פגישת אסד ומיטשל (צילום: רויטרס)
אסד ומיטשל ביום שבת. תנאים לחידוש המו"מ | צילום: רויטרס

מציב תנאים: לנשיא סוריה בשאר אסד יש לא מעט בקשות מהממשל האמריקני החדש, בתמורה לחידוש היחסים בין שתי המדינות ופתיחתו של דיאלוג בין וושינגטון לדמשק. בין היתר, דורש הנשיא הסורי למנות מיידית שגריר אמריקני חדש בדמשק, להסיר את הסנקציות האמריקניות על סוריה והפעיל לחץ לחידוש המשא ומתן בין ירושלים לדמשק.

את התנאים והדרישות העלה אסד במהלך פגישתו עם השליח האמריקני למזרח התיכון ג'ורג' מיטשל, ביום שבת האחרון. את פרטי הפגישה מפרסם הבוקר העיתון הלבנוני "אל-אחבאר". על פי הדיווח, קיימו אסד ומיטשל שתי פגישות - האחת בנוכחות בכירים רמי דרג בממשל הסורי והשנייה בארבע עיניים, שנמשכה כשעה וחצי.

הדרישות הסוריות הועלו בפגישה האישית בין השניים. "בפגישה הורגשה אווירה חיובית", אמרו לעיתון מקורות מקורבים לשיחות. "ואולם, הנציגים האמריקנים בפגישה חשו אכזבה מאי-היענותה של סוריה לקריאה האמריקנית לשתף פעולה בכל הנוגע לנושא הביטחוני בעירק".

הסוגיה המרכזית שנידונה בפגישות הייתה חידוש היחסים בין סוריה לארצות הברית. אסד לחץ לחדש את הדיאלוג בדרגים הדיפלומטיים הגבוהים ביותר, אם כי זו לא הייתה הדרישה היחידה שלו בפגישה. "הנשיא הסורי דרש למנות שגריר אמריקני חדש בדמשק", אמרו המקורות. ארצות הברית החליטה על החזרת השגריר מסוריה בפברואר 2005.

"לערב גם את טורקיה"

איום אמיתי או טקטיקת מו"מ? נתניהו (צילום: רויטרס)
נתניהו נואם השבוע. פונה למנהיגי ערב | צילום: רויטרס

"אסד דרש גם להסיר מייד את הסנקציות שהטיל הממשל האמריקני הקודם", הוסיפו המקורות. "כך תהיה דחיפה ממשית לדיאלוג בין סוריה לארצות הברית ולשיחות ישירות בין הנשיאים אסד ואובמה", הם ציינו.

הנשיא הסורי הדגיש בפני מיטשל כי הוא נחוש להשיג מעורבות אמריקנית על מנת להביא לפתרון הסכסוך במזרח התיכון. את המסר הזה העביר כבר אסד בעבר, אך נראה כי הוא שואף אולי יותר מתמיד להביא לחידוש המשא ומתן עם ישראל.

עם זאת, הביע אסד את הסתייגותו מהמדיניות הישראלית החדשה בכל הנוגע לתהליך השלום. "עמדתה של המדינה העברית קיצונית וראייתה את תהליך השלום מוגבלת מאוד", נאמר בפגישה. "חייבים לעודד את טורקיה לשוב להוות מתווכת בשיחות הבלתי ישירות", אמר אסד.

מאז נכנס נתניהו לתפקיד נשמעו הצהרות הדדיות בדבר כוונות ישראל וסוריה לשוב לשולחן המשא ומתן, אך אף אחד מהן לא תורגמה למעשים. אסד קיבל את נתניהו בטענה כי הוא אינו רוצה שלום, אך שב והדגיש כי הוא מעוניין לחדש את השיחות. נתניהו עצמו קרא בראשית השבוע, ב"נאום בר אילן", למנהיגי ערב וביניהם גם אסד - להגיע לשולחן המשא ומתן. "אני מוכן להיפגש אתכם בכל מקום: בדמשק, בריאד, בביירות וגם בירושלים", אמר נתניהו.