מסכת ההשפלות שהעבירו כוחות הביטחון הטורקיים את התיירים הישראלים שנחתו בנמל התעופה באיסטנבול, לא הייתה אירוע נקודתי - אלא מה שמסתמן כמדיניות הקבועה שיינקטו השלטונות באנקרה מעתה והלאה כלפי כל ישראלי שיגיע לארצם.

אהמט איידין, בכיר בשדה התעופה של איסטנבול, אמר באופן מפורש לחדשות 2 כי "בהתאם לעקרונות הדדיות שקיבלנו בתכתיב מאנשי משרד החוץ - אנו ננהג כלפי אזרחי ישראל באותה צורה שבישראל נוהגים כלפי אזרחי טורקיה".

איידין אמר את דבריו בהתייחסו לתלונות מצד קבוצת אזרחים טורקיים שביקרו בארץ, שלפיהן עברו בידוק משפיל בנמל התעופה בן-גוריון.

הטורקים יגרשו גם את נספחי צה"ל והמוסד

כעת, אחרי שבמשרד החוץ באנקרה נמסר לסגנית השגריר הישראלי כי עליה ועל יתר הבכירים לעזוב את טורקיה בתוך כיומיים, מי שיופקד על היחסים בין ישראל לבין טורקיה ניזאר עמאר, דיפלומט זוטר וחסר ניסיון שהחל את תפקידו באנקרה רק לפני שבועות ספורים, לאחר שסיים את קורס הצוערים של משרד החוץ.

במשרד החוץ עדיין ממתינים לרשימת המגורשים הרשמית מהשגרירות באנקרה. יחד עם הסגל הדיפלומטי, ישובו ארצה גם נספחי צה"ל והמוסד, יחד עם נספח משטרת ישראל וקצין המינהלה.

בישראל הופתעו לנוכח המהלך הטוטאלי של שלטונות טורקיה, צעד שיגבה מחיר מיידי - בכל הקשור לתיאום המודיעיני בין שתי המדינות בכל הקשור בסחר והברחות נשק וכן בסחר בבני אדם.

ההשפלה בנמל התעופה: "כל בעלי הדרכונים הישראלים לא רשאים להיכנס"

בשיחה עם חדשות 2 סיפרה חיותה ליבוביץ', אחת מחברי קבוצת הישראלים שהושפלו בנמל התעופה "אתאטורק" באיסטנבול, על היחס שלו זכתה במקום.

"הפקידים בקוביות הקטנות שחותמים על הדרכונים קיבלו הוראה שכל בעלי הדרכונים הישראלים לא רשאים להיכנס", היא סיפרה - במה שנראה כביטוי נוסף למדיניות הטורקית החדשה. "הפקידים לא היו רשאים להחתים את הדרכון שלנו והפנו את כולנו לפינה צדדית בטרמינל. התברר לנו שפשוט לא רוצים להכניס אותנו לטורקיה".

על סיכום קבלת הפנים בטורקיה סיפרה חיותה: "זו הייתה חוויה טראומטית. אני מנסה לא להיות דרמטית, אבל זה באמת היה טראומטי. זו הייתה פשוט חוויה משפילה".

גל ביטולים לטיסות לטורקיה

מבקשים להתחשב במצב (צילום: חדשות 2)
ב"טורקיש איירליינס" עדיין ניסו לשכנע שלא | צילום: חדשות 2

גם אחרי הדיווחים בתקשורת עך התקרית באיסטנבול, השתרך בנמל התעופה בן-גוריון תור של ישראלים שהמתינו לעלייה למטוס לטורקיה.

למרות זאת, מעריכים מומחי התיירות כי המאורעות האחרונים ישפיעו באופן חד ומהיר על תנועת האזרחים בין שתי המדינות.

מנכ"ל התאחדות סוכני הנסיעות והתיירות, יוסי פתאל, אמר כי "לפי התחושה שלנו וכמויות הטלפונים מאנשים שבדקו אם ניתן לבטל, אנו מעריכים שתהיה השפעה".

במשרדי "טורקיש איירליינס" הטלפון לא מפסיק לצלצל. הישראלים שבכל זאת התכוונו לטוס לטורקיה בתקופה זו מתקשרים בהמוניהם לבטל, ונציגי החברה מנסים נואשות לשכנעם כי מדובר בתקרית חד-פעמית ונקודתית - ולא במה שיצפה גם להם עם נחיתתם בטורקיה.

האירועים האחרונים בנמלי התעופה היו שיחת היום גם בכלי התקשורת הטורקיים. כמעט כמו בתקרית ה"מרמרה", ניתן היה לראות בבירור את הבדלי הגירסאות בין שני הצדדים שתיארו באופן שונה למדי את אירועי היום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק