעזה סיוע הומניטרי ותסיר מעליה את המצור ומבלי שנקבל ממנה התנצלות רשמית על המתקפה שלה על המשט והבטחה לפצות את משפחות ההרוגים", אמר ארדואן.

הוא הוסיף כי "הסרת המצור היא המהלך החשוב ביותר להבטחת היציבות באזור ואבן דרך חשובה בדרך לפתרון הבעיה הפלסטינית. ישראל רודפת פעילים בארגוני סיוע עצמאיים שנשלחו לעזה - בניגוד מוחלט להוראות החוק הבינלאומי. עד שכל זה לא יקרה, לא תיתכן נורמליזציה עם ישראל".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק