עירית ירושלים מתכננת לקחת לסמכותה את כל שירותי אונר"א ולהוציא את הארגון מהעיר, כך נחשף הערב (חמישי) במהדורה המרכזית. התוכנית של העיריה היא לסגור את כלל המוסדות של אונר"א במזרח העיר - בתי ספר, מרפאות ומרכזים שירותיים לילד - ולשלול את ההגדרה של שועפט כמחנה פליטים והפקעת הקרקעות שעליו הוא יושב.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לאחר ההחלטה של ארה"ב להפסיק את התקציב לאונר"א והכוונה שלה לשנות את הגדרת הפליט, כפי שפרסמה לראשונה הפרשנית המדינית דנה ויס במהדורה המרכזית, גם ישראל מתחילה בצעדים שמתחילים בבירה ירושלים.

ראש עיריית ירושלים ניר ברקת, שיסיים את תפקידו בקרוב, הודיע בוועידת המשפיעים של חברת החדשות כי בכוונת העירייה להוציא את אונר"א מירושלים, והערב נחשפת התוכנית שעליה עובדים בעירייה בחדרים סגורים.

בתי הספר של אונר"א ייסגרו? ארכיון (צילום: חדשות 2)
בתי הספר של אונר"א ייסגרו? ארכיון | צילום: חדשות 2

הצעדים שמתכוונים לנקוט בעירייה הם מרחיקי לכת, ומהווים למעשה "פיילוט" לכל הסוגייה סביב אונר"א, שאותה בוחנת גם ארה"ב.

איך ביצוע התוכנית יתקיים בפועל?

המהלך מכונה בעיריית ירושלים "תוכנית הפעולה לחיסול בעיית הפליטים בעיר" והמנוע מאחוריה נמצא דווקא בוושינגטון עם החלטת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ להפסיק את המימון לסוכנות הפליטים של האו"ם.

הרציונל שמלווה את התוכנית אמנם שנוי במחלוקת פוליטית, אבל בעירייה סבורים שאין כל הצדקה לפעילות אונר"א בכלל, ובירושלים בפרט, ולכן השירותים הניתנים על ידי הסוכנות בתחומיה המוניציפאליים חייבים לעבור לידי הריבון - מדינת ישראל באמצעות העירייה עצמה.

"מזיקה לשלום", אונר"א (צילום: רויטרס, חדשות)
אונר"א תצא מירושלים? | צילום: רויטרס, חדשות

התוכנית שקורמת עור וגידים בידיעת הממשל האמריקני תוצג בקרוב לממשלה. בטווח המיידי יוצאו צווי סגירה על ידי משרד החינוך ומשרד הבריאות לכל המוסדות של אונר"א. במקביל, התלמידים והמטופלים ייקלטו במסגרות של עיריית ירושלים.

בטווח הרחוק, יופקעו כל המבנים של אונר"א בעיר ויהפכו למבנים עירוניים כשבמקביל יבוטל מעמדו של שועפט כמחנה הפליטים וקרקעותיו יופקעו על ידי המדינה.

מה העירייה רוצה לסגור ועל מי זה הולך להשפיע?

הראשונים שיושפעו הם בתי הספר והתלמידים: שני בתי ספר לבנות ואחד לבנים במחנה הפליטים שועפט - סך הכול כ-1200 תלמידים. בית ספר יסודי לבנים בוואדי ג'וז שבו 150 תלמידים, בית ספר יסודי לבנות בסילוואן שבו כ-100 תלמידות, בית ספר יסודי וחטיבת ביניים לבנות בצור באהר שבו כ-350 תלמידות.

הממשל האמריקני מודע לתוכנית (צילום: רויטרס, חדשות)
הממשל האמריקני מודע לתוכנית | צילום: רויטרס, חדשות

לא רק בתי הספר יושפעו. על פי תוכנית העירייה, גם שירותי הרווחה, התשתיות והבריאות של אונר"א ייסגרו: המרכז הרפואי במחנה הפליטים שועפט, שנותן שירותים לנשים, לילדים, וכן שירותים פסיכולוגיים, טיפולי שיניים ועוד. אותו הדין יתקבל גם למרכזי הספורט, המרכז למען האישה שנותן שירות לכל מחנה הפליטים שועפט, ובו נעשית הכנת מזון לנזקקים. גם מרכז הילד שנהנה מתמיכה של מדינות אירופיות, המכון להכשרה מקצועית בכפר עקב שמעבר לחומה, ומרפאת הפליטים בשער הפרחים ייסגרו - וזוהי רשימה חלקית.

דבר נוסף שצריך לזכור הוא שבעוד פחות מחודש ייערכו הבחירות לרשויות המקומיות. על הכיסא הזה בעירייה יישב אדם אחר, שרמת מחויבותו לתכנית לא ברורה, אפילו שהיא נהנית מגיבוי אמריקני.

בעקבות הפרסום, המועמד לראשות העירייה עופר ברקוביץ' התחייב ליישם את התוכנית אם ייבחר: "לאונר"א אין מה לעשות בעיר תחת ריבונות ישראלית וטוב מאוחר מאשר לעולם לא. כמו שיש שופטים בירושלים, יש ריבון אחד בירושלים וכך יש לנהוג במערב העיר ובמזרחה". ברקוביץ' הוסיף: "לאחר שאיבחר לראש העיר ירושלים בכוונתי לוודא שכל הגופים שמומנו על ידי אונר"א ימומנו על ידי הגופים הריבוניים בירושלים, עיריית ירושלים וממשלת ישראל ובכך תתחזק הריבונות הישראלית בעיר הבירה בכל חלקיה".

מעמותת עיר עמים נמסר בתגובה לפרסום: 330,000 פלסטינים בירושלים היו מאוד שמחים שהעירייה תספק להם את השירותים המגיעים להם. אלא שניר ברקת מסיים עשר שנות כהונה שבהן ההזנחה של השכונות הפלסטינית של העיר הגיעה לשיאה וחשפל חסר תקדים בחריפותו. כנראה שגם במערב העיר אין יותר מדי הישגים שברקת יכול להתהדר בהם ולכן מה שנשאר לו זה להסית נגד אויב דמיוני".