נשיא אירן, מחמוד אחמדינג'אד, ניצל אמש את הבמה שניתנה לו בפני האסיפה הכללית של האו"ם ודבק בתסריט הקבוע של השמצת מדינת ישראל וארצות הברית, אולם הפעם נדמה שהנאום היה פחות 'ארסי' מהרגיל ולא חידש דבר בנושא תכנית הגרעין האירני.

אחמדינג'אד האשים את ישראל בהפעלת מדיניות "לא אנושית" נגד האוכלוסייה הפלסטינית ושוב כיוון את חיציו נגד "הציונים" בעזרת תיאורייה שהציג לפיה ישראל שולטת בפוליטיקה ובכלכלה העולמית. "אין זה מקובל שמיעוט קטן ישתלט על הפוליטיקה, על הכלכלה ועל התרבות של חלקים מרכזיים בעולם על ידי רשת מסובכת", ציין אחמדיניג'אד. "(ישראל) הקימה צורה חדשה של עבדות, תוך שהיא פוגעת בעמים אחרים, אפילו במדינות אירופה ובארצות הברית, כדי להשיג את שאיפותיה הגזעניות".

"איך פשעים של כובשים נגד נשים וילדים חסרי הגנה, הרס של בתי חולים והריסת בתים, חוות ובתי חולים יכולים לקבל את תמיכת חלק מממשלות העולם?", הוא שאל מעל הפודיום.

כמו בוועידת דרבן 2, גם הפעם בחרו נציגים רבים מהעולם לנטוש את את מטה האו"ם במהלך הדיון. נציגים של מדינות שונות, ובהן קנדה, ארה"ב, גרמניה, ניו זילנד, שוודיה, צרפת ואחרים קמו ממושביהם ועזבו במחאה. בנוסף, כסאות רבים בעצרת נותרו מיותמים עוד לפני הנאום. מלבד המחאה נגד נשיא אירן, כדאי לזכור שהרבה נציגים לא נכחו בנאום מכיוון שהיו פשוט עייפים אחרי שעות ארוכות של נאומים.

בנאום הלילה, ניסה הנשיא האירני להסביר כיצד האמונה השיעית מגבה את "ההתנגדות הנמשכת של לבנון ושל הפלסטינים" לתהליך שלום עם ישראל. "מדינתנו מוכנה ללחוץ את ידי אלה שמשיטים אותן בכנות", קרא הנשיא האירני בניסיון להשכיח את נאומו הקודם באותו פורום, ואפילו לרכך את נאומו הממושך של הנשיא הלובי שקדם לו.  

אין אזכור לנושא הגרעין האירני

המשלחת הקנדית עוזבת את מליאת עצרת האו"ם בניו יורק (צילום: AP)
המשלחת הקנדית עוזבת את המליאה | צילום: AP

אחמדינג'אד נמנע מלהתייחס לסוגיית הגרעין האירני, אבל האשים את הכוחות הבינלאומיים ב"הפצת מלחמה, שפיכות דמים, טרור והפחדה במזרח התיכון", כשהוא מכוון למלחמות בעיראק ובאפגניסטן. הוא קרא להפסקה של מרוץ החימוש ולהשמדה של כל נשק גרעיני, כימי או ביולוגי, על מנת לאפשר פיתוח של "טכנולוגיה ידידותית", דברי אחמדינג'אד, אך כאמור, תכנית הגרעין של מדינתו לא הוזכרה ולו במילה.

נאומו של הנשיא האירני החל באיחור ונמשך 35 דקות - חריגה משמעותית מהזמן שהוקצב לו לנאום מלכתחילה. התנהגותו ותוכן הדברים עוררו תגובות זועמות בעולם. מזכירת המדינה האמריקנית הילארי קלינטון אמרה שהצהרותיו של הנשיא האירני נראות כמו הכנה לכישלון.

מחוץ למטה האו"ם הפגינו מאות גורמי אופוזיציה אירניים. המפגינים דרשו מהקהילה הבינלאומית שלא להכיר באחמדינג'אד כנשיא המדינה. "הוא אינו הנשיא שלנו", צעק אחד המפגינים. "אני פה כדי להשמיע את זעקה של אירן".

מחרימים את אחמדינג'אד

מנהיגי העולם צועדים היום לאור הזרקורים הגלובלי במטה האו"ם שבניו יורק. במסדרונות של הבניין בו בדרך כל מתנהלים דיפלומטים בנימוס, נשמעו קולות אחרים לגמרי. הנציגים הישראליים קראו לעמיתיהם להודיע מראש שהם מחרימים את נאומו של אחמדינג'אד, לא רק בגלל הנאום הנוכחי, אלא משום שהוא נוהג להכחיש את השואה בכל הזדמנות אפשרית.

גרמניה כבר הודיעה אמש כי נציגיה בעצרת הכללית של האו"ם יעזבו את אולם המליאה במהלך נאומו של נשיא איראן אחמדינג'אד,  כשהנשיא האירני מכחיש את השואה או נושא דברים בעלי אופי אנטישמי. משרד החוץ הגרמני קרא ליתר חברות האיחוד האירופי לנהוג באופן דומה.

במקביל, נשיא צרפת ניקולא סרקוזי דרש אמש מהעולם לקבוע מועד סיום לשיחות המשא ומתן עם אירן בסוגיית תכנית הגרעין. בנאומו בפני עצרת האו"ם, הציע סרקוזי לקבוע את חודש דצמבר כמועד האחרון לשיחות. 

נתניהו נעדר מהאולם

בנימין נתניהו וברק אובמה (צילום: חדשות 2)
ראש הממשלה ינאם מחר | צילום: חדשות 2

הנשיא האירני עלה לנאום בשעות הלילה המוקדמות. אחמדינג'אד השאיר מאחוריו מדינה שמתמודדת עם המשבר המשבר החמור ביותר מאז ההפיכה שם ב-1979, אחרי שטהרן נשטפה באנשי אופוזיציה שטענו כי הבחירות זויפו ואחמדינג'אד אינו שולט ברפובליקה האיסלאמית על פי החוק.

המתח לא נשאר רק בין קירות מטה האו"ם. מחוץ לבניין נכבר נערכו הפגנות של ארגונים שונים ומשונים. ההפגנות הקולניות ביותר - הן הפגנות התמיכה או ההתנגדות לישראל. ראש ממשלת ישראל יעלה לנאום בערב יום חמישי, בסיומו של המושב הראשון לאותו היום.

אובמה על "הנערה משדרות והילד מעזה"

מועצת הביטחון של האו"ם (צילום: AP)
עצרת האו"ם | צילום: AP

לפני נאומו של אחמדיניג'אד, עלה הנשיא ברק אובמה על בימת העצרת הכללית ונשא לראשונה דברים במעמד העולמי. "אנו צריכים לאמץ פעולות שיובילו לשגשוג עבור כולנו, ואנחנו חייבים להתחיל עכשיו", אמר הנשיא. "דיבורים לבדם לא יעשו דבר - צריך מעשים".

אובמה התייחס לסכסוך המתמשך בין הפלסטינים והישראלים וציין את הצורך ההכרחי בשלום בין הצדדים. "את מחיר המלחמה משלמים הילדה בשדרות והילד בעזה", הסביר. הנשיא סיפר על פגישותיו עם ראש הממשלה נתניהו ועם יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו-מאזן. "הגענו לתוצאות", שיתף וחזר שוב על חזון שתי המדינות לשני עמים. "אנו קוראים לסיום הכיבוש והכרה בזכויות העם הפלסטיני", הצהיר אובמה, אך לא הסתפק בכך.

אירן וקוריאה הצפונית על הכוונת

אובמה הרחיב את חזון השלום שלו לגבי ישראל ואמר "אנחנו גם רוצים שלום בין ישראל ובין לבנון וסוריה. אני לא נאיבי, אני יודע שזה יהיה קשה, אבל כולנו חייבים להחליט אם אנחנו רציניים בנושא השלום - או שאנחנו רק מדברים".

במהלך הנאום קרא אובמה למדינות העולם לצמצם את הפצת הנשק הגרעיני, ולא חשש להזכיר שמות. "אירן וקוריאה הצפונית מתנגדות להליך של פירוק", אמר אובמה. "אמרתי ואני אומר שוב - אני מחויב לדיפלומטיה, אבל אם הן מתנגדות לתהליך של פירוק הגרעין אז עליהן לקחת אחריות. העולם צריך לעמוד ולהגיד שאנו לא מוכנים לעבור על עבירה על החוק הבינלאומי לסדר היום".

קדאפי קרע את אמנת האו"ם

מנהיג לוב המיתולוגי מועמר קדאפי, שידוע בנאומיו הארוכים והמתובלים על קורותיה של האומה הערבית, נאם גם הוא לראשונה מעל הבימה הזאת. האיש שמגיע לכל מקום עם אוהל ענק מנהיג את לוב כבר ארבעה עשורים מלאי תהפוכות. בעברו הוא היה אישיות לא רצויה בקהילה הבינלאומית, אבל בשנים האחרונות הוא התקרב למערב. היום הוא מתקבל במטה האו"ם בחשדנות מסויימת, אבל עם הרבה מאוד כבוד.

קדאפי הוזמן כלא פחות מאשר "מלך מלכי המלכים של אפריקה הקלאסית" ובמשך שעה ארוכה תקף את מועצת הביטחון, ישראל וגם את האו"ם עצמו. בשיאו של הנאום בחר קדאפי לקרוע מול העולם כולו את אמנת האו"ם.

עקבו אחר הטוויטר של חדשות 2

הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק