מיטשל ואבו מאזן, ייפגשו שוב מחר (צילום: חדשות 2)
ג'ורג' מיטשל בפגישתו עם אבו מאזן | צילום: חדשות 2

על רקע ביקורו באזור של ג'ורג' מיטשל, שליחו המיוחד של נשיא ארה"ב ברק אובמה למזרח התיכון, ופגישתו הבוקר עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, מפרסם הבוקר "הארץ" דוח מסווג של משרד החוץ שקובע כי חרף שיחות הקרבה, תמשיך הרשות הפלסטינית לנהל מאבק מדיני נגד ישראל בזירה הבינלאומית.

הדוח, שהוגש לשר החוץ אביגדור ליברמן ולשרי פורום השביעייה, קובע בנוסף שהפלסטינים ינסו לנצל את המשא ומתן כדי להגביר את הלחץ האמריקני על ישראל להמשיך בהקפאת הבנייה בהתנחלויות גם מעבר לחודש ספטמבר. לפי הדוח, אם לבכירים ברשות יהיה אמון בכוונותיה של ישראל, הם יסכימו להארכת המו"מ ולמעבר משיחות עקיפות לישירות.

אחד המסרים החשובים בדוח הוא שהסיבה העיקרית להסכמת הפלסטינים לשיחות הקרבה הייתה רצונם לבדוק את רצינות הכוונות הישראליות. "הפלסטינים נכנסים לשיחות ללא אמון בתוצאותיהן וכמעט בציפייה לכישלונן", נכתב בדוח.

הפלסטינים נכנסו למו"מ בגלל האמריקנים

השר ליברמן, ארכיון (צילום: רויטרס)
לא סומך על הפלסטינים והם לא סומכים עליו. ליברמן | צילום: רויטרס

במשרד החוץ, כך עולה, לא אופטימיים בכלל מהמשך השיחות וטוענים שעמדותיהם של הפלסטינים בסוגיות הליבה - גבולות, ירושלים, ביטחון, פליטים, מים וההתנחלויות - לא השתנו מאלו שהוצגו במו"מ עם אהוד ברק, ציפי לבני או אהוד אולמרט. "להערכתנו הפלסטינים לא יחשפו את מרחבי הגמישות שלהם, בעיקר בנושא גבולות וחילופי שטחים, משום שלדעתם לממשלת ישראל אין עניין אותנטי לקדם מו"מ אפקטיבי", נכתב בדוח.

לטענת גורמים במשרד החוץ, הסכמת הפלסטינים להיכנס למו"מ נובעת מתוך רצונם לשמור על הקשרים הטובים עם הממשל האמריקני, ולא מעבר, ובגלל רצונם להמשיך ולקבל ערבויות. עוד מודגש בדוח שהפלסטינים מתכננים פנייה למועצת הביטחון של האום לקבלת החלטה על הקמת מדינה בגבולות 1967.

לסיום, קובע הדוח של משרד החוץ שלמרות המשא ומתן, ימשיכו הפלסטינים בחרם על מוצרי ההתנחלויות ובהתנגדות העממית ואף יוסיפו להגיש תלונות באו"ם נגד ישראל, תוך כדי שראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד ינסה לגייס תמיכה בינלאומית להרחבת סמכויות הרשות באזורי C, שם לישראל יש שליטה ביטחונית.