נציגי ארה"ב באו"ם| ארכיון (צילום: רויטרס)
הצבעה במועצת הביטחון. ארכיון | צילום: רויטרס

המאבק הדיפלומטי על הכרה במדינה פלסטינית עבר שלב נוסף כאשר וועדת המשנה של מועצת הביטחון של האו"ם סיימה את ישיבתה הראשונה בנושא אמש. נשיא מועצת הביטחון, שגריר לבנון באו"ם נוואף סלאם אמר כי הוועדה החליטה פה אחד להמשיך את הדיונים בשבוע הבא.

הישיבה הינה התחלה של תהליך הערכה שבסופו ייקבע האם הפלסטינים יוכלו להעלות את בקשתם בפני מועצת הביטחון. בעוד דיפלומטים מערביים אמרו כי הבקשה נועדה להידחות בשל התנגדות אמריקנית, השגריר הפלסטיני לאו"ם ריאד מנצור אמר כי הוא מאמין שהבקשה לא תיעצר אצל וועדת המשנה זמן רב ותגיע לדיון במועצה. "הם יחלו לעסוק בפרטי הבקשה שלנו", כך אמר מנצור לעיתונאים עם תום הישיבה "אנו מקווים שהמומחים יעשו זאת מהר ככל האפשר".

חותרים לניצחון פוליטי

דיפלומטים באו"ם ציינו כי הנושא יכול להתעכב במשך שבועות או חודשים עד שיגיע למועצת הביטחון להצבעה. עם זאת, דיפלומטים אחרים אמרו כי וועדת המשנה לחברות באו"ם, בניגוד למועצת הביטחון עצמה, מגישה את המלצותיה על בסיס של רוב רגיל ולאף מדינה אין בה וטו. משמעות הדבר היא שעל הפלסטינים לשכנע רק שמונה מדינות מתוך 15 החברות במועצת הביטחון כדי להעלות את הבקשה להצבעה. רק בהצבעה במועצת הביטחון תוכל ארה"ב להשתמש בוטו שלה, כפי שהבטיחה לעשות.

גם אם יעברו את וועדת המשנה, תהליך העברת ההחלטה במועצת הביטחון יהיה מסובך יותר עבור הפלסטינים. לשם כך הם זקוקים לתשע תומכות, ללא וטו מאף מדינה מחמש החברות הקבועות.

דיפלומטים מערביים אומרים כי למדינה פלסטינית יש רק שש תומכות ודאיות היום במועצה: ברזיל, רוסיה, סין, דרום אפריקה ולבנון. בוסניה, ניגריה וגבון נחשבות כמתנדנדות ונמצאות במוקד הלחצים הדיפלומטיים משני הצדדים.

דיפלומטים מהאו"ם מסבירים כי הפלסטינים מתאמצים להשיג תמיכה של תשע חברות, משום שבמצב הזה גם אם ארה"ב תטיל וטו - הצעד יעניק לפלסטינים ניצחון פוליטי שישים את ארה"ב בעמדת מיעוט.

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק