ראש הממשלה פתח הבוקר (א') את ישיבת הממשלה שלאחר ההודעה בסוף השבוע על חידוש המשא ומתן באופטימיות זהירה. "זה לא יהיה משא ומתן קל, אבל אנחנו נכנסים אליו ביושר ובכנות", אמר נתניהו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ראש הממשלה שב ואמר כי הוא רואה בחידוש המגעים אינטרס אסטרטגי חיוני למדינת ישראל. "אנו מחוייבים באותה מידה לשלום וביטחון", אמר, "היעדים האלה צריכים להנחות אותנו והדבר צריך להיות מובא להכרעת העם".

הוא ציין עוד כי על שותפיה של ישראל למשא ומתן לעשות ויתורים שיאפשרו לשמור על ביטחונה של ישראל. "אנו נכנסים למשא ומתן ביושר, כנות ותקווה שהתהליך הזה יתנהל בצורה אחראית, רצינית ועניינית", הצהיר ראש הממשלה, "אני חייב להגיד - זה יגביר את הסיכוי שנגיע לתוצאה".

ישיבת הממשלה במרכז בגין, הבוקר (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
ישיבת הממשלה במרכז בגין, הבוקר | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

הנשיא שמעון פרס התקשר הבוקר ליו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, ובירך אותו על ההחלטה לחזור לשולחן המשא ומתן. "לקחת החלטה אמיצה והיסטורית לשוב לשולחן המשא ומתן - אל תקשיב לסקפטיים", אמר לו פרס. "אין אלטרנטיבה אחרת מלבד השלום, לא לנו ולא לכם. גם ראש הממשלה נתניהו קיבל החלטה אמיצה והוא מבין כי זוהי קריאה היסטורית". אבו מאזן הביע בשיחה תקווה כי תהיה התקדמות במשא ומתן וכי הפלסטינים יקבלו מדינה עצמאית שתחיה בשכנות ובשלום לצד מדינת ישראל.

הנשיא נפגש לאחר מכן עם יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' בבית הנשיא. בשיחתם הדגיש הנשיא כי הוא מעריך את תמיכתה החד משמעית של יחימוביץ' בתהליך השלום ואמר כי יש לאחד כוחות ולאפשר לרה"מ נתניהו להתקדם בתהליך המדיני. יחימוביץ' בירכה על חידוש המו"מ, אך הוסיפה ש"יש לזכור כי המטרה אינה התהליך עצמו אלא השגת הסכם של ממש". כמו כן יחימוביץ' הדגישה כי מפלגת העבודה מאמינה בפתרון שתי המדינות, ועל כן "נתניהו יכול לחוש עצמו מוגן פוליטית מפני גורמי ימין קיצוני במפלגתו ורכיבים אחרים בקואליציה".

רגב: "להביא המהלך להחלטת מוסדות הליכוד"

למרות תמיכת האופוזיציה, צפוי לראש הממשלה נתניהו קרב קשה. ח"כ מירי רגב (ליכוד) אמרה הבוקר כי תפעל לכינוסו של מרכז הליכוד. "נתניהו, עם כל הכבוד, צריך להביא את המהלך להחלטה של מוסדות הליכוד", הבהירה בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט.

"נבחרנו עם דרך מסויימת", הצהירה ח"כ רגב. "האם ישראל מוכנה ללכת למו"מ ולפני שיודעים לאן הולכים כבר משחררים אסירים עם דם על הידיים? זה כמו ההקפאה וכמו ההתנתקות". לדבריה, מרכז הליכוד לא ייתן בקלות תמיכה למהלך.

נתניהו וקרי, ארכיון (צילום: עמוס בן גרשום לע"מ)
"תמיכה במהלך? לא בקלות". נתניהו וקרי, אר | צילום: עמוס בן גרשום לע"מ

במועצת יש"ע מכנסים היום (א') ישיבת חירום, כדי להחליט איך להיאבק בוויתורים ישראלים צפויים. סמנכ"ל מועצת יש"ע, יגאל דילמוני, אמר לחדשות 2 כי "אין מקום לדון על הזכות ההיסטורית שלנו ביהודה ושומרון. זה לא נושא לדיון. לא דנים על ביטחון אזרחי מדינת ישראל ולא חוזרים על הטעות של גוש קטיף ולא על הטעות של ההקפאה, שרק העלתה את הפלסטינים על עץ שהם לא ירדו ממנו". 

דילמוני הביע גם התנגדות לשחרור האסירים המתוכנן. "המונח אסירים כדאי שיירד מהמפה - מדובר ברוצחים ומחבלים שרצחו חיילים ואזרחים בדרכים אכזריות", קבע. "אנחנו מחזקים את המאבק של המשפחות השכולות. לא ייתכן שרשות שפניה לשלום, כביכול, תבקש לשחרר רוצחים שדרכם לרצח. משא ומתן עם תנאים מוקדמים זה אבסורד. זו התנהגות של עדיני נפש בשוק מזרח תיכוני - זה לא עובד. אי אפשר לשמור ככה על האינטרסים של המדינה".

"הפרת החוק הבינלאומי". בנייה בהתנחלויות (צילום: רויטרס)
"לא נחזור על טעות ההקפאה", ארכיון | צילום: רויטרס

לעומתו, מנכ"ל "שלום עכשיו", יריב אופנהיימר, בירך על חידוש המשא ומתן, אך מזהיר מפני קיום "משא ומתן רק לצרכי משא ומתן, שיתפוצץ ויפעל כבומרנג". אופנהיימר העריך בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט כי נתניהו אינו מוכן לפשרות. "אני מעריך שהוא עוד לא שם", אמר. "בכל מקרה, יש לנתניהו רוב מוצק בכנסת למהלך מדיני."

חידוש המשא ומתן המדיני - הסיקור המלא:

המתנחלים נערכים למאבק: "אין מקום לדון על זכותנו ביו"ש"

"שחרור אסירים? הליכוד לא אישר"

"לא הובטח מו"מ על קווי 67"

נתניהו: המו"מ - אינטרס אסטרטגי של ישראל

פרס הודה לקרי: "פעלת באומץ ובנחישות"

לבני: "אין סיבה ששרי הימין לא יתמכו במו"מ"

דנון: "אסור לשחרר מחבלים עם דם על הידיים"

שטייניץ: "ישראל תשחרר אסירים פלסטינים "כבדים"

מזכ"ל האו"ם: "לגלות מנהיגות, אומץ ואחריות"

חמאס: "לאבו מאזן אין מנדט לקיים משא ומתן"

"קרי הבטיח שישראל תשחרר מאות אסירים"

מזכיר המדינה קרי הכריז על חידוש השיחות