"היחסים עם אפריקה פורחים שוב": נשיא הרפובליקה של צ'אד, אידריס דבי, נחת בצהריים (ראשון) בנתב"ג ומשם המשיך לירושלים, שם נפגש ביחידות עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בלשכתו בירושלים. לאחר שהסתיימה הפגישה יצאו שני המנהיגים ומוסרים הצהרות משותפות לתקשורת. מאוחר יותר ייפגשו השניים פעם נוספת לארוחת ערב.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"ברוך הבא לירושלים", פתח נתניהו את דבריו בברכה לדבי. "זהו הביקור הרשמי הראשון של נשיא צ'אד בישראל. זה מגיע אחרי הפוגה ארוכת שנים ביחסים בינינו.  צ'אד היא מדינה חשובה מאוד. היא חשובה באפריקה, היא חשובה לישראל. אני שמח שאנחנו מחדשים את היחסים בינינו".

"אנחנו מקווים לעשות זאת בכל התחומים, ראשית במלחמה בטרור, משימה לה שותפות כל המדינות", הוסיף נתניהו. "ניתן לעמינו מה שהם ראויים: ביטחון, מים נקיים, בריאות, תרופות. כל הדברים שאני חושב שהיחסים בינינו יכולים לתרום לשתי המדינות שלנו".

נתניהו תיאר את הפגישה כחזרתה של ישראל לזירה האפריקנית: "ישראל וצ'אד שיתפו פעולה עם מדינות אפריקה בשנות ה-70 בעיקר בתחומי החקלאות והמים. זה הופסק, וכעת זה פורח מחדש. בשנתיים האחרונות הייתי שלוש פעמים באפריקה. במזרח אפריקה ובמערב אפריקה. כעת ארמוז, ברצוני להגיע למרכז אפריקה. אני מקווה להביא עמי בביקור יזמים ישראלים, מומחים ישראלים, חברות ישראליות. כל דבר שיכול לתרום לאיכות החיים של העם בצ'אד. ישראל חוזרת לאפריקה. אפריקה חוזרת לישראל".

הפגישה בלשכתו של נתניהו, הערב (צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ, חדשות)
צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ, חדשות

לאחר מכן התייחס נתניהו לפגישה שהתקיימה זמן קצר לפני שניצבו השניים מול המצלמות. "לפני כמה דקות שוחחנו על מגוון השינויים בעולם הערבי מבחינת היחסים עם מדינת ישראל. זה זכה לביטאוי בביקורי האחרון בעומן, עם הסולטן קבוס. יהיו עוד ביקורים כאלה במדינות ערביות בעתיד הקרוב. אבל זוהי עובדה שאתה, כמנהיג מדינה אפריקנית חשובה, שרוב אוכלוסייתה היא מוסלמית, מגיע לישראל כדי לחדש את היחסים בינינו. בעיניי זו עדות למה שעתיד לקרות אצל מדינות אחרות".

הנשיא דבי נשא דברים מייד לאחר נתניהו, ופתח את דבריו עם תודה לראש הממשלה על ההזמנה: "ראשית אומר לך ראש הממשלה את שמחתי להיות בארצך היפה בהתאם להזמנתך. כפי שאמרת, זהו ביקור ראשון של ראש מדינה של צ'אד במדינתך היפה, מדינת ישראל. בעיניי זהו ביקור היסטורי, גם עבור צ'אד וגם עבור ישראל. זהו ללא ספק ביקור שיפתח דף חדש ביחסים בינינו".

דבי וראש המל"ל בן שבת (צילום: אבי חיון, משרד החוץ, חדשות)
דבי וראש המל"ל בן שבת | צילום: אבי חיון, משרד החוץ, חדשות

נשיא צ'אד הצהיר כי הוא מעוניין שארצו תכונן יחסים רשמיים עם ישראל. "אני מדבר בהחלט על פיתוח מכלול האינטרסים של שתי המדינות", אמר. "זוהי הזדמנות בהחלט לבטא את ההערכה העמוקה שאני חש למאמצים שאתה עושה כדי לקרב בין המדינות שלנו. היחסים נותקו ב-1972 בנסיבות היסטוריות מיוחדות. אבל הניתוק הזה לא בודד את המדינות שלנו זו מזו באופן מלא. המדינות שמרו על יחסים טובים כל העת.

"הביקור הנוכחי במדינתך היפה משקף בעצם את הכוונה שלנו לקחת את אותם מגעים שהיו ברקע כל הזמן ולתת להם ביטוי בולט יותר", המשיך ואמר דבי. "זהו הרצון של שני הצדדים, להיכנס לעידן של שיתוף פעולה ולכונן יחסים רשמיים עם ישראל". עם זאת עמד על כך שיש ליישב את הסכסוך האזורי ולכונן שלום בר-קיימא עם הפלסטינים.

"כמובן שחידוש היחסים הדיפלומטיים בינינו, שאני מאוד רוצה בהם, זה לא דבר שיכול להעלים את הבעיה הפלסטינית", הדגיש דבי. "אני עצמי הצהרתי כבר לא פעם באו"ם שמדינתי מאוד אוהדת ומייחלת להליך שלום בין ישראל לפלסטינים. אנחנו חושבים שהסכם שלום כזה צריך לשקף את עקרונות האו"ם, את תוכנית השלום הערבית, את עקרונות הסכם מדריד ואת ההסכמים הבילטרליים בין שני הצדדים".

הנחיתה הנשיאותית בנתב"ג (צילום: אבי חיון, משרד החוץ, חדשות)
הנחיתה הנשיאותית בנתב"ג | צילום: אבי חיון, משרד החוץ, חדשות

"הביקור משקף את מעמדה העולה של ישראל בקרב העמים"

נשיא צ'אד הוסיף ואמר כי "האנושות חוותה דברים נוראיים. אסונות נוראיים. הדו-שיח הוא הבסיס לכול דבר. צריך לשים את כל ההבדלים והסכסוכים בצד כדי לדבר, כדי להביא שלום ולהבטיח את ביטחון העמים. יש לנו מאבק משותף, כפי שהזכרת, בדבר שהוא בגדר רעה חולה של המאה הזאת - והוא הטרור. האנושות פשוט צריכה להיפטר מהדבר הזה. להחלים ממנו. שיתוף הפעולה הזה וככל שנרחיב את הקואליציה שניקח בה חלק זו תהיה תרופת האמת נגד הרעה החולה הזאת".

בהמשך נפגש דבי גם עם נשיא המדינה, ראובן ריבלין. "אנו שמחים לחדש את הקשר עם צ'אד לאחר שנים ארוכות מידי של נתק", אמר הנשיא. "צ'אד היא מדינה חשובה, מדינה שנאבקת בטרור, ומדינת ישראל ניצבת לצידה במאבק הצודק הזה. אנחנו רואים חשיבות גדולה, בטיפוח היחסים שלנו עם אפריקה, ערש האנושות. עבורנו אפריקה היא העתיד, צ'אד היא העתיד, וישראל רוצה ומעוניינת לשתף מהניסיון העשיר שיש לנו".

הגעתו של דבי לישראל היא אירוע היסטורי, שכן מדובר בביקור הראשון של נשיא צ'אד בישראל מאז קום המדינה ונקודה נוספת בהתחממות של היחסים עם חלק ממדינות אפריקה. את פניו של הנשיא קיבלו השר לשיתוף פעולה אזורי צחי הנגבי וראש המל"ל מאיר-בן שבת. בלשכת ראש הממשלה ציינו כי מדובר בשיאו של תהליך ארוך שנים של מאמצים מדיניים רבים, לאחר שהיחסים בין המדינות נותקו לפני כמעט יובל, בשנת 1972. עם זאת, יש לציין כי חרף ההתקדמות האחרונה לא נאמר שהקשרים הדיפלומטיים בין המדינות מתחדשים באופן רשמי.

נתניהו סימן לפני שנים אחדות יעד אסטרטגי: להביא לביטול הרוב האוטומטי שיש נגד מדינת ישראל במוסדות הבין-לאומיים, כמו באו"ם ובמועצת זכויות האדם. קו המחשבה שמנחה את ראש הממשלה הוא ששילוב של עוצמה כלכלית-טכנולוגית יחד עם עוצמה ביטחונית-צבאית, תצליח להביא גם לעוצמה מדינית-דיפלומטית. זו הסיבה שהוא פועל לפתח קשרים עם מנהיגי מדינות אפריקה.

הנשיא ריבלין ודבי (צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות)
הנשיא ריבלין ודבי | צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות

"היום יתקיים כאן ביקור היסטורי", בירך נתניהו על הביקור בפתח ישיבת הממשלה. "צ'אד היא מדינה אפריקנית גדולה חשובה, רוב אוכלוסייתה מוסלמית ונשיא צ'אד מעולם לא היה במדינת ישראל". לדברי נתניהו, "הביקור משקף את מעמדה העולה של ישראל בקרב העמים. את התממשות התפישה שלנו של טיפוח העוצמה הכלכלית הטכנולוגית יחד עם העוצמה הביטחונית מודיעינית וזה קורם עיר וגידים. היום פותחים דף חדש עם צאד ויהיו עוד מדינות בהקדם". גם ממשרד החוץ התייחסו לביקור וצייצו בטוויטר: "ישראל מברכת את נשיא הרפובליקה של צ'אד לרגל ביקורו ההיסטורי בישראל. ישראל חוזרת לאפריקה, אפריקה חוזרת לישראל!"‎.