האם ארצות הברית נוקטת לראשונה סנקציות "משתקות" נגד אירן? סגנית מזכירת המדינה האמריקנית, וונדי שרמן, התייחסה הערב לחבילת העיצומים החדשה שהטילו מדינות האיחוד האירופי על הרפובליקה האיסלאמית ואמרה כי "ממשל אובמה תומך באופן נחרץ בהגברת הלחץ על אירן, בין היתר באמצעות הטלת סנקציות ממוקדות נגד הבנק המרכזי בטהרן".

עיצומים מסוג זה, אם יוטלו, עשויים להביא לשיתוק מוחלט של הכלכלה האירנית - שכן בתרחיש שכזה, לא תורשה אף מדינה לקיים יחסי מסחר כלשהם עם הרפובליקה האיסלאמית.

שרמן הוסיפה כי החלטה להכריז על מהלך מסוג זה שתיארה "דורש תכנון ראוי והטלתו בעיתוי הולם, כחלק ממדיניות הדרגתית וזהירה שתנסה להביא את אירן למלא אחר חובותיה".

אירופה: 180 גופים אירניים יוחרמו

באשר למהלך האירופי, צפויות מדינות האיחוד להוסיף כ-180 שמות של אנשים וחברות אירניות לרשימת המוחרמים. למרות שחלק ממדינות האיחוד טרם החליטו על חומרת הסנקציות שיש להטיל, מתכוונים הבריטים להשתמש בהסתערות על השגרירות בטהרן כאמצעי לשכנוע המדינות כי יש צורך בסנקציות חריפות.

שוטרת מחוץ לשגרירות אירן בלונדון, היום (צילום: רויטרס)
שוטרת מחוץ לשגרירות אירן בלונדון, היום | צילום: רויטרס

"מנקודת מבט פוליטית (ההתקפה על השגרירות), לדעתי, עובדת בכיוון של החברות באיחוד האירופי שרצו להקל בלחץ על אירן", אמר דיפלומט בכיר באיחוד האירופי לסוכנות הידיעות רויטרס, "וגורמת להן לרצות לעשות ההיפך", לדבריו. "השאלה היחידה היא האם עלינו להוסיף סנקציות על אלה שכבר הוחלטו".

דוברו של שר החוץ הצרפתי אמר שבעקבות ההתקפה על השגרירות, פריז תפעיל לחץ על שרי החוץ של מדינות האיחוד בבריסל להפעלת סנקציות נוספות, מעבר לאלה שכבר הוחלט עליהן. במיוחד, ישימו הצרפתים דגש על הצעתו של הנשיא סרקוזי, שאומר שיש להקפיא את נכסי הבנק האירני המרכזי ולהטיל חרם על ייבוא נפט.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק