משמרות המהפכה יוכרו כארגון טרור? (צילום: רויטרס, חדשות)
המערב איבד את קלף המיקוח מול אירן? | צילום: רויטרס, חדשות

המחלוקת סביב ההסכם בין אירן למעצמות נמשכת: גורם ישראלי בכיר טוען היום (ו') כי עם חתימת ההסכם איבד המערב את הנשק העיקרי שלו מול אירן - הסנקציות הכלכליות. למרות שהמעצמות הבטיחו לישראל כי הסנקציות על טהרן יופחתו, אך לא יבוטלו, טוען הגורם הבכיר כי בירושלים מעריכים שתוך חודשים ספורים משטר הסנקציות יקרוס כליל - דבר שיוביל להמשך פיתוח תכנית הגרעין האירנית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לקראת המשא ומתן על הסכם הקבע לפירוק תכנית הגרעין, הממשל בטהרן טוען כי הסכם הביניים טען להם למעשה הכרה בזכותם להעשיר אורניום. ולשם שינוי בישראל מסכימים הפעם עם העמדה האירנית. הגורם הבכיר מסביר כי בעיני ישראל אירן צודקת, וארצות הברית לא עמדה בהבטחותיה - שכן בהסכם יש אישור להעשרה .

מה יעלה בגורל הכור באראק?

מוקדם יותר היום התייחס שר החוץ האירני לדיווחים על קיום פגישות שבהן יהיו נוכחים נציגים של ישראל ואירן. סוכנות הידיעות אירנ"א ציטטה את מוחמד ג'וואד זריף, שדחה מכל וכל את האפשרות שארצו תנהל מגעים בנוגע לתכניתה הגרעינית עם נוכחות של נציגים ישראלים. "לא נשהה עמם באותו חדר. אנו מחשיבים את המשטר הציוני כאחת הסכנות הגדולות על העולם כולו", אמר השר האירני.

בתחילת השבוע הודיע זריף כי הממשלה האירנית תמשיך לבנות את הכור הגרעיני באראק, למרות שצוין בהסכם בינה לבין שש המעצמות כי הראשונה צריכה להקפיא את הפעילות בכור. כור המים הכבדים באראק, שבנייתו לא הושלמה, היה אחת מנקודות המחלוקת המרכזיות בשיחות בז'נבה. בהסכם נכתב כי אירן "לא תקדם את פעולת הכור באראק".

זריף אמר בנאומו בפני הפרלמנט האירני כי "הקיבולת של הכור לא תגדל, והדבר אומר שלא יופק דלק גרעיני חדש ולא יותקנו מתקנים נוספים". עם זאת ציין: "נמשיך את הבנייה שם". מומחים מסרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי בשל פערים בניסוח ייתכן שאירן תוכל לבנות מתקנים בסמוך לאתר - שיותקנו בכור לאחר מכן. גורמים במערב טוענים מנגד כי הכור מסוגל להפיק גם פלוטוניום, שיכול לשמש ליצירתה של פצצה גרעינית.