ג'ון קרי, מזכיר המדינה של ארה"ב לשעבר (צילום: רויטרס, חדשות)
"מתקרב הרגע שבו יהיה עליו להודות שנכשל", | צילום: רויטרס, חדשות

גם ארה"ב מתייאשת מהתהליך המדיני? אחרי שניסיונותיו הבלתי פוסקים של מזכיר המדינה ג'ון קרי לנסות ולקדם את המשא ומתן בין ישראל והפלסטינים לא נשאו פירות, אומרים בכירים אמריקנים כי בבית הלבן סבורים שמאמצי קרי מיצו את עצמם: "מגיע הזמן שבו עליו לומר - מספיק".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גורמים רשמיים אמרו ל"וושינגטון פוסט" כי "הנשיא אובמה מאמין שהמאמצים של קרי הגיעו לקצה גבול היכולת". העיתון ציטט בכירי ממשל הסבורים כי השקעתו האדירה של קרי בתיווך בין ישראל לפלסטינים באה על חשבון עניינים בינלאומיים בוערים אחרים ומזהירים כי עלול לפגוע במוניטין של עצמו.

"יגיע רגע שבו יהיה עליו להתייצב ולהודות בכישלונו", אמר גורם בכיר בממשל האמריקני. לדבריו, בשלב זה קרי צריך "להוריד פרופיל ולראות איך הדברים יתפתחו".

מנגד, גורם בסביבתו של מזכיר המדינה אמר כי הרווח האפשרי מהמשא ומתן שווה כל סיכון של כישלון או מראית של התלהבות יתר. כשנשאל אם בבית הלבן עשויים לחשוב שהוא אובססיבי ברדיפתו אחר מטרה אבודה השיב הגורם כי "זה לא מה שהנשיא אובמה חושב, והוא זה שמחליט בנושאים כאלה".

ברק אובמה, מוחמד עבאס אבו מאזן, בנימין נתניהו (צילום: AP)
גם ארה"ב מרימה ידיים? | צילום: AP

לפיד: ספק אם אבו מאזן מעוניין בהסכם

שר האוצר יאיר לפיד התייחס הבוקר בפוסט בפייסבוק למשבר במשא ומתן ותקף את יו"ר הרשות: "חידוש המו"מ עם הפלסטינים היה אחד התנאים של יש עתיד לישיבה בממשלה, אבל בשביל לקיים מו"מ צריך שגם הצד השני ירצה בו. התנהלותו של אבו מאזן ביממה האחרונה מעלה ספקות קשים האם הוא באמת מעוניין להגיע להסכם. כשפורסמה אמש רשימת התנאים שלו - שנראית יותר כמו התגרות מכוונת שמטרתה לפוצץ את השיחות - הישראלים היחידים ששמחו הם אנשי הימין הקיצוני, שמעדיפים לחכות למשיח במקום לנסות להגיע לפתרון".

אמש עוד שוחח מזכיר המדינה האמריקני בטלפון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ויושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן, בניסיון לפתור את המשבר במגעים. בשלב זה טרם ברור מה אמר קרי לשני המנהיגים, אך השיחה הלילית הגיעה מספר שעות בלבד לאחר שיו"ר צוות המו"מ בין ישראל לפלסטינים השרה ציפי לבני הודיעה כי ישראל לא תשחרר את האסירים הביטחוניים במסגרת הפעימה הרביעית.

לבני ציינה כי "ממשלת ישראל פועלת להגיע להסכמות בנוגע שחרורם של האסירים הביטחוניים בשעה שיו"ר הרשות אבו מאזן חתם הסכמים עם 15 אמנות בינלאומיות". שרת המשפטים הדגישה כי שחרור המחבלים בא בתמורה לכך שהפלסטינים לא יבצעו צעדים בינלאומיים - בניגוד למה שקרה בימים האחרונים.