530388
נציגי הצדדים יסכימו על הפסקת אש? | צילום:

מבצע "צוק איתן" נמשך, הצדדים מעוניינים בסיומו - אבל לא מצליחים להגיע להסכמות: זה מספר ימים שנעשים ניסיונות מצד גורמים רבים להביא לסיום פעולת צה"ל ברצועת עזה - ולכונן הפסקת אש קבועה בין ישראל לחמאס. אלא שבזמן שמצרים, ארה"ב והרשות הפלסטינית מנסות לרקוח את הנוסחה לסיום המערכה - הצדדים מציבים דרישות שונות שמקשות על המהלך.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בעוד ישראל שבה ומכריזה על הפסקות אש הומניטריות לזמן של שעות ספורות עד יממה, הן מופרות על ידי חמאס פעם אחר פעם. בשעות הצהריים הכריזה ישראל על הפסקת אש הומניטרית מהשעה 15:00 ועד לשעה 19:00, אלא שמיד לאחר שזו החלה - נמשכו השיגורים מעזה למספר אזורים בדרום: מעוטף עזה ועד לערים אשקלון ואשדוד. במקביל לאותה הפוגה הומניטרית חד צדדית והמשך הירי מצד שני, מכונסים שרי הקבינט לדון בהמשך צעדיה של ישראל.

פלונטר של ממש קיים בניסיונות ההסדרה של ההסכם להפסקת אש. מצד החמאס ישנה מוכנות להפסקת אש הומניטרית, אלא שראש הלשכה המדינית של הארגון, חאלד משעל, טוען כי גם בזמן הפסקת אש הומניטרית הארגון רשאי להמשיך לנסות ולפגוע בכוחות הישראלים הלוחמים ברצועה. ניסיונות לשכנעו לאמץ מדיניות אחרת לא צלחו, וגם ישראל אינה מקבלת נוסחה כזו של הפוגה.

הפצצה צה"ל בעזה במהלך המבצע (צילום: AP)
התקיפות בעזה נמשכות | צילום: AP



ומה עמדתה של מצרים, השחקנית המרכזית במאמצי התיווך להפסקת האש? הנשיא א-סיסי הבהיר לרשות הפלסטינית ולעומד בראשה אבו מאזן כי אין טעם לשגר משלחת מטעם הרשות לקהיר שכוללת גם את ראש מנגנון המודיעין הפלסטיני וגם נציג של חמאס. עמדת מצרים היא כי על חמאס לחדול מלחימה - ואז לדון במתווה ההסדרה הקבוע. כיוון שהלחימה של ארגון הטרור בישראל אינה נפסקת, מגעי התיווך מול מצרים תקועים - וגם מאמצי הגישור לא צולחים.

א-סיסי ואבו מאזן, ארכיון
יגיעו להסכמות? א-סיסי ואבו מאזן | צילום:



בזמן שבשטח צה"ל ממשיך לתקוף ועובר גם ליעדים שטרם היוו מטרות קודם לכן, כל הצדדים ממתינים לראות כיצד תירקם לבסוף אותה נוסחה מדוברת להפסקת אש שתחזיק מעמד. השחקן המרכזי א-סיסי עומד על שלו. האמריקנים יצרו רושם שהם פועלים לשמר דווקא אינטרסים של חמאס, כמו פתיחת מעבר רפיח - דרישה שמצרים מתנגדת לה בתוקף. בוושינגטון מתעקשים לסיים את המערכה מיד - זאת כדי למנוע נפגעים נוספים בעזה.

קרי ונתניהו (צילום: לע"מ)
ארה"ב דורשת הפסקת אש מיידית | צילום: לע"מ



אותו תהליך עיצוב איטי של הפסקת אש, כשברקע אש לצד דיפלומטיה, צפוי להימשך לפחות ביממה הקרובה. בינתיים, הקבינט התכנס כדי לבחון את ההתפתחויות בשטח - בהן את השאלה האם חמאס מתכנס תחת כנפי הרשות הפלסטינית שמתווכת ומוכן להתגמש ולקבל את תנאי היוזמה המצרית. הרצון הישראלי הוא לסיים את המערכה על סמך ההצעה של הממשל בקהיר, זאת גם מתוך שיתוף פעולה ורצון ישראלי-מצרי לפקח בעתיד על התעצמותו של חמאס והתאוששותו מנזקי תקיפות צה"ל. אם המאמצים המדיניים שוב יקרסו - ייתכן והמבצע יורחב או שיוגדרו לו יעדים חדשים.