יומיים לפני פגישתם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארצות הברית ברק אובמה, מקדישה התקשורת האמריקנית תשומת לב רבה לאירוע שיהיה ככל הנראה בעל חשיבות מכרעת למאבק בתכנית הגרעין של אירן ולאימוץ האסטרטגיה לנהלו.

במרכז הפגישה ידונו שני המנהיגים בדרישתו של נתניהו מאובמה "קווים אדומים" בהתפתחות האטומית ברפובליקה האיסלאמית, שחצייתם על ידי האייתולות תאפשר מתקפה צבאית באירן בגיבוי הבית הלבן. בוושינגטון, לפי שעה, מעוניינים דווקא להימנע מקביעת גבולות ברורים - בשל ההנחה שהמשך הסנקציות והגברת הלחץ הבינלאומי יניבו לבסוף תוצאות חיוביות. עם זאת, אין לאמריקנים כוונה להסיר מעל השולחן את האפשרות להשתמש בכוח צבאי.

את אותם הדברים צפוי אובמה להגיד מחר לנשיא פרס ומחרתיים לראש הממשלה נתניהו - בכך שיבהיר להם כי תרחיש של שימוש בכוח צבאי כדי למנוע מאירן להשיג נשק גרעיני יעלה מהשולחן אל האוויר רק כשכל האפשרויות האחרות יגיעו לכדי מיצוי - אך לא כעת. אובמה אינו מעוניין לצאת למבצע מסוג זה לפני הבחירות שייערכו בארצות הברית בנובמבר הקרוב.

אובמה יבקש: סמכו עליי

ביממה האחרונה הבהיר ראש הממשלה כי לא יתנגד לקיום שיחות רציניות על בין האמריקנים לבין אירן בסוגיית הגרעין. שינוי הקו הזה בא ככל הנראה בעקבות מסרים שהעבירו מטהרן לאחרונה באמצעות שליחים - שלפיהם פניהם להידברות בסוגיה. בהתאם לכך, העביר נתניהו מסר פומבי לאמריקנים שבו הבהיר כי תוצאות מגעים אלה צריכות להתמשש בדמות פירוק המתקן התת-קרקעי בקום, הפסקת כל העשרת האורניום והוצאת כל החומר המועשר מגבולות אירן.

מנגד, צפוי אובמה להציג קו תקיף יותר כלפי אירן בנאום שיישא מחר בוועידת איפא"ק - שבמרכזו יבקש להעביר מסר שלפיו ניתן לסמוך עליו שיטפל כראוי באיום הגרעין. הוויכוח בין ירושלים לבין וושינגטון ניטש בעיקרו על שאלת עיתוי התקיפה, כשאובמה הבהיר שוב לישראל כי לא יכפה עליה דרך פעולה בנושא. עם זאת, הוא דרש מירושלים לבחון גם את ההשלכות האפשריות ממהלך כזה על אירן, מדינות ערב והאזור כולו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק