נתניהו באו"ם (צילום: AP, חדשות)
אחרי נאום הפצצה, אירן שוב במוקד דברי נתנ | צילום: AP, חדשות

שנה לאחר נאום "הפצצה" של נתניהו באו"ם, צפוי ראש הממשלה לחזור ולהזהיר את העולם מפני שאיפותיה הגרעיניות של אירן בנאומו בעצרת הכללית בשבוע הבא. ה"ניו יורק טיימס" מדווח כי בנאומו בשבוע הבא יטען נתניהו כי החזות המפוייסת שמציג השלטון החדש באירן היא מלכודת ויבהיר: "עדיף מצב נטול הסכם על פי פני הסכם גרוע".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מקור ישראלי שמעורב בכתיבת נאומי ראש הממשלה מסר לעיתון האמריקני את עיקרי דבריו הצפויים בעצרת האו"ם. על פי המקור, נתניהו יטען כי אירן מניחה למערב מלכודת, בדומה למהלכיה של קוריאה הצפונית לפני כשמונה שנים. בירושלים מודאגים מחידוש השיחות הדיפלומטיות עם אירן, ועל כן צפוי נתניהו להציב פומבית את התנאים המקובלים עליו להסכם בינלאומי בנוגע לתכנית הגרעין האירנית.

על פי הדיווח, נתניהו צפוי לדרוש את הפסקת העשרת האורניום והוצאת האורניום המועשר מאדמת אירן, פירוק מתקן הגרעין בקום, פירוק הצנטריפוגות במתקן בנתנז ועצירת בניית הכור בארק. "נתניהו חש מחוייב מוסרית להביע את העמדה הפסימית", הוסיף המקור.

נתניהו ורוחאני (ארכיון) (צילום: AP, רויטרס)
נתניהו מזהיר מהחזות המפוייסת של רוחאני | צילום: AP, רויטרס

"אירן מנסה להרוויח זמן"

"הסכם גרוע הוא תרחיש רע יותר מהיעדר הסכם", אמר המקור הישראלי האנונימי, ששותף לכתיבת הנאום, על דבריו נתניהו. "אסור לאפשר לאירן לחזור על המזימה של קוריאה הצפונית להשגת נשק גרעיני. בדיוק כמו קוריאה הצפונית לפניה, אירן מציגה כוונות מפוייסות לכאורה, ומדברת על פירוז הנשק, מתוך מטרה להקל את הסנקציות ולהרוויח זמן נוסף לתכנית הגרעין".

ראש הממשלה יסקור בנאומו את המגעים עם קוריאה הצפונית ב-2005, אז הודיע המשטר בפיונגיאנג על כוונתו לנטוש את תכנית הגרעין שלה, בתמורה לתגמולים כלכליים וביטחוניים. עם זאת, לאחר שנה החלה קוריאה הצפונית לערוך ניסויים במתקן הגרעין הראשון שלה, ונתניהו צפוי להזהיר שההיסטוריה עלולה לחזור על עצמה, אם תיחתם עסקה חפוזה עם אירן.

עצרת האו"ם בניו יורק נפתחת היום והשבוע ינאמו בה נשיא ארה"ב אובמה ונשיא אירן רוחאני. נשיא אירן הביע נכונות למשא ומתן עם המערב, בעוד שממשל אובמה הביע עניין זהיר בהצעות האירניות לפתור את המחלוקת בין המדינות. מנהיגי ארה"ב ואירן החליפו אגרות בנושא תכנית הגרעין, ונראה כי חלה התקרבות מאז בחירתו של רוחאני.