עימאד מוסטפה שגריר סוריה בארה"ב (רויטרס) (צילום: רויטרס)
שגריר סוריה בארה"ב, עימאד מוסטפא. סוף לתנועות ההתנגדות? | צילום: רויטרס

קולות אחרים מדמשק? שגריר סוריה בארצות הברית, עימאד מוסטפא מדגיש כי אם וכאשר ייחתם הסכם שלום בין ישראל לסוריה, "לא יישארו תנועות התנגדות שיפעלו נגד ישראל". עם זאת, ציין מוסטפא כי "השלום בין ישראל לסוריה לא ישפיע על יחסי סוריה אירן".

בנאום שנשא במכון ללימודי המזרח התיכון בוושינגטון, אמר השגריר הסורי כי השליח האמריקני למזרח התיכון ג'ורג' מיטשל, "ייאלץ להתמודד עם בעיות רבות", שכן לדבריו "בעיות המזרח התיכון אינן דומות לבעיות עימן התמודד מיטשל בעבר". הוא גם מתח ביקורת על הממשל האמריקני, כששאל במהלך ההרצאה: "כיצד הוא מצפה שיכונן שלום מבלי שהוא מדבר עם השחקן המרכזי בתהליך - תנועת חמאס?".

באותו ההקשר טען השגריר כי חרף "רצינותה הרבה של סוריה בשלום, ממשלת ישראל הודיעה כי היא אינה מעוניינת בכך". את הטענות כי סוריה מחמשת את חיזבאללה כינה מוסטפא "שטותיות".

למוסטפא היה עוד כמה מסרים לממשל החדש של אובמה. "עליו לדבר ישירות עם אירן, והצענו לאמריקנים לקחת חלק פעיל ומרכזי בדיאלוג בין שתי המדינות", אמר השגריר הסורי. הוא הוסיף כי חרף העובדה שלבכירים האמריקנים "יש חילוקי דעות עם סוריה, הם מתייחסים אליה בכבוד".

במקביל מפרסם הבוקר העיתון "א-שרק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון כי חמאס לא השמיע בפני הסורים שום טענות בדבר האפשרות כי המשא ומתן עם ישראל יחודש. שני בכירים בארגון שהעניקו ראיון לעיתון, טענו כי "חידוש המשא ומתן בין שתי המדינות הוא עניין לגיטימי". לדבריהם, הארגון "אינו מתערב כלל בענייני הפנים של כל מדינה ומדינה".

אסד: אני ואולמרט היינו קרובים מתמיד לחתימת הסכם

אסד. עד כה נדמה שסיפק מידע מהימן (צילום: רויטרס)
אסד. היינו קרובים? | צילום: רויטרס

ואם להאמין לדברי הנשיא הסורי בשאר אסד, סוריה וישראל היו קרובות יותר מאי פעם להשגת הסכם שלום ביניהן בתקופת ממשלת אהוד אולמרט. בריאיון לעיתון "א-שרק אל-אווסט", שפורסם בשבוע שעבר, אמר הנשיא הסורי כי במהלך המגעים העקיפים שהתקיימו בינו לבין אולמרט, בתיווך ראש ממשלת טורקיה ראג'פ טאיפ ארדואן, סוריה שמעה כי אולמרט מסכים להחזיר את רמת הגולן כולה.

"לאחר מכן", מספר אסד, "התנהלה שיחת טלפון ביני לבין ארדואן שנמשכה כשעה, בזמן שאולמרט וארדואן סעדו יחד ארוחת ערב. עמדתנו הייתה שכאשר הישראלים אומרים כי הם מוכנים להחזיר את רמת הגולן, אנו מסכימים להניע את המשא ומתן לשלום".

"הישראלים מתחמקים מתשובה ישירה"

אך מלבד אווירה כללית של הסכם, משתמע מדבריו של אסד כי העניין היה במרחק אפסי מגיבוש הסכם כתוב. "לאחר שאולמרט אמר את דבריו, היינו קרובים להסכם והעניין היה תלוי במספר ביטויים ומונחים שיקבעו את הנקודות שלפיהן יסומן קו הגבול", ציין אסד בריאיון.

אסד טוען שבשיחות הללו, סוריה וישראל היו קרובות יותר להשגת הסכם מאשר בשיחות שהתנהלו בשנת 2000, כיוון שאז לא שוחחו הצדדים על נקודת סימון הגבול, ולכן סוריה השיגה בשיחות האחרונות יותר ממה שהצליחה להשיג בשיחות קודמות.

מה בכל זאת מנע את חתימת ההסכם? לטענת אסד, השיחות הסתיימו לאחר שישראל סירבה לומר במפורש האם הנקודות שסימנה סוריה נמצאות על קו הגבול או לא. "הם לא אמרו כן או לא", סיפר. "הם תמיד משתמשים במילים מעורפלות כמו: 'נראה', או 'העניין נתון למיקוח'. כשהגענו לנקודה הזו הם החלו לתמרן, אחר כך תקפו בעזה והכל נכשל".