שמונה שנים אחרי שפונו מכאן האנשים - והבתים גולחו מעל פני האדמה, הטבע משגשג על ההר. שפע של צמחי בר מכסים אותו והם מפרקים בהדרגה גם את המדרכות השוממות. ציפורים מצייצות מכל עבר, אבל החגיגה הכי גדולה היא של הפרפרים - הר הרפאים הפך ממש להר הפרפרים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אבל לא בגלל המחזה המלבב הזה הגענו להתנחלות חומש בשומרון, שפונתה בהתנתקות בקיץ 2005. שמענו שקומץ מתנחלים בכל זאת נמצאים שם דרך קבע. הם קוראים לעצמם "ישיבת חומש" ונמצאים כאן יום ולילה כבר 6 שנים. "החיים הם פה בתנאי שטח, אבל אנחנו אוכלים, ישנים וחיים פה כמו שצריך. אבא שלי הגיע לחברון לפני 30 שנה והקים שם ישיבה - ואני ממשיך את דרכו כאן בחומש. פה המשימה יותר חשובה", סיפר הרב חננאל פצ'ינו, מיושבי המקום.

הכפר הפלסטיני בורקה שוכן למרגלות חומש. התושבים פחדו להתקרב להר אפילו שסיפרנו להם שהוא לא מאוייש. לבסוף, ארבעה מהם אזרו אומץ ועלו איתנו למעלה ההר. "לא האמנתי שיגיע יום ואראה את האדמה שלנו", אמר פתחאללה סלאח, מתושבי בורקה. 

"הרגשתי שמתתי - ופרצתי שוב מלב האדמה"

מה שנשאר הוא רק מגדל המים (צילום: חדשות 2)
מה שנשאר הוא רק מגדל המים | צילום: חדשות 2
ב-1978 חולקו לתושבי הכפר הפלסטיני צווים בהם נודע להם על תפיסת השטח שלהם ע"י הצבא. שנתיים אחר כך הוקמה שם ההתנחלות חומש. יחד עם ההתנתקות מעזה, החליט רה"מ שרון גם על פינוי סמלי בצפון השומרון של ההתנחלויות גנים, כדים, שא-נור וחומש - התנחלויות חילוניות שממילא מחצית מתושביהן נטשו אותן בגלל פיגועי האינתיפאדה. בשנתה האחרונה חומש חוזקה במשפחות דתיות, אבל זה לא עצר את הפינוי. כל המבנים חוץ ממגדל המים נהרסו - וכל ההריסות פונו ביסודיות.

"כשהמתנחלים יצאו, באתי עם כל המשפחה שלי לכאן. הרגשתי שנבראתי מחדש. החלום שלי היה לבוא לראות את האדמה שלי. כשראיתי אותה - הרגשתי כאילו הייתי מת ופרצתי שוב מלב האדמה", שחזר סלאח.

במשך שנתיים פתחאללה ובניו עיבדו את האדמה, שתלו זיתים, שקדים ותאנים ומשכו צינורות מים מהבורות שחפרו. אז הם גילו שאולי פינו את ההתנחלות, אבל שהשטח לא הוחזר להם. הצו מ-1978 נותר על כנו. "שנתיים אחרי שהיהודים יצאו מכאן, הגיעו מתנחלים - והצבא שמר עליהם", הסביר סלאח.

צו בג"ץ צידד בפלסטינים - אך השטח נותר בידי המתנחלים

מאבק של 35 שנה (צילום: חדשות 2)
מאבק של 35 שנה | צילום: חדשות 2

כשחזרנו לחומש, שאלנו את יושביה מה מטרתם הסופית בישיבתם במקום כבר 6 שנים. "מטרת העל - שלי ושל כולנו, שארץ ישראל תונהג לפי התורה. המדינה תהיה מדינה יהודית כמו שאבותינו חלמו עליה. לדעתי, הערבים יצטרכו ללכת מפה. המטרה הגדולה יותר היא שעם ישראל יאחוז בארץ ישראל כדי שהערבים לא יחזרו. אני לא מאמין שיש מושג כזה אדמה של ערבים כי כתוב בתורה שארץ ישראל ניתנה ליהודים", אמרו לנוץ

הם יקירי המגזר שלהם שמעביר תרומות דרך האינטרנט ועולה לרגל לחומש בכל שנה. השטח הוגדר צבאי סגור. בעקבות עתירה לבג"ץ שהגישו בעלי האדמות מבורקה, הודיעה המדינה שהצו לקח מהפלסטינים את אדמתם במשך 35 שנה בטל ומבוטל. אבל השמחה של תושבי בורקה הייתה מוקדמת. לפלסטינים התברר שצו התפיסה אולי בוטל, אבל צו שטח צבאי סגור עדיין בתוקף - ומתיישביו היהודים נשארים בשטח.

מדובר צה"ל נמסר כי "צה"ל מפנה את המגיעים לחומש באופן שוטף וימשיך לעשות כן בהתאם להערכות המצב בגזרה".