"הכל שטויות". ליברמן (צילום: רויטרס)
הסורים דחו את הסיוע. ליברמן, ארכיון | צילום: רויטרס

שר החוץ אביגדור ליברמן חושף כי ישראל הציעה סיוע הומניטארי לאופוזיציה בסוריה, אך ההצעה נדחתה. "הצענו סיוע והם סירבו. כולם אמרו לנו שכדאי לשמור מרחק. אנחנו לא רוצים לכפות את עצמו על האופוזיציה הסורית, אנחנו יכולים רק להציע, לא להכריח", אמר שר החוץ בראיון עם כתבים טורקים במשרדו, כפי שפורסם הלילה באתר האינטרנט של העיתון "הורייט".

על הפלת המטוס הטורקי מול חופי סוריה בתחילת החודש אמר ליברמן שאינו יודע כיצד הופל המטוס. "אסד לקח על זה אחריות, אין לי מידע מעבר לכך". ליברמן טען כי האירועים בעולם הערבי מאז סוף 2010 הם האירועים הגדולים ביותר בעולם מאז נפילת ברית המועצות בתחילת שנות ה-90, ואמר כי הוא מקווה שהאירועים בסופו של דבר יובילו לדמוקרטיה.

"היום זה ברור שהסיבה העיקרית (לאביב הערבי) היא העוני, האומללות, אי הצדק והעדר התקווה. העולם הערבי נמנע מאתגרים אמיתיים בחברה. זה הרבה יותר קל להאשים את ישראל בקשיים, במיוחד בקרב ההמונים. למרות המתח הרב, ישראל הצליחה לשמור על המצב בשליטה, ואנחנו מוכנים לחלוק את הניסיון שלנו עם השכנים", אמר שר החוץ.

כדי להשיג שלום צריך מעמד ביניים חזק

לסכסוך הישראלי - פלסטיני אין קשר ל"אביב הערבי", אמר ליברמן והוסיף כי צעדים כלכליים יכולים לקדם את השלום: "בשביל כלכלה חזקה ודמוקרטיה צריך מעמד ביניים חזק, כמו במדינות סקנדינביה. כדי להשיג שלום בין ישראל לפלסטינים הדבר הראשון שצריך לעשות הוא לשפר את הכלכלה בשני הצדדים".

ביקורת חריפה על הסכם הפיוס (צילום: דו"צ)
התנצלות - רק תירוץ. משט המרמרה, ארכיון | צילום: דו"צ

הנושא שעמד במרכז השיחה היה באופן מובן יחסי ישראל-טורקיה מאז משט המרמרה. ליברמן הבהיר כי ישראל מוכנה לפתור את המחלוקות עם טורקיה, אבל היא לא תתנצל בפני אנקרה על אירועי המשט. "אנו מוכנים לדבר (עם טורקיה) על הבעיות בכל צורה שהיא, אבל לא רק על המרמרה - אלא גם על אירן, על עזה ועל התמיכה בחמאס. אנחנו לא מוכנים לדבר על הצורה בה אנחנו מגינים על אזרחינו", אמר השר.

עצם קיום הראיון מהווה פגישה ראשונה של ליברמן עם משלחת טורקית כלשהי מאז אירועי המשט במאי 2010. "אין לנו סיבה להתנצל על עצירת המשט, הוא היה פרובוקציה ברורה ויש לנו את הזכות להגן על החיילים שלנו. גם אם נתנצל, זה לא ישנה דבר", טוען ליברמן.

"אין לנו סכסוך עם טורקיה"

"ארדואן אמר בפרלמנט כי התנצלות ישראלית לא תשפר את היחסים עם טורקיה, יש לו רשימת דרישות ארוכה כולל שינוי המדיניות כלפי עזה וחזרה לגבולות 1967, פיצויים ועוד כהנה והכנה. זו לא הדרך הנכונה ליישב מחלוקות", טען שר החוץ בפני העיתונאים הטורקים והוסיף "ניסיתי בעצמי להיפגש עם שר החוץ דאבוטולו, ללא הצלחה".

ארדואן: מצפה מהנשיא לסגת מההחלטה (צילום: רויטרס)
החלטה אסטרטגית. ארדואן, ארכיון | צילום: רויטרס

"אין לנו סכסוכים עם טורקיה, לא טריטוריאליים ולא היסטוריים - בדיוק ההפך. העם היהודי חי מאות שנים בשלום בטורקיה, כולל בזמן השואה. נראה כי מה שהביא את היחסים בינינו לשפל היסטורי היא החלטה אסטרטגית של ארדואן ודאבוטולו. ארדואן חושב שהדרך הטובה ביותר להיות מנהיג העולם המוסלמי היא להתגרות בישראל".

"בשנתיים האחרונות, הנאומים של ארדואן כלפי ישראל היו מעליבים ולא ביקורתיים. אנחנו מנסים לשמור על שקל למרות הדברים שנאמרים עלינו כדי לא ליצור מתח מיותר. גם אם יש סכסוך, אפשר לפתור אותו בדרכים שונות, לא על ידי חיסול היחסים הדיפלומטיים. יש סיבות נוספות לחזור ליחסים תקינים בין טורקיה וישראל, ההתנצלות היא רק תירוץ".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק