המשלחת הפלסטינית בסבב הקודם של השיחות בק
משלחת חמאס לשיחות | צילום:

העיתון המצרי "א-שורוק" פרסם בצהריים (ו') מסמך אותו הוא מכנה "מסגרת הבנות לייצוב הפסקת האש" בין ישראל לפלסטינים, ובו מפורטים 11 סעיפים מההסכם שמצרים הציעה בימים האחרונים למשלחת הפלסטינית והישראלית. טרם התקבלה החלטה פלסטינית או ישראלית בנושא.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי מקורות יודעי דבר במצרים, בקהיר גיבשו את המסמך לאחר התייעצויות רבות עם המשלחת הפלסטינית והישראלית. במסגרת המסמך, מצרים קוראת לשני הצדדים לגלות מחויבות להבנות. אלה הסעיפים שמוצגים במסמך, על פי העיתון:

  • ישראל תפסיק את התקיפות ברצועת עזה - בים, ביבשה ובאוויר. לא יבוצעו כניסות קרקעיות לעזה.
  • כל הפלגים הפלסטינים בעזה יפסיקו את כל התקיפות משטח רצועת עזה כלפי ישראל ביבשה, בים ובאוויר, וכן תופסק בניית המנהרות שיוצאות משטח רצועת עזה לתוך שטח ישראל.
  • פתיחת המעברים בין ישראל לעזה. תותר תנועת אנשים וסחורות לצורך בנייה מחדש של עזה, וכן יהיה ניתן לבצע חילופי סחורות בין הגדה המערבית לעזה ולהיפך, זאת בהתאם לעקרונות שיסכומו בין הרשות לשלטונות ישראל.
  • שלטונות ישראל יתאמו עם הרשות הפלסטינית את כל ענייני הכספים הקשורים לעזה ושיקומה.
מצרים מתנגדת לדרישה. ארכיון (צילום: רויטרס)
הריסות ברצועת עזה | צילום: רויטרס
  • ביטול אזור החיץ בצפונה של עזה ובמזרחה ופרישת כוחות הביטחון השייכים לרשות הפלסטינית החל מ-1 בינואר 2015. הביטול יתבצע בשני שלבים: האחד לטווח של 300 מטרים ולאחר מכן לטווח של 100 מטרים. הרעיון הוא שעד 18 בנובמבר ישראל תסיג את כוחותיה בטווח 300 מטר ולאחר מכן בטווח 100 מטר, ועד 1 בינואר 2015 במקומה יתפסו את השטח כוחות הביטחון הפלסטינים.
  • חופש דיג ופעולה במים הטריטוריאליים הפלסטינים של עזה לטווח של 6 מיילים. הטווח יוגדל בהדרגה עד ללא פחות מ-12 מייל, זאת בתיאום בין הרשות הפלסטינית לישראל.
  • שלטונות ישראל יסייעו לרשות הפלסטינית לשקם את התשתית שנפגעה ברצועת עזה, וכן יסייעו לספק את צורכי המחייה הנאותים לאלה שנאלצו לברוח מבתיהם בשל הלחימה. כמו כן, ישראל תגיש סיוע רפואי דחוף לפצועים, ותכניס סיוע הומניטארי ומזון לרצועה במהירות.
  • הרשות הפלסטינית בתיאום עם שלטונות ישראל והארגונים הבינלאומיים תדאג לספק את המוצרים הבסיסיים שנדרשים לשיקום רצועת עזה, בהתאם ללוח זמנים מוגדר שיאפשר חזרה מהירה של העקורים לבתיהם בהקדם האפשרי.
  • מצרים מפצירה בקהילה הבינלאומית להגיש סיוע הומניטארי דחוף ולמהר לגייס את הכספים הנדרשים כדי לשקם את עזה, בהתאם ללוח זמנים מוגדר.
  • בעקבות ייצוב הפסקת האש, וחזרה לשגרה ברצועת עזה, יושלם המשא ומתן העקיף בין הצדדים בקהיר, בתוך חודש ממועד ההסכם - שטרם נחתם. בין היתר יידונו בו נושא חילופי אסירים וגופות בין הצדדים.
  • תיבחן דרך להקים ולהפעיל שדה תעופה ונמל ימי בעזה בהתאם להסכם אוסלו, ויתר ההסכמים הקודמים שחתומים.
כוחות על גבול הרצועה (צילום: רויטרס)
כוחות על גבול הרצועה | צילום: רויטרס

למעט פרסום הנקודות שעלו במסמך, על פי העיתון, מי שהיה אחראי להעלאת נושא הנמל הימי והצבתו כתנאי עיקרי היה לא אחר משר החוץ של קטאר - שהעלה את הדרישה בישיבה סגורה של הליגה הערבית ב-14 ביולי. יום לאחר מכן, חמאס הציג את הדרישה הזאת כתנאי ראשי במשא ומתן.

ישראל והפלסטינים טרם מסרו את התגובה שלהם לאותו מתווה מתגבש. בצד הפלסטיני הודיעו טרם צאתם מקהיר שהם מתכוונים לקיים התייעצויות בדרגים הבכירים ביותר כדי לגבש את עמדתם בנושא. בעקבות הפרסום, הבהירו גורמים מדיניים בירושלים כי ישראל לא הסכימה עד כה לאף הצעה. "ישראל עומדת בתוקף על כך שהבנות יושגו רק אם יהיה בהן ביטוי ברור לאינטרסים הביטחוניים של ישראל", הם הדגישו.

בינתיים, בג'יהאד האסאלמי, שלו נציגים במשלחת הפלסטינית לשיחות, מביעים אופטימיות. "המלחמה מאחורינו", צוטט זיאד נחאלה, סגנו של מנהיג הארגון, בעיתון "אל חיאת". הקבינט המדיני-ביטחוני התכנס הבוקר (שישי) לדון בהבנות המתגבשות בקהיר. נחאלה הדגיש כי "אין אופציה חוץ מלהגיע להסכם ואני חושב שאנחנו הולכים להסכם". צוות המשא ומתן הישראלי יחזור לקהיר רק מחר בערב כדי להמשיך במגעים.