"התפקיד שלנו למצוא פיתרון ", לבני ועריקא (צילום: AP)
הפגישה מבוטלת. ארכיון | צילום: AP

זמן קצר לאחר שחמאס ופתח הכריזו על פיוס ב"הסכם היסטורי" בעזה, בלשכת ראש הממשלה הודיעו כי פגישת המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים שהייתה אמורה להתקיים הערב (ד') - בוטלה. בהודעה הלקונית לא צוין אם ייקבע מועד חדש או מה סיבת הביטול. הפגישה הייתה להתקיים בין השרה ציפי לבני, סאיב עריקאת, שממונים על המו"מ, והמתווך האמריקני מרטין אינדיק.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אמרתי הבוקר כי אבו מאזן צריך לבחור בין שלום עם ישראל לבין הסכם עם חמאס, ארגון טרור רצחני הקורא להשמדת מדינת ישראל ומוגדר הן בארה"ב והן באיחוד האירופי כארגון טרור", ציין נתניהו בהצהרה שפורסמה.

לדבריו, "הערב, בזמן שעדיין מתנהלות שיחות להארכת המו"מ, אבו מאזן בחר בחמאס ולא בשלום. מי שבוחר בחמאס לא רוצה שלום".

ניסיון לחדש את הקשר - נתניהו ואבו מאזן (צילום: רויטרס, חדשות)
נתניהו ואבו מאזן. ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

הפיוס, שהושג כשבע שנים לאחר הפיכת החמאס ברצועת עזה יאפשר הקמת ממשלת האחדות. ראש ממשלת חמאס בעזה איסמעיל הנייה בירך על ההסכם: "הסתיימו שנות הפילוג".

הנייה ציין כי ההסכם כולל את אישור ההסכמים הקודמים בין התנועות, הקמת ממשלת פיוס בתוך חמישה שבועות, בחירות לפרלמנט ולנשיאות בתוך שישה חודשים אחרי הרכבת הממשלה ושינוי מבנה אש"ף בתוך חמישה שבועות.

ביום שלישי: אבו מאזן הציב תנאים להארכת המו"מ

ביום שלישי, יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן אמר כי יהיה מוכן להאריך את השיחות עם ישראל בתשעה חודשים, בתמורה לשלושה תנאים. את הדברים אמר אבו מאזן בשיחה עם כתבים ישראלים במוקטעה ברמאללה.

התנאי הראשון שהציב יו"ר הרשות הוא ביצוע הפעימה הרביעית של שחרור האסירים, בהם גם 14 אסירים ערבים-ישראלים. אבו מאזן התייחס גם לדרישתו של ראש השב"כ יורם כהן, והבהיר כי לא יסכים לגירושם של חלק מהאסירים לרצועת עזה או לחוץ לארץ. כמו כן דרש אבו מאזן כי ישראל תקפיא את הבנייה בהתנחלויות ותחל לדון בסוגיית הגבולות - אחת מסוגיות הליבה במו"מ.

במהלך השיחה חזר אבו מאזן על האיום בפירוק הרשות הפלסטינית במקרה של קריסת המו"מ והבהיר כי אם ייפסקו השיחות - השליטה ב-2.5 מיליון פלסטינים תשוב לישראל במלואה. בנוסף לכך הבהיר אבו מאזן כי כל עוד יישאר בתפקידו, התיאום הביטחוני עם ישראל יימשך - מכיוון שזהו האינטרס של שני הצדדים.

גורמים מדיניים בירושלים העריכו כי ישראל לא תוכל לקבל את התנאים שהציב יושב ראש הרשות. בראש ובראשונה מתנגדת ישראל לשחרור אסירים ערבים ישראלים. כמו כן, הגורמים הבהירו כי ישראל תסרב להקפאת הבנייה במזרח ירושלים. בכל הנוגע לסוגיית הגבולות, עמדת ישראל היא כי נושא זה יידון רק בשלב מתקדם של המו"מ.