הממשל עוקץ את נתניהו, ארכיון (צילום: AP)
לחץ אמריקני? אובמה ונתניהו | צילום: AP

ביקור ידידותי - או מנוף לחץ דיפלומטי? ראש הממשלה בנימין נתניהו ימריא הבוקר (א') לביקור רשמי בארצות הברית. במסגרת נסיעתו יפגוש את אובמה, ראשי הקהילה היהודית ואנשי עסקים בכירים, על מנת לעודד את התיירות וההשקעות בישראל. "אצא לייצג את אזרחי ישראל בארה"ב", הצהיר נתניהו בטרם נסיעתו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מחר ייפגש נתניהו עם נשיא ארה"ב ברק אובמה בוושינגטון, וביום שלישי ינאם בפני ועידת AIPAC - הלובי הפרו-ישראלי בארה"ב. בהמשך הביקור ייסע ראש הממשלה לחוף המערבי וייקח חלק במיזמים לעידוד התיירות ותעשיית ההיי-טק בארץ. ביום רביעי ייפגש עם ראשי Apple ו-Whatsapp בעמק הסיליקון, ביום חמישי יפגוש נתניהו את הקהילה היהודית בלוס אנג'לס, וביום שישי ישוב לישראל.

הפגישה בין נתניהו לבין אובמה צפויה לעסוק בשיחות הגרעין של המעצמות עם אירן, ובעיקר בהסכם המסגרת המתגבש. בשבוע שעבר דווח כי אובמה ילחץ על נתניהו להסכים ל"מסגרת עבודה" בין הצדדים, לקראת סיבוב מכריע בשיחות השלום, בתיווכו של מזכיר המדינה ג'ון קרי. לפי הדיווח ב"ניו יורק טיימס", יועציו של אובמה טענו כי הנשיא מתכוון "לצלול לעומקם של מאמצי התיווך".

כתב העיתון מארק לנדלר הוסיף כי בהמשך חודש מרס יפגוש אובמה את אבו מאזן על מנת להציג בפניו את אותה הצעה. הגורמים בבית הלבן הסבירו כי מטרת הפגישות הללו היא להכריז על הסכם המסגרת עד סוף חודש אפריל - בו תפוג מסגרת הזמן שהוקצבה מראש לשיחות.

אזור ביטחון בבקעת הירדן?

גורמים בממשל האמריקני הדגישו כי הסכם המסגרת יעסוק בכל הסוגיות המרכזיות בתהליך, למרות שנתניהו ואבו מאזן יוכלו להגיש הסתייגויות שיכללו בהסכם המסגרת. בין השאר, נטען בעיתון, הסכם המסגרת יעסוק בהקמת אזור ביטחון בבקעת הירדן, שיוגן באמצעות מערכות אלקטרוניות מתקדמות ומל"טים.

עוד ציין הכתב כי אובמה נמנע עד כה מהתערבות משמעותית בשיחות, אך כעת החליט לפעול באופן אישי על מנת למנוע משיחות השלום לקרוס, כפי שקרה בשנת 2010 בתקופת כהונתו הראשונה. "מאז היבחרותו מחדש לפני כשנה, הותיר אובמה את השיחות בידיו של קרי, שהוביל להתקדמות גדולה, וכעת זהו עיתוי טוב עבור אובמה להתערב", אמר מקור בכיר בבית הלבן לכתב.

מקורות נוספים טענו כי הכשלון בהתנעת המשא ומתן בשנים 2010-2011, לצד המחלוקת על תכנית הגרעין האירנית והמתיחות בין נתניהו לאובמה, הוביל לדחיקת החשיבות של המשא ומתן בעיני נשיא ארה"ב, שסובל לאחרונה מירידה בשיעורי התמיכה שלו בציבור האמריקני.

בקרוב בוותיקן? פרס ואבו מאזן עם ג'ון קרי (צילום: רויטרס)
שבר ביחסים? קרי, אבו מאזן וידיד | צילום: רויטרס

הצעת ארה"ב: בירה פלסטינית בבית חנינא

העיתון הפלסטיני אל-קודס דיווח  בשבוע שעבר על פגישה קשה שנערכה בין יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן לבין מזכיר המדינה האמריקני קרי בפאריס. על פי הדיווח, אבו מאזן הגיב בזעם כאשר קרי הציג בפניו עמדה שלדעתו נוטה לטובת הצד הישראלי. הפגישה הסתיימה ביוזמת אבו מאזן, שהוזמן על ידי האמריקנים להגיע לבית הלבן להיפגש עם הנשיא אובמה לדון בהצעה האמריקנית.

אולם מה שהביא לפיצוץ הפגישה יותר מהכל, הייתה ההצעה שהביא קרי לפיה שכונת בית חנינא שבמזרח ירושלים תהיה בירת מדינת פלסטין העתידית ולא מזרח העיר כולה כפי שדורשים הפלסטינים. על פי הדיווח, אבו מאזן רתח מכעס והשיב לקרי כי הצעותיו הן בגדר "טירוף".

אבו מאזן קטע את הפגישה בזעם ושלח את קרי לבצע תיקונים ולשוב עם הצעה אחרת."אני רוצה מדינה פלסטינית שלא תהיה מפורזת מנשק", דרש אבו מאזן אך קרי סירב לדרישתו. קרי הזמין את אבו מאזן לפגישה עם אובמה בבית הלבן כדי לדון בהצעה האמריקנית.